UA-49499200-1

Π. Δρακόπουλος: Ο 16χρονος από τη Μονεμβασία που διαπρέπει στο χώρο της μουσικής

Είναι μόλις 16 χρονών, όμως στις πρόσφατες απολυτήριες εξετάσεις του Εθνικού Ωδείου για την απόκτηση διπλώματος πιάνου, ο Παναγιώτης Δρακόπουλος από τη Μονεμβασία, με καθηγήτρια τη Μαρία Βελμάχου, πήρε «Άριστα Παμψηφεί, Α’ Βραβείο και Αριστείο εξαιρετικής επιδόσεως» εξεταζόμενος από πενταμελή επιτροπή.

Παράλληλα πήρε  και από το Εθνικό Ωδείο Σπάρτης χρηματικό βραβείο, στη μνήμη του στενού φίλου του Ωδείου Ζωγράφου-Αγιογράφου Αθανασίου Ηλία, συζύγου της Χαράς Καλομοίρη, που «έφυγε» αναπάντεχα το Δεκέμβριο 2020.

Έγινε έτσι ο πρώτος 16χρονος στη Λακωνία που στα 100 χρόνια λειτουργίας του, πετυχαίνει αυτή την ανώτατη διάκριση, τιμώντας τόσο το Εθνικό Ωδείο όσο και τον τόπο μας.

Την εξεταστική επιτροπή Απολυτηρίων Θερινών Εξετάσεων του Εθνικού Ωδείου (Κεντρικού και Παραρτημάτων), σχολικού έτους 2020-2021, της σχολής Πιάνου αποτελούσαν οι:

1. Περικλής Κούκος, Συνθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου, Πρόεδρος
2. Χαρά Καλομοίρη, Γενική Διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου και Καθηγήτρια Πιάνου
3. Έλενα Μουζάλα, διακεκριμένη Πιανίστα, Ομότιμη καθηγήτρια πιάνου του Ιονίου Πανεπιστημίου
4. Τζένια Μανουσάκη, διακεκριμένη Πιανίστα και καθηγήτρια πιάνου
5. Μίλτος Λογιάδης, διακεκριμένος μαέστρος και καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και
η Κλειώ Πολυχρονίδου ως εκπρόσωπο του ΥΠΠΟΑ.

«Το Εθνικό Ωδείο και το Παράρτημα Σπάρτης, αισθανόμεθα συγκινημένοι και υπερήφανοι για την Σχολή Πιάνου στη Σπάρτη, που διαπρέπει πάντα στις απολυτήριες εξετάσεις (Πτυχίων και Διπλωμάτων)», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Κυριακή Χελιώτη, Διευθύντρια Εθνικού Ωδείου Σπάρτης.

Παράλληλα δίνονται θερμά συγχαρητήρια στον ταλαντούχο Παναγιώτη και την καθηγήτριά του Μαρία Βελμάχου, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες αποδίδονται στην κυρία Έλενα Μουζάλα για τις πολύτιμες συμβουλές της στα σεμινάρια που παρέχει το Εθνικό Ωδείο Σπάρτης και στην κυρία Χαρά Καλομοίρη, γενική Διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου, για την ουσιαστική και καίρια καθοδήγησή της σε όλα τα παιδιά του Ωδείου Σπάρτης.

Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση τα πολλά συγχαρητήρια απονέμονται στους γονείς, Παύλο Δρακόπουλο και Μαρία Καμαρινού, οι οποίοι όπως τονίζονται «άοκνα και με χαρά στέκονται δίπλα στα παιδιά τους», αλλά και στις πρώτες του δασκάλες Μαρία Μυλωνάκου και Σοφία Κόκκορη.

Το πρόγραμμα του Διπλώματος, το οποίο απαιτούσε δεξιοτεχνία, μουσικότητα, ερμηνεία, παλμό, στοιχεία που τα υποστήριξε στον ανώτατο βαθμό ο νεαρός πιανίστας μας, ήταν:

  1. J.S.BACH TOCCATA IN C MOLL (BWV911)Preludio – Adagio, Fuga Νο1 (allegro sostenuto) , Fuga Νο2 (allegro energico)
  2. P. ANT. SOLER SONATE IN RE MAJ.
  3. L. V. BEETHOVEN SONATA “APPASSIONATA”, F MIN., OP. 57(Allegro assai, Andante con moto, Allegro ma non troppo
  4. FR.CHOPIN SCHERZO No3, OP.39. (Presto confuoco)
  5. Μ.ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ RAPSODIE OP.21, No1
  6. FR.LISZT CONCERTO No 1 in Es dur (allegro maestoso, quasi adagio,allegretto vivace).

Το Κοντσέρτο συνόδευσε καταπληκτικά στο δεύτερο Πιάνο ο καθηγητής και πιανίστας της ΕΡΤ, αριστούχος απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου, τάξη Μαρίνας Λαμπρινούδη, Μιχάλης Παπαγεωργίου.

Ο Παναγιώτης Δρακόπουλος μιλώντας στο monemvasianews.gr, χαρακτήρισε τη μέχρι τώρα πορεία του ως δύσκολη, δηλώνοντας ότι τα οποιαδήποτε εμπόδια ξεπεράστηκαν με τη βοήθεια των γονιών του, αλλά και με την αγάπη του για τη μουσική. «Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του χαρίσματα και πρέπει να εκμεταλλεύεται το ταλέντο του. Όταν βάλεις κάποιο στόχο, με επιμονή αλλά κυρίως με υπομονή, μπορείς να το πραγματοποιήσεις πιο εύκολα απ΄ ότι νομίζεις», επισημαίνει ο Παναγιώτης.

Μιλώντας για τα πιθανά μελλοντικά του σχέδια, μας ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει οτιδήποτε, τονίζοντας όμως χαρακτηριστικά: «Από πολύ μικρός ήθελα να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο και βέβαια, ποτέ δε φανταζόμουν ότι η μουσική θα ήταν ίσως το μέσο για να το κάνω αυτό».

«Το καλύτερο για μένα θα ήταν να κάνω μια παράσταση στη Μονεμβασία, τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Το πιο σημαντικό είναι να παίζεις μπροστά στους γονείς σου, τους φίλους σου, τους ανθρώπους που σε γνωρίζουν», αναφέρει ο Παναγιώτης, θέλοντας παράλληλα να ευχαριστήσει όλους εκείνους που εκτός από τους γονείς του, ήταν κοντά του σε αυτή τη διαδρομή:

– Τη Γενική Διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου, Χαρά Καλομοίρη
– Την Έλενα Μουζάλα, Ακαδημαϊκό και Ιδρυτικό Μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών Κύπρου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου, Διεθνή Πιανίστα
– Τη Διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης Κυριακή Χελιώτη
– Την καθηγήτρια μου Μαρία Βελμάχου
– Τις πρώτες μου δασκάλες Μαίρη Μυλωνάκου, Σοφία Κόκκορη
– Τον Γεώργιο Καλογεράκο, Μαέστρο Φιλαρμονικής Δήμου Μονεμβασίας
– Τη φίλη και απόφοιτο πιάνου του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης, Όλια Φιάλο-Κοταρίδη

Με πληροφορίες από facebook/ Εθνικό Ωδείο (Παράρτημα Σπάρτης)

Check Also

100 παράτυποι μετανάστες στο Δήμο Μονεμβασίας

Σκάφος με 100 παράτυπους μετανάστες εντοπίστηκε, χθες (4/3/2024),  7 ναυτικά μίλια περίπου ανατολικά του Κάβο …

G-EZ117CQG76