UA-49499200-1

Στην Καλαμάτα το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ελληνική Γεωργία

Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος CAP4Food, το οποίο υλοποιεί η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κατά το διάστημα 2023-2024 και συμπίπτει με την ολοκλήρωση 10 χρόνων δραστηριοποίησης της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στον πρωτογενή και ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα της χώρας.

Το συνέδριο υποστηρίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας , του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και με την υποστήριξη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Μεσσηνίας.

Σκοπό έχει να ενημερώσει τους συμμετέχοντες για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, θα συζητηθούν προσεγγίσεις και λύσεις για έναν πιο βιώσιμο και ανθεκτικό γεωργικό τομέα απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής: τα υψηλά κόστη παραγωγής, την κλιματική αλλαγή, τους γεωπολιτικούς και οικονομικούς κλυδωνισμούς, την επισιτιστική ασφάλεια, τον οικολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό, και την ανανέωση των γενεών στη γεωργία. Ειδική έμφαση θα δοθεί, μεταξύ άλλων, στα ζητήματα βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας που αφορούν στον ελαιοκομικό κλάδο.

Επίτιμος Ομιλητής του Συνεδρίου θα είναι ο Βουλευτής Μεσσηνίας και πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ την Κεντρική Εισήγηση θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Κατά την Ολομέλεια Έναρξης του Συνεδρίου χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς  Αλέξης Χαρίτσης, η Δ’ Αντιπρόεδρος ΒτΕ και βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όλγα Γεροβασίλη, ο Βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος καθώς και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός και ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

Μεταξύ των επιβεβαιωμένων ομιλητών του Συνεδρίου συγκαταλέγονται ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο Αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών της ΕΕ (COGECA) Leonardo Pofferi, ο Πρόεδρος της Italia Olivicola και Αντιπρόεδρος της CIA – Agricoltori Italiani Gennaro Sicolo, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) Jaime Lillo Lopez, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών (CEJA) Matteo Pagliarani, ο Πρόεδρος της FARM EUROPE Yves Madre, ο Senior Economist της Παγκόσμιας Τράπεζας Γιάννης Μπαφές, ο Επικεφαλής της Μονάδας Αροτραίων Καλλιεργειών & Ελαιόλαδου της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Koen Dillen κ.α.

Επιπλέον, κατά την Ολομέλεια Λήξης θα πραγματοποιηθεί διάλογος των Συνέδρων με υποψήφιους Ευρωβουλευτές οι οποίοι θα τοποθετηθούν επάνω στο κεντρικό θέμα του Συνεδρίου.

Τέλος, την παραμονή του Συνεδρίου, την Πέμπτη 25 Απριλίου, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της νέας πανελλαδικής έρευνας – μελέτης της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, με θέμα «Προκλήσεις και προϋποθέσεις για τη βιώσιμη μετάβαση βασικών παραγωγικών τομέων της ελληνικής γεωργίας». Στο πλαίσιο της έρευνας – μελέτης, συγκεντρώθηκαν πολύτιμα στοιχεία σε σχέση με ζητήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και τα συλλογικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στους τομείς δημητριακών, οπωροκηπευτικών, ελαιοκομικών, αμπελοοινικών και γάλακτος/γαλακτοκομικών προϊόντων μέσω τηλεφωνικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΚΑΠΑ Research, αλλά και μέσω της συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων που πραγματοποίησαν τα στελέχη της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και αφορούν στα βασικά οικονομικά μεγέθη των τομέων αυτών (εκτάσεις, παραγωγή, αξία κ.λπ.), τον βαθμό οργάνωσής τους και τη σχετική παρεχόμενη στήριξη της ΚΑΠ.

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για να δηλώσετε συμμετοχή, επισκεφθείτε την ψηφιακή πλατφόρμα του Συνεδρίου χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.eventora.com/el/Events/10th-panellinio-synedrio-gaia/

Πρόγραμμα Συνεδρίου 

  Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
16:00 -16:30 Προσέλευση – εγγραφές
16:30 – 19:00 Παράλληλες εκδηλώσεις

  • Παρουσίαση πανελλαδικής έρευνας «Προκλήσεις και προϋποθέσεις για τη βιώσιμη μετάβαση βασικών τομέων παραγωγής της ελληνικής γεωργίας» (Κεντρική Αίθουσα)
  • Προώθηση βιώσιμων καινοτόμων λύσεων μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων: βέλτιστες πρακτικές στην Ελλάδα (Αίθουσα Black Box)
  Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
09:30 – 10:00 Εγγραφές
10:00 – 12:15 Ολομέλεια έναρξης (Κεντρική Αίθουσα)

Χαιρετισμοί Επισήμων
Κεντρικές εισηγήσεις

12:15 – 12:30 Διάλειμμα
12:30 – 14:30 Παράλληλα θεματικά εργαστήρια

  • To μέλλον των άμεσων ενισχύσεων: ο ρόλος των οικολογικών προγραμμάτων και των ψηφιακών λύσεων (Κεντρική Αίθουσα)
  • Πολιτικές και καλές πρακτικές για έναν βιώσιμο και ανθεκτικό ελαιοκομικό τομέα: καινοτομία, συνεργασία, εξωστρέφεια (Αίθουσα Black Box)
14:30 – 15:30 Διάλειμμα (ελαφρύ γεύμα)
15:30 – 17:30 Παράλληλα θεματικά εργαστήρια

  • Κλιματικές, γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις: οικοδομώντας έναν ανθεκτικό, βιώσιμο και αυτάρκη γεωργικό τομέα (Kεντρική Aίθουσα)
  • Νέοι αγρότες, νέοι συνεταιριστές: ευρωπαϊκές και εθνικές προσεγγίσεις και βέλτιστες πρακτικές για την ανανέωση των γενεών στη γεωργία (Αίθουσα Black Box)
17:30 – 18:00 Διάλειμμα
18:00 – 20:00 Ολομέλεια λήξης (Κεντρική Αίθουσα)

Συζήτηση με υποψήφιους Ευρωβουλευτές: Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση;
Ολοκλήρωση εργασιών συνεδρίου

Check Also

Διακρίσεις στις αγορές της Ανατολής για τους ελαιώνες Σακελλαρόπουλου

Μια εξαιρετικά μεγάλη διάκριση για Έλληνα ελαιοπαραγωγό, με το απόλυτο ρεκόρ του 100% και 15 …

G-EZ117CQG76