UA-49499200-1

«ΓΥΡΟΣ ΜΟΛΑΩΝ»: Μία ακόμα γιορτή για τον αθλητισμό

Μετά από απουσία 4 ετών λόγω της εξάπλωσης του covid επέστρεψε δυναμικά ο «Γύρος  Μολάων».

Την Κυριακή  1 Οκτωβρίου 2023, στην κατάμεστη κεντρική πλατεία των Μολάων, διεξήχθη για μία ακόμα φορά ο Γύρος Μολάων. Διοργανώθηκε από τον Προοδευτικό Σύλλογο Μολάων σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Μονεμβασίας.

Η διοργάνωση ήταν άρτια με τη συνδρομή πλήθους εθελοντών κατά μήκος όλων των διαδρομών των αγώνων, για καθοδήγηση και βοήθεια των αθλητών.

Η εκκίνηση δόθηκε από την κεντρική πλατεία των Μολάων και περιλάμβανε:

  • Αγώνα δρόμου 1km και δυναμικού βαδίσματος
  • Αγώνα δρόμου 4km
  • Αγώνα δρόμου 10km

Οι διαδρομές των αγώνων του Γύρου  Μολάων είναι μελετημένες και  καλοσχεδιασμένες. Οι αγώνες των 1km και 4km, αναπτύσσονται μέσα στην πόλη των Μολάων. Ο αγώνας των 10km αναπτύσσεται σε μια διαδρομή μέσα στην Πόλη των Μολάων, μέσα από τα  Πάκια με κατεύθυνση προς Ελαία και αντίστροφα. Οι αγώνες των 4km και 10km είναι απαιτητικοί αν εστιάσει κανείς στην υψομετρία των διαδρομών.

Στη γραμμή εκκίνησης βρισκόταν ο πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Μολάων Γιάννης Ζερβάκος και μαζί με το συμβούλιο έδινε την εκκίνηση με το σύνθημα «Δώσε Ζωή είναι στο Αίμα σου», προβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και το κοινωνικό έργο που επιτελεί ο σύλλογος με την αιμοδοσία.

Ο Γύρος των Μολάων αποτελεί αθλητικό γεγονός, όπως κάθε αθλητική διοργάνωση και είναι όραμα των αθλητικών φορέων της πόλης.  Είναι θεσμός για την πόλη των Μολάων. Γι’ αυτό και ως θεσμός οφείλει να ενταχθεί στο ετήσιο επίσημο καλεντάρι για να μπορούν να συμμετέχουν ακόμα περισσότεροι αθλητές από όλη την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε τα αποτελέσματα των αγώνων πατώντας ΕΔΩ

40 χρόνια «Γύρος Μολάων» – Μία σύντομη αναδρομή*

Η ιστορία ξεκινά το 1983 που πραγματοποιήθηκε ο «Ανώμαλος δρόμος Μολάων». Η διαδρομή ήταν 5km και τερμάτισαν μόλις 21 αθλητές κι αθλήτριες των κατηγοριών Ανδρών και Γυναικών. Στις 20 Απριλίου 1986, διοργανώθηκε ο «Γύρος Μολάων» από τον ΑΠΟΕΛ και τον τότε Δήμο Μολάων. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν αγώνες δρόμου (δεν είχαν πάντα το ίδιο όνομα) άλλες 3 φορές. Ποτέ όμως δεν ήταν η ίδια διαδρομή, που με τον καιρό «μίκραινε». Όσο μίκραινε, τόσο περισσότερο μεγάλωνε η λίστα συμμετοχών. Στις 22 Μαρτίου 1987 ακολούθησε αναβαθμισμένος με τη 2η διοργάνωση με πολλές συμμετοχές από όλη την Ελλάδα!

Τη δεκαετία του ‘90 πραγματοποιήθηκε αγώνας διαφόρων κατηγοριών, από τα Πάκια έως την πλατεία των Μολάων. Μπροστά στις διοργανώσεις, ήταν πάντα ο ΑΠΟΕΛ με τη συνεργασία άλλων συλλόγων, όπως ο Προοδευτικός Σύλλογος ΜολάωνΣτις 4 Μαΐου 2008, στην τελευταία διοργάνωση  του Γύρου Μολάων (Λαϊκός δρόμος υγείας Μολάων), έλαβαν μέρος 132 Άνδρες, Γυναίκες δρομείς και βαδιστές, καθώς και παιδιά μικρότερων κατηγοριών. Αποτελούσε μέρος των εορτασμών της συμπλήρωσης 30 ετών  από την ίδρυση του ΑΠΟΕΛ.

Στις 30 Απριλίου 2017, ο Προοδευτικός Σύλλογος πήρε την πρωτοβουλία να συνεχίσει την παράδοση και να την κάνει θεσμό. Πραγματοποίησε αυτό το βήμα με επιτυχία.  Στις 14 Απριλίου 2019, η διοργάνωση του ΓΥΡΟΥ ΜΟΛΑΩΝ έγινε δυνατότερη. Στα «παιδικά» 1000m και στον γύρο 4km της πόλης, προστέθηκε και η διαδρομή των 10km! H χρονομέτρηση έγινε ηλεκτρονική σε όλες τις διαδρομές.

* Με πληροφορίες που μας παρείχε ο Χρήστος Ζερβάκος
ΦΩΤΟ: Δημήτρης Σιάχος

Check Also

Στον Ημιμαραθώνιο Βαρκελώνης ο Γιώργος Παπαχρήστου από τα Βάτικα

Στον Ημιμαραθώνιο Βαρκελώνης συμμετείχε, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, ο Γιώργος Παπαχρήστου από τη Νεάπολη. …

G-EZ117CQG76