UA-49499200-1

O Γκάρι Κασπάροφ στο Συνέδριο Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών 2024

Της Μαργαρίτας Μανούσου
margarita.manousou1@gmail.com

Το πολύ ενδιαφέρον συνέδριο Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών 2024, του αεροδρομίου της Αθήνας με τον έξυπνο τίτλο Lets make the right move,  το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο 2024 στην Αθήνα, «μετέφερε» τους επαγγελματίες του κλάδου στο κορυφαίο παιχνίδι στρατηγικής, το σκάκι.  Οι εργασίες του συνεδρίου προσκάλεσαν τα μέλη της αεροδρομιακής κοινότητας της Αθήνας να εξακολουθήσουν να κάνουν συλλογικά … «τη σωστή κίνηση». Το συνέδριο εστίασε ειδικά στην τέχνη της στρατηγικής για την επόμενη μέρα, στο αεροδρόμιο της Αθήνας και στο διεθνές αεροδρομιακό περιβάλλον, αλλά και στην «μεγάλη σκακιέρα» του ευρύτερου χώρου των αερομεταφορών και του τουρισμού.  Στο συνέδριο είχαν παρουσία 200 και πλέον στελέχη από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πολλοί ομιλητές ήταν διακεκριμένοι προσκεκλημένοι από τους χώρους των αερομεταφορών, του τουρισμού και της οικονομίας, της υψηλής τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι οποίοι εστίασαν στο μέλλον και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ξεχωριστή παρουσία στην «καρδιά» του φετινού Συνεδρίου, στην Τέχνη της Στρατηγικής Σκέψης έγινε από το θρύλο της σκακιστικής τέχνης Γκάρι Κασπάροφ.

Garry Kasparov, Πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής Σκάκι – Πρόεδρος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Συγγραφέας και Δημόσιος Ομιλητής

O Γκάρι Κασπάροφ, γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1963 και όπως μου είπε στη διάρκεια της συνέντευξης που μου παραχώρησε, γεννήθηκε στο Μπακού (πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν).  Όπως σημείωσε γεννήθηκε κατά 50% εβραίος από τον πατέρα του Kim Moiseevich Weinstein και 50% Αρμένης από τη μητέρα του Klara Shagenovna Gasparοva. Μεγάλωσε στο Μπακού, ΑζερμπαΙτζάν (ΕΣΣΔ) και σε ηλικία 12 ετών, όταν πέθανε ο πατέρας του Weinstein, άλλαξε το όνομά του σε Kasparov από το όνομα της μητέρας του (Gasparova).  Είχε θεωρήσει ότι το εβραϊκό όνομα του πατέρα του, θα του προξενούσε δυσκολίες στην ΕΣΣΔ.

Οι γονείς του ήταν και οι δύο μηχανικοί, ενώ πολλά μέλη της οικογένειας του πατέρα του ήταν μουσικοί.  Από πολύ μικρός έμαθε σκάκι και σε ηλικία 7 ετών είχε φανεί το μεγάλο ταλέντο του σε αυτό το παιχνίδι ευφυούς σκέψης.  Η μητέρα του αφιέρωσε τη ζωή της στην ανατροφή και εξέλιξη του.  Σήμερα ζει με την οικογένεια του στη Νέα Υόρκη.

Ο Γκάρι Κασπάροφ είναι ο νεότερος που έγινε ποτέ παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού το 1985 σε ηλικία 22 ετών.  Κράτησε αυτόν τον τίτλο μέχρι το 2000. Αποσύρθηκε από το επαγγελματικό σκάκι το Μάρτιο του 2005.  Στη συνέχεια ίδρυσε το Ενωμένο Πολιτικό Μέτωπο στη Ρωσία και έχει αφοσιωθεί στη θέσπιση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στην πατρίδα του. Συνεργάζεται με αρθρογραφία με πολλές εφημερίδες όπως την Wall Street Journal, Washington Post, New York Times κ.ά..

Ο ίδιος ο Κασπάροφ ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και κάνει ομιλίες.  Ομιλίες οι οποίες απευθύνονται σε εταιρείες και επιχειρηματικό κοινό με παρουσίες σχετικά με τη στρατηγική και την ηγεσία.  Εμφανίζεται συχνά στα διεθνή μέσα για να μιλήσει τόσο για το σκάκι όσο και για την πολιτική.

Ο Γκάρι Κασπάροφ με τη συνεργάτη του monemvasianews.gr Μαργαρίτα Μανούσου

Στην προσωπική μας συνάντηση ήταν απλός και ευγενικός. Όπως μου είπε, δεν ταξιδεύει ιδιαίτερα για διακοπές.  Τα περισσότερα ταξίδια του γίνονται στο πλαίσιο προσκλήσεων για ομιλίες αλλά και υποστήριξης των βιβλίων που έχει γράψει και εκδώσει.

Στις χώρες που μπορεί να επιλέξει για διακοπές δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί από τον Πούτιν και την πολιτική που εφαρμόζει. Όπως με ενημέρωσε βρίσκεται στη λίστα μη αποδεκτών προσώπων από τον Πούτιν.

Σημείωσε ότι η κόρη του τον έχει ενημερώσει ότι έχει επισκεφθεί 104 χώρες.  Στο σπίτι του παίζουν συχνά το εκπαιδευτικό παιχνίδι “World game” και από εκεί συχνά ψάχνουν και τις χώρες που θέλουν να δουν.

«Kάνοντας τη σωστή κίνηση: The Art of Strategic Thinking – The Scholar’s Mate»

Στα δεξιά του Γκάρι Κασπάροφ, ο πρόεδρος του ΔΣ του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθήνας Μιχάλης Κεφαλογιάννης και η Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας Ιωάννα Παπαδοπούλου

Στην παρουσίαση που έκανε ο Γκάρι Κασπάροφ  στις 14 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του συνεδρίου, υπογράμμισε ότι για τη διαδικασία επιλογής αποφάσεων πρέπει:

– Πρώτα από όλα να γνωρίζουμε, να έχουμε ανακαλύψει και αποδεχτεί τις δικές μας δυνάμεις και αδυναμίες
– Να θυμόμαστε ότι η συνέπεια στα δεδομένα και γενικά αποδεκτά, καθώς και η βελτιστοποίηση αυτών μπορεί να είναι εχθροί της καινοτομίας
– Να μάθουμε να κάνουμε νέες ερωτήσεις και όχι μόνο να δίνουμε νέες απαντήσεις σε παλιές ερωτήσεις. Στο πλαίσιο της παρουσίασης του  μάλιστα σημείωσε ότι, ο Πάμπλο Πικάσο είχε πει: Οι H/Υ είναι άχρηστοι, μπορούν μόνο να δώσουν απαντήσεις (όχι να κάνουν ερωτήσεις).
– Σημείωσε αν θέλουμε να ηγηθούμε πρέπει να μάθουμε να αποφασίζουμε και ότι δεν μπορούμε να ασχολούμαστε συνέχεια με τη συλλογή δεδομένων.

Σε ένα ζωντανό παράδειγμα θέλοντας να δείξει τον τρόπο σκέψης του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος γνωρίζει κυρίως τις επικρατούσες τάσεις και επιλογές και όχι την ιστορία τους, έθεσε κάποια ερωτήματα σε αντιπαραβολή με κάποια άλλα:

Ποιοι είναι οι αδερφοί Ράιτ         – Ποια είναι η Boing
Ποια είναι τα Εργαστήρια Wang – Ποια είναι η Samsung
Ποια είναι η Αlta Vista                 – Ποια είναι η Google
Ποια είναι το Blackberry             – Ποιο είναι το iPhone

Check Also

Συνάντηση Αυγενάκη-Δαβάκη για το πρόβλημα διάθεσης των πορτοκαλιών

Το πρόβλημα της διάθεσης και εμπορίας των πορτοκαλιών πλήττει και πάλι φέτος τους Λάκωνες παραγωγούς. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

G-EZ117CQG76