UA-49499200-1

Δείτε εάν υπήρχαν στοιχεία σας στη μεγάλη διαρροή δεδομένων του Facebook

Τη δυνατότητα στους χρήστες του Facebook να διαπιστώσουν εάν τα email ή οι αριθμοί τηλεφώνου τους βρίσκονταν στην πρόσφατη μεγάλη διαρροή δεδομένων του κοινωνικού δικτύου δίνει η ιστοσελίδα Have I Been Pwned (https://haveibeenpwned.com/).

Στο πλαίσιο της διαρροής αυτής, στοιχεία άνω των 530 εκατ. ανθρώπων διέρρευσαν σε μια βάση δεδομένων online. Σε μεγάλο βαθμό αυτά τα στοιχεία αποτελούνταν από αριθμούς τηλεφώνων. Το Facebook λέει πως τα δεδομένα προέρχονται από μια παλιά παραβίαση του 2019, μα οργανώσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων πραγματοποιούν έρευνες για το θέμα.

To κοινωνικό δίκτυο λέει ότι βρήκε την εν λόγω παραβίαση και έλυσε το πρόβλημα πάνω από ενάμιση χρόνο πριν, ωστόσο οι πληροφορίες αυτές έχουν πλέον αναρτηθεί δωρεάν σε ένα forum για χάκερ, με αποτέλεσμα να είναι ευρέως διαθέσιμες.

Όπως αναφέρει το BBC, η βάση δεδομένων αυτή καλύπτει 533 εκατομμύρια ανθρώπους σε 106 χώρες, σύμφωνα με ερευνητές που ανέλυσαν τα δεδομένα. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στα social media, είναι και 617.722 χρήστες από την Ελλάδα και 152.321 χρήστες από την Κύπρο.

Οι επισκέπτες στο site μπορούν να βάλουν τον αριθμό τηλεφώνου τους στη μπάρα αναζήτησης και θα ενημερωθούν εάν ήταν μεταξύ των στοιχείων που περιλαμβάνονταν στη συγκεκριμένη διαρροή.

Σημειώνεται πως το Facebook ζητά από τους χρήστες του να βάζουν αριθμούς τηλεφώνου από το 2011, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας, καθώς επιτρέπει «two-factor authentication» (έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων), για να επιβεβαιώνεται μέσω μηνύματος σε κινητό η απόπειρα εισόδου σε έναν λογαριασμό.

Με πληροφορίες από: naftemporiki.gr

Check Also

Στα Χανιά το διεθνές συνέδριο Οικολογικής Μηχανικής από 1-5/10

Το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Οικολογικής Μηχανικής (International Ecological Engineering Society – IEES) θα λάβει χώρα στην …

G-EZ117CQG76