UA-49499200-1

Στον Πάρνωνα πεζοπορεί ο Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου 2024, πεζοπορική εξόρμηση στον Πάρνωνα.

Το όνομα Πάρνωνας είναι αρχαίο και συγγενεύει ετυμολογικά με τα ονόματα των βουνών Παρνασσός και Πάρνηθα. Σημαίνει λαμπερή κορυφή, από το φως του δύοντος ηλίου ή από το φως της σελήνης. Αποκαλείται και «θηλυκό βουνό», επειδή είναι πιο ομαλός και ήπιος από τον «μεγάλο αντίπαλό» του, τον Ταΰγετο.

Η περιοχή της Βόρειας Κυνουρίας δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί βοτανικός παράδεισος με μεγάλη οικολογική αξία.  Αν και δεν έχει γίνει πλήρης και συστηματική καταγραφή της χλωρίδας του Πάρ­νωνα είναι σίγουρο πως από τους πρόποδες έως τις κορφές του φύονται περισ­σότερα από χίλια είδη και υποείδη. Έχουν καταγραφεί 113 σπάνια φυτά, μοναδι­κά στον Ευρωπαϊκό χώρο και 16 τοπικοενδημικά, φυτά δηλαδή που δεν συνα­ντώνται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Τα σπάνια αρωματικά και φαρμακευ­τικά φυτά του Πάρνωνα, γνωστά από την αρχαιότητα, προσθέτουν άλλη μια δυνα­μική στη χλωρίδα της περιοχής.

Στην περιοχή γύρω από τη Μονή Μαλεβής, στην Κυνουρία, εκτείνεται το μοναδικό στην Ευρώπη δάσος από δενδρόκεδρους, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης και προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000.  Ο δενδρόκεδρος ή γιουνίπερος ή συριακή άρκευθος είναι σπάνιο είδος, ενδημικό της Ανατολικής Μεσογείου και σε δάση συναντάται μόνο στη Συρία. Παρ’ όλα αυτά, είναι χαρακτηριστικό της χλωρίδας του Πάρνωνα και στη συγκεκριμένη τοποθεσία συναντάται σε αμιγή συστάδα έκτασης 740 στρεμμάτων. Στο ίδιο δάσος έχουν καταγραφεί και άλλα είδη σπάνιων φυτών, που επιβεβαιώνουν τη μοναδικότητα του περιβάλλοντος στην περιοχή αυτή.

Απαραίτητα για τη συμμετοχή, η καλή φυσική κατάσταση και ο κατάλληλος για την εποχή και το υψόμετρο ατομικός εξοπλισμός. Μαζί τους οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν απαραίτητα: ορειβατικά μποτάκια, καπέλο, γυαλιά ηλίου, σακίδιο με τα προσωπικά μας είδη, αρκετό νερό (τουλάχιστον 1 λίτρο), σνακ για ενέργεια (ξηρούς καρπούς – μπάρες ενέργειας – παστέλι – φρούτα) και κυρίως καλή διάθεση και ομαδικό πνεύμα.

Συνάντηση: Σάββατο (20/4), Αφοί Παναγιωτόπουλοι (παλιό) στους Μολάους στις 15:00 μ.μ.

α) Oμάδα Μονή Μαλεβής 900μ – Προφήτης Ηλίας 1600μ – Καταρράκτες Λεπίδας 600μ. Ώρες πορείας: 8 Β.Δ: Β
β) Oμάδα Μονή Μαλεβής 900μ- Προφήτης Ηλίας 1600μ – Μεγάλη Τούρλα 1935μ – Καταρράκτες Λεπίδας 600μ. Ώρες πορείας: 10 Β.Δ: Β+

Για την συμμετοχή απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία με τους συντονιστές, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή (19/4) απόγευμα.
Διαμονή: Σε σκηνές και ξενώνα.
Συντονιστές: Κώστας Κυριάκος, 6937243745 – Δημήτρης-Μύρωνας Λιάρος, 6938426877

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων: Εξόρμηση στη Γκιώνα από 24-27/5

Μια ιδιαίτερη και μοναδική εξόρμηση στο υψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας τη Γκιώνα, πραγματοποιεί ο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

G-EZ117CQG76