UA-49499200-1

ΠΥΡΑΝΘΟΣ ΒΑΘΥ 2023: Η σημασία των συνεργειών ενώπιον της καταστροφής

Γράφει ο Νεοκλής Δ. Κρητικός*

Η εκπαίδευση, η ετοιμότητα, η ενεργοποίηση των πολιτών, η συνεργασία φορέων στα θέματα πολιτικής προστασίας, ήταν και παραμένουν βασικοί πυλώνες της σχέσης μου με την ιατρική επιστήμη, την οποία υπηρετώ για 30 και πλέον χρόνια, αλλά και της βουλευτικής ιδιότητάς μου, την οποία υπηρετώ με ενσυναίσθηση και σεβασμό τα τελευταία 4 χρόνια.

Οι επικρατούσες συνθήκες των τελευταίων ετών, η αποτύπωση της κλιματικής αλλαγής στα καιρικά φαινόμενα και στη διαβίωση των πολιτών, καθώς και η διαρκής και στενή συνεργασία με τους φορείς της Ιατρικής Επιστήμης και της Πολιτικής Προστασίας, με οδήγησαν στη σκέψη συνεργασίας, σύμπραξης δύο βασικών φορέων με άξονα την προστασία του ανθρώπου υπό αντίξοες συνθήκες.

Έτσι, έφερα σε επαφή δύο ανθρώπους από καίρια πόστα:

-Ο πρώτος είναι ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής Χειρουργικής του ΕΚΠΑ και επιστημονικά υπεύθυνος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών με τίτλο «Παγκόσμια Υγεία-Ιατρική των Καταστροφών» Εμμανουήλ Πικουλής. Ο εξαίρετος κος Καθηγητής, ένας άριστα καταρτισμένος επιστήμων που προάγει το λειτούργημά μας, είναι ο πλέον ειδήμων στο αντικείμενο εκπαίδευσης των γιατρών στην ιατρική καταστροφών, αλλά και των πολιτών σε θέματα πρώτων βοηθειών. Στην παροχή εκείνων των κρίσιμων πρώτων βοηθειών, την κρίσιμη πρώτη ώρα της καταστροφής, έως ότου φτάσουν τα σωστικά συνεργεία και
-Ο δεύτερος είναι ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου -ταγμένος στην ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα Πυροσβεστικής Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, Συγγραφέας και αρθρογράφος- Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Γραφάκος.

Αφορμή της συνάντησης αυτής το Δεκέμβριο του 2022, ήταν η διεξαγωγή διακλαδικής άσκησης για την ανάδειξη της αναγκαιότητας συνεργασίας μεταξύ των φορέων αντιμετώπισης κρίσεων και της διαχείρισης των πληγέντων πολιτών, των οποίων η ζωή απειλείται ενώπιον μίας καταστροφής.

Η ιδέα βρήκε πρόσφορο έδαφος και με συντονιστική ομάδα που όρισαν οι δύο προαναφερθέντες ξεκίνησε μια προσπάθεια προετοιμασίας και συντονισμού πολλών υπηρεσιών και φορέων για τη διεξαγωγή αυτής της διακλαδικής άσκησης, όπου η πολιτεία μέσω των δομών της θα ελέγξει την ετοιμότητά της.

Δυστυχώς τα γεγονότα μας προλαβαίνουν, αναδεικνύοντας και επιβεβαιώνοντας την αναγκαιότητα τέτοιων δράσεων.

Οι μάχιμες υπηρεσίες της πολιτείας, στο μέσον της προετοιμασίας της άσκησης Πυρανθός Βαθύ 2023, με σεβασμό στο θρήνο των συγγενών των θυμάτων και στην οδύνη των τραυματιών του τραγικού συμβάντος στα Τέμπη, προετοιμάζονται για την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023, όπου στην τουριστική περιοχή Βαθύ του Δήμου Ανατολικής Μάνης θα εξελιχθεί μια δασική πυρκαγιά, μια άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας θα λέγαμε, που θα απειλήσει άμεσα μια τουριστική περιοχή στο μέσον της τουριστικής, αλλά και της αντιπυρικής περιόδου.

Θα λάβουν μέρος οι ακόλουθοι φορείς:

  • Το Πυροσβεστικό Σώμα με τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Γυθείου, Σπάρτης, Αρεόπολης και τις Εθελοντικές Πυροσβεστικές Δομές Ευρώτα, Πετρίνας και Κροκεών.
  • Το Πανεπιστήμιο Αθηνών με το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής «Παγκόσμια Υγεία-Ιατρική των Καταστροφών».
  • Η Ελληνική Αστυνομία.
  • Το Λιμενικό Σώμα.
  • Ο Ελληνικός Στρατός.
  • Οι Διευθύνσεις και τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του νομού Λακωνίας και
  • Οι Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας (Ε.Ο.Δ., Ε.Ε.Σ.& Ραδιοερασιτέχνες), θα συνεργαστούν με σκοπό:
  • Τη διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας των εμπλεκόμενων δυνάμεων για την αντιμετώπιση όμοιου περιστατικού δασικής πυρκαγιάς με ταυτόχρονη διάσωση.
  • Την ικανότητα διαχείρισης της κρίσης από το σύνολο των συναρμόδιων φορέων και την αποφυγή μετάπτωσής της σε καταστροφή τοπικής εμβέλειας.
  • Την ικανότητα επιχειρήσεων διάσωσης και συντονισμού από τους αρμόδιους φορείς σε περιοχή με καταγεγραμμένη αυξημένη τρωτότητα (ευπάθεια), συνεπώς και υψηλότατη διακινδύνευση.

Στόχοι της διακλαδικής αυτής άσκησης ΠΥΡΑΝΘΟΣ ΒΑΘΥ 2023 είναι:

  • Η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας, η άμεση ανταπόκριση και η συντομότερη δυνατή οργάνωση του συντονισμού των επιχειρησιακών συναρμόδιων φορέων, στο πεδίο που εξελίσσεται το σενάριο.
  • Η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας του πυροσβεστικού προσωπικού για την αντιμετώπιση συμβάντος δασικής πυρκαγιάς με ταυτόχρονη διάσωση (απεγκλωβισμός ατόμων από τροχαίο ατύχημα).
  • Η καταγραφή του επιπέδου συντονισμού και συνέργειας όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε συνθήκες εξελισσόμενης κρίσης.
  • Η διαπίστωση της καλής λειτουργίας και των δυνατοτήτων του εξοπλισμού των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και Φορέων που θα συμμετάσχουν στην άσκηση.
  • Η εξακρίβωση και καταγραφή των ελλείψεων, δυσκολιών και αδυναμιών του μηχανισμού αντιμετώπισης του φυσικού φαινομένου με στόχο την επίλυση τους σε περίπτωση πραγματικού συμβάντος.
  • Η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της κοινωνίας και η ικανότητα εφαρμογής σχεδίων εκκένωσης τουριστικών υποδομών της περιοχής.

Ως πολίτες, ως κοινωνία και ως πολιτεία προσπαθούμε να κάνουμε βήματα εμπρός, πάντα με κεντρικό μας μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Ως άνθρωπος και ως Ιατρός έχω δώσει όρκο για αυτό.

*Ο Νεοκλής Κρητικός είναι Δρ. Ιατρός Χειρουργός,  Βουλευτής Λακωνίας

Check Also

Η τεχνητή νοημοσύνη στο χώρο της εκπαίδευσης

Το CHAT GPT (generative pre – trained transformer) πριν λίγους μήνες έφθασε και στη χώρα …

G-EZ117CQG76