UA-49499200-1

Τρίπολη: Ενημέρωση υποψηφιότητας Όρους Πάρνωνα ως Απόθεμα Βιόσφαιρας

Η Επιτροπή Υποστήριξης της υποψηφιότητας της περιοχής του Όρους Πάρνωνα-Ακρωτηρίου Μαλέα για την αναγνώρισή του ως Απόθεμα Βιόσφαιρας στο δίκτυο περιοχών MAB της UNESCO, πραγματοποιεί συνέντευξη τύπου, στο Επιμελητήριο Αρκαδίας (25ης Μαρτίου και Πανός 21), τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 13:00.

Στη συνέντευξη πρόκειται να γίνει ενημέρωση των ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι τώρα και παράλληλα, να απαντηθούν ερωτήματα που σχετίζονται με το όλο εγχείρημα, όπως: Γιατί Απόθεμα Βιόσφαιρας στον Πάρνωνα; Τι σημαίνει ο χαρακτηρισμός για την περιοχή; Ποιο είναι το όραμα και οι προοπτικές; Γιατί η περιοχή χρειάζεται τη διεθνή αναγνώριση; Ποια δομή που θα υποστηρίξει το όραμα του Αποθέματος;

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

13:00 13:05 Υποδοχή από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πάρνωνα ΑΟ, Μανώλη Δολιανίτη, Δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας.
13:05 – 13:10 Παρουσίαση της Επιτροπής Υποψηφιότητας και συντονισμός, Μαρίνης Μπερέτσος, Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα
13:10 – 13:20 «Τεκμηρίωση και ωριμότητα της υποψηφιότητας για την αναγνώριση του Πάρνωνα – Μαλέα ως Απόθεμα Βιόσφαιρας από την ΜaΒ/UNESCO», Χριστίνα Καλαθά, Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc, μέλος της Επιτροπής.
13:20 – 13:30
 
 
«Η ολοκληρωμένη προσέγγιση και η διακυβέρνηση του σχεδίου δράσης για την περιοχή του το Αποθέματος Βιόσφαιρας του Πάρνωνα-Μαλέα, Κοσμάς Σιδηρόπουλος, Σύμβουλος τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, Συντονιστής της Επιτροπής.
13:30 – 13:45 Παρεμβάσεις από τα μέλη της Επιτροπής:

Χρήστο Λαμπρόπουλο, Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
Δήμο Βέρδο, Δήμαρχο Ευρώτα
Σταύρο Αραχωβίτη, Γεωπόνο, πρώην Υπουργό
Παναγιώτη Μαντζουράνη, Αν. Προϊστάμενο της  Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, εκπρόσωπο του τομέα Υπηρεσίες / Διοίκηση
Μαρία Μυλωνά, Εκπαιδευτικό σε θέματα περιβάλλοντος, εκπρόσωπο της εκπαιδευτικής κοινότητας
Στάθη Λιβανό, Εκπρόσωπο του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Βοιών

13:45 – Ερωτήσεις / Απαντήσεις

Το πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO (Man and Biosphere ή MAB) είναι ένα διακυβερνητικό επιστημονικό πρόγραμμα που προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και του φυσικού περιβάλλοντός τους. Η ιδέα για τα Αποθέματα Βιόσφαιρας ξεκίνησε από μια ομάδα εργασίας τού προγράμματος ΜΑΒ το 1974 ενώ το Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας ξεκίνησε το 1976.

Η πρόταση υποψηφιότητας του Όρους Πάρνωνα και του Ακρωτηρίου Μαλέα, για την ανακήρυξή τους ως «Απόθεμα Βιόσφαιρας» της UNESCO, βασίζεται στη δημιουργική και με όρους αειφορίας συνύπαρξη της φύσης και του ανθρώπου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου και στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής ταυτότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αποτελεί το επιστέγασμα μια πορείας 30 ετών από την ίδρυση και δράση του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα.

Η συνέντευξη τύπου θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω των συνδέσμων:
https://fb.me/e/4lOa6D4e0 
https://www.youtube.com/live/kjWu9PNWakk?si=i_aWaX9FUPeec4dg

Check Also

Το Βουραϊκό κατεβαίνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 7 Απριλίου …

G-EZ117CQG76