UA-49499200-1

Ο ΕΟΦ για τη διάθεση φαρμάκων ή συμπληρωμάτων μέσω διαδικτύου

11.6.2015_Ο ΕΟΦ για τη διάθεση φαρμάκων ή συμπληρωμάτων μέσω διαδικτύου

«Στο παρελθόν η Υπηρεσία μας έχει επιβάλλει κυρώσεις σε εταιρεία για παραπλανητική διαφήμιση γνωστοποιημένου προϊόντος με την ίδια εμπορική ονομασία (Raspberry Ketone Max) με διαφορετική όμως συσκευασία και προέλευση. Το προϊόν στο οποίο αναφέρεται το Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας  είναι πιθανό να ανήκει σε αυτή την κατηγορία και διερευνάται», τόνισε στο epoli.gr η Διεύθυνση Ελέγχου Παραγωγής & Κυκλοφορίας Προϊόντων του Εθνικού Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει, με αφορμή τη διάθεση μέσω διαδικτύου, “αγνώστου” σκευάσματος αδυνατίσματος, που σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δ.Η.Ε. της ΕΛ.ΑΣ., είχε επιπτώσεις στην υγεία καταναλωτών, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, γνωστά πρόσωπα της εγχώριας showbiz, προκειμένου να προσελκύσει πελάτες, με την καταγγελία ενός εξ’ αυτών, να ξεκινά την διερεύνηση της υπόθεσης.

Όπως τονίστηκε από τον Ε.Ο.Φ., τα σκευάσματα που περιέχουν Raspberry Ketone συνήθως δεν είναι φαρμακευτικά. Πρόκειται για συμπληρώματα διατροφής, τα οποία δεν εγκρίνονται, αλλά η κυκλοφορία τους γνωστοποιείται υποχρεωτικά στον ΕΟΦ.

Μέχρι στιγμής, στο αρμόδιο Τμήμα Αξιολόγησης Λοιπών Προϊόντων έχουν γνωστοποιηθεί αρκετά σκευάσματα με το συγκεκριμένο συστατικό, τα οποία κυκλοφορούν νόμιμα.

«Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία, ο ισχυρισμός περί απώλειας βάρους επιτρέπεται μόνο στα υποκατάστατα γεύματος (τρόφιμα μειωμένων θερμίδων) και στη γλυκομαννάνη, που δεν είναι η περίπτωση του εν λόγω προϊόντος. Επομένως, η παρουσίαση και προώθησή του δεν είναι σύννομη», μας επισημάνθηκε από τον Οργανισμό.

Συνήθως, οι εταιρείες που διακινούν αυτά τα προϊόντα μέσω διαδικτύου δεν εδρεύουν στην Ελλάδα – οι παραγγελίες γίνονται μέσω κάποιας ιστοσελίδας και εκτελούνται από εταιρείες courier – με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η απαγόρευση της προώθησης σε εθνικό επίπεδο. Για το σκοπό αυτό ο ΕΟΦ συνεργάζεται με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μας τόνισαν από την αρμόδια Διεύθυνση του ΕΟΦ.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων παρατίθεται το ακόλουθοενημερωτικό σημείωμα, σχετικά με τη διάθεση φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής, μέσω ίντερνετ, επισημαίνοντας τον ρόλο και τις ενέργειες του Οργανισμού.

ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

«Η παρακολούθηση και η διακίνηση των φαρμάκων μέσω διαδικτύου αφορά διαφορετικές Αρμόδιες Αρχές και Οργανισμούς στο Διεθνές περιβάλλον και απαιτεί τη στενή συνεργασία  και συντονισμό μεταξύ τους.

Η αγορά φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής  μέσω ίντερνετ κερδίζει όλο και περισσότερους καταναλωτές τα τελευταία χρόνια, εντούτοις κρύβει πολλούς κινδύνους .

H ελληνική νομοθεσία, μέχρι σήμερα, απαγορεύει τη διακίνηση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, πολλοί καταφεύγουν σε ιστοσελίδες του εξωτερικού, αμφιβόλου προελεύσεως, που διαφημίζουν τη γρήγορη αγορά φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού, φθηνά, ποιοτικά και αποτελεσματικά. Η αλήθεια όμως είναι αρκετά διαφορετική: συχνά τα προϊόντα που αγοράζονται είναι μη εγκεκριμένα από τις αρχές, άγνωστης προέλευσης, νοθευμένα, παραποιημένα ή πλαστά. Γι αυτό είναι σημαντικό ο καταναλωτής να προμηθεύεται τα φάρμακά μόνο από ασφαλείς πηγές (δηλαδή από το φαρμακείο, το νοσοκομείο, το ασφαλιστικό ταμείο).

Τα προϊόντα που συχνότερα παραποιούνται με σκοπό να παραπλανήσουν τον καταναλωτή, είναι χάπια αδυνατίσματος, προϊόντα για την ενίσχυση της στύσης και συμπληρώματα διατροφής, που προωθούνται ως φυτικά, ενώ περιέχουν ενδεχομένως επικίνδυνες δραστικές ουσίες  με φαρμακολογική δράση. Για παράδειγμα, τα προϊόντα αδυνατίσματος συχνά περιέχουν τη δραστική ουσία σιβουτραμίνη, η οποία αποσύρθηκε από την  ευρωπαϊκή αγορά λόγω σοβαρών παρενεργειών στο καρδιαγγειακό σύστημα (κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής, κλπ). Επίσης, τα ενισχυτικά της στύσης μπορεί να περιέχουν σιλντεναφίλη, η οποία δημιουργεί σοβαρή υπόταση και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους πάσχοντες από καρδιολογικά νοσήματα.

ΕΟΦ

Ο ΕΟΦ ενημερώνει διαρκώς το ελληνικό καταναλωτικό κοινό σχετικά με τους κινδύνους της ηλεκτρονικής προμήθειας φαρμακευτικών προϊόντων, εκδίδοντας Δελτία Τύπου και συμμετέχοντας στις διεθνείς δράσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Τα στοιχεία  συγκεντρώνονται μέσω του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών της Ομάδας Εργασίας  (WGEO – Working Group of Enforcement Officers)  που δημιουργήθηκε από τους Επικεφαλής των Οργανισμών της Ε.Ε. (HeadsofAgencies) με σκοπό  να συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας μέσω της εφαρμογής των κανονιστικών διατάξεων για την παραγωγή και τη διακίνηση των προϊόντων, την καταστολή των παράνομων δραστηριοτήτων και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών.

Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν, ο ΕΟΦ και εκπρόσωποι από τις αρμόδιες αρχές για τα φάρμακα (28 ΚΜ της Ε.Ε.), την Αστυνομία και τις Τελωνειακές Αρχές τόσο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του  Ε.Ο.Χ. (Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν), της  Ελβετίας, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, της INTERPOL και  της EUROPOL.

Για τη διετία 2013 – 2014 ο ΕΟΦ έχει εκδώσει 50 Δελτία Τύπου σχετικά με παράνομα και ενδεχομένως επικίνδυνα προϊόντα που κυκλοφορούν μέσω διαδικτύου, μέσω του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών.

Για τη διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν ιστοσελίδες ή/και ηλεκτρονικά καταστήματα ύποπτα για την διακίνηση φαρμακευτικών και λοιπών προϊόντων, ο ΕΟΦ συνεργάζεται στενά με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΓΑΔΑ, η οποία διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και τα μέσα για το σκοπό αυτό, αλλά και την αρμοδιότητα της άμεσης παρέμβασης για το «κατέβασμα» των σελίδων με ελληνική προέλευση.

Σε ότι αφορά δικτυακούς τόπους πωλήσεων εκτός Ελλάδας, όπου βρέθηκαν να πωλούνται φάρμακα ελληνικής προέλευσης δεν μπορεί να υπάρξει άμεση παρέμβαση. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται  συντονισμός και συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων αστυνομικών και δικαστικών αρχών των εμπλεκομένων κρατών. Παρατηρείται επίσης η εμφάνιση νέου παράνομου ηλεκτρονικού καταστήματος  μετά την παύση του πρώτου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τους κινδύνους που ενέχει η αγορά προϊόντων για την υγεία μέσω διαδικτύου.

Παραδείγματα – στοιχεία 2014

1η/Περίπτωση προϊόντος μέσω ίντερνετ που η παράδοση έγινε σε φυσικό χώρο.

Τρεις διαφορετικές περιπτώσεις με σημαντικές ποσότητες από πλαστά, αναβολικά – στεροειδή, η αγορά των οποίων πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου και διατέθηκαν σε καταστήματα με προϊόντα για αθλητές. Τα συγκεκριμένα δεν περιείχαν δραστική ουσία. Αυτές οι τρεις περιπτώσεις έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης (εισαγγελέας).

2η/Δύο διαφορετικές περιπτώσεις πώλησης φαρμάκων από διαδικτυακό τόπο πώλησης (όχι ελληνικό), για στυτική δυσλειτουργία.

Συνοψίζοντας:

1. Ο ΕΟΦ σήμερα δεν είναι δυνατό να εποπτεύει τη διακίνηση των προϊόντων αρμοδιότητας του μέσω διαδικτύου, γιατί όπως ήδη επισημάναμε το διαδίκτυο αποτελεί μια σύνθετη διεθνή πραγματικότητα.

2. Σκοπεύει, κάτω από δυσμενείς συνθήκες υποστελέχωσης, από 1/7/2015 να αναλάβει την εποπτεία της λειτουργίας των ηλεκτρονικών φαρμακείων σε συνεργασία πάντοτε με άλλες θεσμικές / διωκτικές αρχές.» 

Πηγή: epoli.gr

 

Check Also

Νεάπολη: Αύριο Τετάρτη η πρεμιέρα της θεατρικής παράσταση «Αέρας»

Από αύριο Τετάρτη 17 Απριλίου, στις 20:30, στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης και για 3 …

G-EZ117CQG76