UA-49499200-1

Μονεμβασία: Την επαναφορά του Μνημείου Πεσόντων ζητά ο δωρητής του

Με επιστολή του προς το Δήμαρχο Μονεμβασίας, ο δωρητής του Μνημείου Πεσόντων στην πόλη της Μονεμβασίας κ. Αθανάσιος Κουρκούλης, κάτοικος ΗΠΑ και προσωρινά διαμένον στο Κάστρο Μονεμβασίας, ζητά την άμεση επαναφορά του στην ίδια ή σε άλλη όμοιας σπουδαιότητας θέση.

Να επισημάνουμε ότι το μνημείο απομακρύνθηκε λόγω εργασιών διαμόρφωσης της παραλιακής ζώνης, χωρίς εδώ και χρόνια να έχει κατασκευαστεί ανάλογο μνημείο στην ίδια ή σε διαφορετική θέση.

«Εξ’ όσων πληροφορούμαι είναι καθολικό το αίτημα της επαναφοράς του στο χώρο που καταλάμβανε ή έστω σε έναν ίσης αξίας και σπουδαιότητας χώρο και εγώ που χρηματοδότησα την κατασκευή του, λαμβάνω το θάρρος να απαιτήσω από εσάς κύριε Δήμαρχε να επαναφέρετε, άλλως αποκαταστήσετε σε δέουσα και περίοπτη θέση το μοναδικό μνημείο που συνδέει τη Μονεμβασία  με τη σύγχρονη ιστορία της και διαπερνά το μήνυμα της φιλοπατρίας και του υπέρ πατρίδος αγώνα στη νεολαία και στα παιδιά του τόπου μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Κουρκούλης.

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή:

Με δικές μου δαπάνες και ως δωρεά-προσφορά στη Μονεμβασία και την τότε κοινοτική αρχή, την δεκαετία του 1970, φιλοτεχνήθηκε, κατασκευάστηκε και εγκαταστάθηκε σε κεντρικό σημείο της Μονεμβασίας, στην σημερινή ονομαζόμενη πλατεία Ανδρεσάκη, μνημείο πεσόντων επί Γερμανικής κατοχής, περιλαμβάνον ονόματα τοπικά που έχασαν τη ζωή τους.

Το μνημείο από ανέκαθεν κοσμούσε εγκατεστημένο την πλατεία Μονεμβασίας, έμπροσθεν του λιμένος του Μανδρακίου και σε αυτό κάθε εθνική επέτειο, ελάμβανε χώρα κατάθεση στεφάνου εκ μέρους των εκπροσώπων και μαθητών των σχολείων Μονεμβασίας και γενικά έχαιρε την αναγνώριση και το σεβασμό όλων των κατοίκων της Μονεμβασίας με την ιστορία της οποίας συνεχόταν αδιαίρετα έκτοτε.

Πλην όμως, κατά το χρόνο αναμόρφωσης του χώρου της πλατείας, μετακινήθηκε και απομακρύνθηκε με αιτιολογία τη διενέργεια εργασιών και έκτοτε αγνοείται η τύχη του και ούτε μέχρι σήμερα έχει επανατοποθετηθεί στο χώρο από τον οποίο απομακρύνθηκε, ενώ εκφράζονται και φόβοι για την κατάστασή του.

Αποτελεί ύβρη και έλλειψη σεβασμού σε όλα εκείνα τα μνημεία τα οποία τιμούν τις μνήμες ανθρώπων  συμπατριωτών μας που έχασαν τη ζωή τους από τους εχθρούς και κατακτητές της πατρίδας μας, τους οποίους πολέμησαν όλοι οι Έλληνες. Διότι η «εξαφάνιση» του μνημείου αυτού συνιστά την ύψιστη προσβολή στην ιστορία της Μονεμβασίας και όσων τη δόξασαν και την τίμησαν με τη ζωή τους.

Εξ’ όσων πληροφορούμαι είναι καθολικό το αίτημα της επαναφοράς του στο χώρο που καταλάμβανε ή έστω σε έναν ίσης αξίας και σπουδαιότητας χώρο και εγώ που χρηματοδότησα την κατασκευή του, λαμβάνω το θάρρος να απαιτήσω από εσάς κύριε Δήμαρχε να επαναφέρετε, άλλως αποκαταστήσετε σε δέουσα και περίοπτη θέση το μοναδικό μνημείο που συνδέει τη Μονεμβασίας  με τη σύγχρονη ιστορία της και διαπερνά το μήνυμα της φιλοπατρίας και του υπέρ πατρίδος αγώνα στη νεολαία και στα παιδιά του τόπου μας. Η συνέχιση της εξαφάνισης και απόκρυψής του θα αποτελέσει αρχή δέουσων ενεργειών που θα τείνουν την δια κάθε άλλου νόμιμου τρόπου επίλυσης του θέματος.

Με απόλυτο σεβασμό στη Δημοτική Αρχή

ΖΗΤΩ

Την επαναφορά του μνημείου στο χώρο της πλατείας της Μονεμβασίας, άλλως σε ίσης αξίας σπουδαιότητας και δημοσιότητας-προσβασιμότητας χώρο, σε ένδειξη σεβασμού και τιμής σε εκείνους που με οποιονδήποτε τρόπο έπεσαν θύματα και έχασαν τη ζωή τους από τους κατακτητές της πατρίδας μας. Με τον τρόπο αυτό αποδίδεται σεβασμός και αναγνώριση  σε όλους τους ομογενείς που με μοναδικό κριτήριο την αγάπη για την πατρίδα και τον τόπο καταγωγής τους, αφιλοκερδώς συνεισφέρουν στην ανάδειξη του τόπου και της ιστορίας του.

Το staging.www.staging.monemvasianews.gr θεωρεί απόλυτα δίκαιο το αίτημα του κ. Κουρκούλη, θεωρώντας άμεσης προτεραιότητας την κατασκευή σε περίοπτη θέση του Μνημείου Πεσόντων, αποδίδοντας με αυτό τον τρόπο τις δέουσες τιμές σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, διατηρώντας παράλληλα ζωντανή την ιστορική μνήμη.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα των Απανταχού Μονεμβασιωτών «ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ»

Check Also

Φωτ. facebook/Νεκτάριος Λαζαράκης

Μονεμβασία: Απόκοσμες εικόνες λόγω αφρικανικής σκόνης

Εικόνες που παραπέμπουν στην έρημο Σαχάρα αντίκρυσαν οι κάτοικοι της Μονεμβασίας εξαιτίας των υψηλών συγκεντρώσεων …

G-EZ117CQG76