UA-49499200-1

Η Πινακοθήκη Αχιλλέα Βαρβαρέσου είναι γεγονός και κοσμεί την πόλη της Νεάπολης

Ένας νέος χώρος πολιτισμού κοσμεί την πόλη της Νεάπολης. Πρόκειται για την Πινακοθήκη – Βιβλιοθήκη Αχιλλέα Βαρβαρέσου η οποία εγκαινιάστηκε και άνοιξε τις πύλες της επίσημα στις 23 Αυγούστου 2023.

Ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο έγινε πραγματικότητα, με καθυστέρηση ίσως αρκετών χρόνων. Ο Δήμος Μονεμβασίας και το Νομικό πρόσωπο αυτού, σε ένα όμορφο κτιριακό χώρο στην παραλιακή οδό της Νεάπολης, στεγάζουν και εκθέτουν μερικά από έργα του διάσημου Βατικιώτη ζωγράφου Αχιλλέα Βαρβαρέσου, λειτουργώντας παράλληλα -σε αρχικό στάδιο- μια ενδιαφέρουσα βιβλιοθήκη από συλλογές του ιδίου.

Μέσα από αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια ο Δήμος Μονεμβασίας δημιούργησε μια πολύ ενδιαφέρουσα κοιτίδα πολιτισμού η οποία κοσμεί και δίνει υπεραξία στη πόλη.

Η Πινακοθήκη – Βιβλιοθήκη θα συντηρείται από τα έσοδα της ακίνητης περιουσίας που άφησε με τη διαθήκη του στην τότε Κοινότητα Βοιών μετά το θάνατο του τον Νοέμβριο του 1971.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευτέρα Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή: 9:00 – 14:00
Τετάρτη: Κλειστά
Σάββατο Κυριακή: 14:00 – 19:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ακτή Βοιών 48, Νεάπολη Λακωνίας
T: (+30) 27340 29327
Email:  pinakothiki.varvaressou@nomikomonemvasias.gr

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ (1897-1971)

O Αχιλλέας Βαρβαρέσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1897. Οι γονείς του είχαν καταγωγή από το Λάχι Βοιών (περιοχή Βάτικα) στη Λακωνία. Αποτελεί τον νεότερο αδερφό του Ακαδημαϊκού, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπουργού Οικονομικών και Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Κυριάκου Βαρβαρέσου.

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (απόφοιτος 1923). Μετά την στράτευσή του κατά την Μικρασιατική εκστρατεία, αρχικά εργάστηκε ως δάσκαλος τεχνικών μαθημάτων. Το 1939 προσλήφθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος ως ένας από τους τέσσερις πρώτους τεχνικούς που επέλεξε τότε η τράπεζα για το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ), και στάλθηκε στη Γερμανία, την Αυστρία και άλλες χώρες της Ευρώπης για να ειδικευτεί στην γραμμοκοσμητική των τραπεζογραμματίων. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να μελετήσει την πλούσια καλλιτεχνική παράδοση της Ευρώπης και τα νέα ρεύματα της τέχνης. Από το 1945 ως το 1957 υπηρέτησε στο τότε Τμήμα Προπαρασκευής Χαλκογραφικής Εκτυπώσεως του ΙΕΤΑ. Επινόησε τη Gillospher, μια τεχνική χαλκογραφίας. Για την προσφορά του αυτή η Τράπεζα της Ελλάδος του απένειμε βραβείο το 1956.

Στη ζωγραφική του έμεινε πιστός στην ιμπρεσιονιστική έκφραση. Το 1926 έκανε στην Αθήνα την πρώτη του έκθεση με ελληνικά τοπία, κυρίως θαλασσογραφίες. Επιδόθηκε στην τοπιογραφία, με θέματα εμπνευσμένα συχνά από τα βατικιώτικα τοπία, καθώς και στην προσωπογραφία. Πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις (Μπιενάλε Βενετίας, 1936, Πανελλήνιες 1938, 1939, 1948, 1952, 1960, 1963, 1967, κ.α.). Ήταν μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.).

Έργα του βρίσκονται στις Πινακοθήκες Δήμων Αθηναίων και Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, κ.α.

Check Also

Μονεμβασία: Φωτιά στην περιοχή Αγίου Στεφάνου – Κινδύνευσαν δύο κατοικίες

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στην περιοχή …

G-EZ117CQG76