UA-49499200-1

Τα γιγάντια πάντα δεν είναι πια απειλούμενα

6.9.2016_oikogeneiakes-stigmes-sto-parko-agrias-zois-stin-kina

Το ζώο που έχει ίσως συνδεθεί περισσότερο με την προστασία των απειλουμένων ειδών, το γιγάντιο πάντα, δε θεωρείται πια «απειλούμενο», μετά από την πρόσφατη ανάκαμψη του πληθυσμού του.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), το ζώο χαρακτηρίζεται πλέον ως «ευάλωτο» και όχι «απειλούμενο» είδος, γεγονός που αντανακλά τον αυξανόμενο αριθμό του σε στην άγρια φύση στην νότια Κίνα.

Η περιβαλλοντική ΜΚΟ WWF, της οποίας το λογότυπο είναι ένα πάντα, χαρακτήρισε τα νέα ως μια ευπρόσδεκτη είδηση για τα απειλούμενα άγρια ζώα του κόσμου.

«Η ανάκαμψη των πάντα δείχνει ότι όταν η επιστήμη, η πολιτική βούληση και η δέσμευση των τοπικών κοινοτήτων συγκλίνουν, τότε μπορούμε να σώσουμε την άγρια ζωή και να βελτιώσουμε την βιοποικιλότητα», δήλωσε ο Μάρκο Λαμπερτίνι, γενικός διευθυντής της WWF.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση της IUCN, ο πληθυσμός των πάντα προβλέπεται να μειωθεί.

«Παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός αυξάνεται επί του παρόντος, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να εξαλείψει περισσότερο από το 35% των βιοτόπων των πάντα όπου φυτρώνει το μπαμπού κατά τα επόμενα 80 χρόνια, και έτσι ο πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί», αναφέρει η έκθεση.

Η ενημερωμένη λίστα της IUCN περιλαμβάνει και άλλα άσχημα νέα, όπως την αλλαγή του χαρακτηρισμού του ανατολικού γορίλα σε απειλούμενου με εξαφάνιση. Το μεγαλύτερο πρωτεύον θηλαστικό στον κόσμο απειλείται σοβαρά από τη λαθροθηρία, με τον πληθυσμό του να έχει μειωθεί κατά 70% τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Η λεγόμενη Κόκκινη Λίστα της IUCN περιλαμβάνει 82.954 είδη φυτών και ζώων. Σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών, τα 23.928, παρατίθενται ως απειλούμενα με εξαφάνιση.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων: Εξόρμηση στη Γκιώνα από 24-27/5

Μια ιδιαίτερη και μοναδική εξόρμηση στο υψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας τη Γκιώνα, πραγματοποιεί ο …

G-EZ117CQG76