UA-49499200-1

Ντία Τζανετέα: Άμεση η κινητοποίηση της Περιφέρειας στις πλημμυρόπληκτες περιοχές

29-9-2016_%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b6%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%ad%ce%b1-%ce%ac%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b7-%ce%b7-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7
Άμεση αποκατάσταση στο πρόχωμα του Ευρώτα

Η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, από την πρώτη στιγμή βρέθηκε με το σύνολο των υπηρεσιών της στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Λακωνίας, έπειτα από εντολή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και της Αντιπεριφερειάρχη κας Αδαμαντίας Τζανετέα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές από τη θεομηνία που έπληξε το Νομό.

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων πλημμύρισαν πολλές περιοχές και τα προβλήματα εντοπίζονται σε οικισμούς, καλλιεργούμενες εκτάσεις, κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις, οικογενειακές επιχειρήσεις, δημόσιες υποδομές.

Σημειώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές σχεδόν στο σύνολο των οικισμών του Δήμου Ευρώτα, στις Δημοτικές Ενότητες Θεραπνών, Οινούντος, Φάριδος, Καρυών και Σπάρτης του Δήμου Σπάρτης, στην Δημοτική Ενότητα Μολάων του Δήμου Μονεμβασίας και στις Δημοτικές Ενότητες Γυθείου και Σμύνους του Δήμου Ανατολικής Μάνης, καθώς και στην τοπική κοινότητα Κρυονερίου Οιτύλου του ίδιου Δήμου, γι’ αυτό και μετά από εισήγηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τις υπ΄ αριθμόν 6381, 6382, 6348 και 6380/8.9.2016 Αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννη Καπάκη, οι παραπάνω περιοχές, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο μηχανισμός της Περιφέρειας βρέθηκε σε πλήρη κινητοποίηση. Από το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας έχει διαθέσει μηχανήματα (υπηρεσιακά και μισθωμένα), αλλά και προσωπικό προκειμένου να γίνει το ταχύτερο δυνατό η αποκατάσταση των ζημιών, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Πολιτική Προστασία κτλ.).
Ταυτόχρονα, με Απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη  ορίστηκε η επιτροπή καταγραφής ζημιών των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ήδη η επιτροπή επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές για έλεγχο και αποτίμηση των ζημιών.

Τεχνικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, περιόδευσε και κατέγραψε τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη θεομηνία, προκειμένου, να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την άμεση αποκατάστασή τους, ενώ παράλληλα κατήρτισε πρόγραμμα προτεινόμενων έργων αποκατάστασης το οποίο στάλθηκε  προς έγκριση, καταρχήν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και μετά στο Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού για χρηματοδότησή του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

29-9-2016_%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b6%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%ad%ce%b1-%ce%ac%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b7-%ce%b7-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7
Πριν την αποκαταστασή στο δρόμο Γράμμουσα – Βρονταμά
29-9-2016_%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b6%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%ad%ce%b1-%ce%ac%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b7-%ce%b7-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7
Μετά την αποκαταστασή στο δρόμο Γράμμουσα – Βρονταμά

Εργασίες αποκατάστασης έχουν γίνει ήδη σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου όπως στο δρόμο Γράμμουσα – Βρονταμά που είχε υποστεί μεγάλης έκτασης υποχώρηση του πρανούς  και αποκαταστάθηκε  πολύ γρήγορα η κυκλοφορία.

Παράλληλα πραγματοποιούνται εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού σε πολλά σημεία της κοίτης του ποταμού Ευρώτα, επί της εθνικής οδού Τρίπολης Σπάρτης στους Βουτιάνους, στην εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης από 41ο έως στο 51ο χιλ., σε διάφορα σημεία του επαρχιακού δικτύου στις δημοτικές ενότητες Φάριδος και Οινούντος του Δήμου Σπάρτης, στη διασταύρωση Ασωπού – Παπαδιανίκων στην ευθεία των Μολάων, από διασταύρωση Απιδίας μέχρι είσοδο Μολάων (Γκαγκανιά), Απιδιά – Άγιος Δημήτριος, στο οδικό τμήμα μεταξύ Σκάλας – Βλαχιώτη, στα Χάνια Βασιλακίου επί της εθνικής οδού προς Γύθειο, στο ποταμό Σμύνος στο ύψος του οικισμού Αρχοντικό, έξοδος Καλλιθέας προς Τζίτζινα.

29-9-2016_%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b6%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%ad%ce%b1-%ce%ac%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b7-%ce%b7-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7 29-9-2016_%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b6%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%ad%ce%b1-%ce%ac%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b7-%ce%b7-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7

Σημαντική είναι και η συνδρομή του στρατού όπου μετά από αίτημα του Περιφερειάρχη κ Τατούλη το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέστειλε μηχανήματα που μετέβησαν στην πληγείσα περιοχή, προκειμένου να συνδράμουν το έργο της ενίσχυσης του αναχώματος του Ευρώτα και της προστασίας της περιοχής Έλους- Λέημονα από ενδεχόμενες νέες πλημμύρες.

Ο Περιφερειάρχης κ. Π. Τατούλης και η Αντιπεριφερειάρχης κα Α. Τζανετέα  στις 14 Σεπτεμβρίου  μετέβησαν στην Αθήνα όπου συμμετείχαν σε σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση των καταστροφών από την θεομηνία και ζήτησαν από τους αρμόδιους Υπουργούς τους αναγκαίους πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών. Στη συνέχεια  δήλωσαν: «Η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή έδρασε άμεσα, στην πραγματικά μεγάλη καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Πρώτιστο μέλημά μας να αρχίσει το συντομότερο η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών. Αποφασίσαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να γίνει ότι είναι απαραίτητο για να μην κινδυνεύσουν οι κατοικημένες περιοχές και να μην πλημμυρίσουν άλλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις . Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα συνεχίσουν να βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και να συνδράμουν με όλες τις δυνάμεις τους  στην καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν».

 

Check Also

Μονεμβασία: Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδας

Η Ενορία Μονεμβασίας ανακοίνωσε το πρόγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδος αλλά και το πρόγραμμα λειτουργιών Διακαινησίμου …

G-EZ117CQG76