UA-49499200-1

Στη Μονεμβασία 22 μαθητές του Κλασικού Λυκείου του Μιλάνου

Είκοσι δύο (22) μαθητές του κλασικού Λυκείου “Tito Livio” του Μιλάνου ευρίσκονται στη Μονεμβασία από τις 25 Απριλίου και για 11 ημέρες.

Η παρουσία τους εδώ είναι στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus, σε συνδυασμό βέβαια και με την στο πρόσφατο παρελθόν αδελφοποίηση του Γενικού Λυκείου Μονεμβασίας με το Κλασικό Λύκειο Μιλάνου “Tito Livio”.

Τους μαθητές συνοδεύουν δύο καθηγητές που διδάσκουν Αρχαία Ελληνική και Λατινική Γλώσσα, ο αγαπητός σε όλους φιλέλληνας και λάτρης της Μονεμβασίας Massimo Cazzulo και η Paola Schirripa.

«Είναι μια εμπειρία χρήσιμη και σημαντική που θα τους σημαδέψει για όλη τους τη ζωή» εξηγεί μιλώντας στο monemvasianews.gr o Massimo Cazzulo, αναφέροντας: «Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αλλά και οινοποιεία, εργασίες που σχετίζονται με την ιστορία και το κρασί, αλλά και διασκέδαση, μια και τα παιδιά πρέπει να έχουν την πλήρη εικόνα της σύγχρονης ζωής».

Στο ερώτημά μας γιατί επιλέγεται η Μονεμβασία για την υλοποίηση του προγράμματος ο κ. Cazzulo δεν διστάζει να αναφέρει ως κυριότερο την πλούσια βυζαντινή ιστορία που μεταφέρει στις πλάτες του αυτό ο τόπος, τον οποίο χαρακτηρίζει «ως ένα από τα ωραιότερα μέρη στον κόσμο», χωρίς ωστόσο να παραλείπει να δώσει τη δέουσα βαρύτητα στην αδελφοποίηση που υπάρχει μεταξύ των Λυκείων.

Η Alesandra Pace, μαθήτρια Λυκείου, μας ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που έρχεται στη Μονεμβασία, έναν τόπο τον οποίο χαρακτήρισε «μεγαλειώδη» με πλούσιο ιστορικό παρελθόν. «Μέσα από τη μελέτη της ιστορίας μπορούμε να προσεγγίσουμε καλύτερα το σήμερα και να καταλάβουμε το λαό κάθε τόπου» επισήμανε η Alesandra, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Παρόλο που η ιστορία προχωρά ο άνθρωπος έχει πάντα τις ίδιες ανάγκες, μια από τις οποίες είναι να καταλάβει ποιος είναι. Σε αυτό λοιπόν έχει μεγάλη συνεισφορά η μελέτη της ιστορίας».

Από την πλευρά της η Giorgia Sartori, επίσης μαθήτρια Λυκείου, μας ανέφερε ότι είναι η δεύτερη χρονιά που επισκέπτεται τη Μονεμβασία, επισημαίνοντας ότι αντιλαμβάνεται διαφορετικά αυτή τη φορά τον τόπο, από μια «πιο ώριμη οπτική γωνία» όπως τόνισε και παράλληλα, αισθάνεται το χρέος να σταθεί και να βοηθήσει τα παιδιά στην πρώτη τους γνωριμία με το χώρο. Η Giorgia δεν δίστασε να μας εκφράσει την άριστη σχέση αλλά και την παθολογική της αγάπη για την ιστορία, αναφέροντας: «Η Μονεμβασία με τον ιστορικό της πλούτο μου δίνει την ευκαιρία να «βυθιστώ» στο χθες, να γίνω κομμάτι της ιστορίας και μέσα από αυτή τη διαδικασία να αναγεννηθώ».

Check Also

Ερευνητικό έργο για τη Μονεμβασία παρουσιάζει η Ένωση Μονεμβασιτών

Η Ένωση των Απανταχού Μονεμβασιτών «Η Παναγία η Χρυσαφίτισσα» και ο Δήμος Μονεμβασίας,  σε συνεργασία με …

G-EZ117CQG76