UA-49499200-1

Πεζοπορική εξόρμηση στο Μαίναλο από τον Ορειβατικό Σύλλογο Μολάων

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024, πεζοπορική εξόρμηση στο δυτικό Μαίναλο και συγκεκριμένα, στη διαδρομή Πιάνα-Aρκουδόρεμα-Παναγία Αρκουδορέματος-Χρυσοβίτσι.

Το Μαίναλο αποτελεί έναν ενιαίο φυσικό, πολιτιστικό και ιστορικό χώρο. Τα παρθένα και αρχέγονα τοπία του, η βιολογική του ποικιλότητα, η θέση του στη συμβολή των αξόνων επικοινωνίας της χλωρίδας και πανίδας της Πελοποννήσου συνιστούν σε συνδυασμό με το ιστορικό-οικιστικό του πρόσωπο, ένα σημαντικό οικοσύστημα και ένα υψηλής στάθμης φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον.

Η Παναγία Αρκουδορέματος βρίσκεται στη χαράδρα του Μαινάλου και παρόλο που είναι μια μικρή εκκλησία, αποτελεί έναν από τους πιο ιερούς χώρους της Αρκαδίας και έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Στο χώρο αυτό εικάζεται, πως λατρευόταν αρχικά η μεγάλη θεότητα της Αρκαδίας, η Άρκτος. Κατόπιν η λατρεία της συγχωνεύθηκε με αυτήν της Αρτέμιδος και συνεχίστηκε απρόσκοπτα. Στο σημείο αυτό λεγόταν, πως υπήρχε ο τάφος της Καλλιστούς, της μητέρας του Αρκάδα.

Σήμερα η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Η εντοιχισμένη επιγραφή στη δυτική πλευρά του ναού, αποδεικνύει πως χτίστηκε το 1719. Στο εκκλησάκι αυτό ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ήρθε να κλάψει το χαμό του πρωτότοκου γιού του.

Μαζί του οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν απαραίτητα: ορειβατικά μποτάκια, καπέλο, γυαλιά ηλίου, σακίδιο με τα προσωπικά μας είδη, αρκετό νερό (τουλάχιστον 1 λίτρο), σνακ για ενέργεια (ξηρούς καρπούς – μπάρες ενέργειας – παστέλι – φρούτα) και κυρίως καλή διάθεση και ομαδικό πνεύμα.

Συνάντηση: Αφοί Παναγιωτόπουλοι (παλιό) στους Μολάους στις 07:00 π.μ.
Για την συμμετοχή απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία με τους συντονιστές, το αργότερο μέχρι Σάββατο (11/05) μεσημέρι.
Ώρες πορείας: 5 Β.Δ: A++ YΔ 350μ
Συντονιστές: Αγγελική Πλουμίδη, 6976654578 – Γιώργος Σταμογιάννος, 6948527351

Check Also

Στον Πάρνωνα πεζοπορεί ο Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

G-EZ117CQG76