UA-49499200-1

Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών σε έξι μήνες ζητεί το ΣτΕ από το ΥΠΟΙΚ

1.12.2014_Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών σε έξι μήνες ζητεί το ΣτΕ από το ΥΠΟΙΚΤελεσίγραφο έξι μηνών δίνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Όταν περάσουν έξι μήνες, η Ολομέλεια του ΣτΕ θα συνέλθει εκ νέου έτσι ώστε να διαπιστώσει εάν το Υπουργείο Οικονομικών έχει συμμορφωθεί ή όχι για να εκδώσει οριστική απόφαση.

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ αριθμόν 4003/2014 απόφασή της έκρινε ότι: «Υφίσταται παράνομη παράλειψη της διοίκησης να προβεί στην επιβαλλόμενη από το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 έκδοση απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας. Η παράλειψη αυτή συντελέστηκε με την πάροδο εύλογου χρόνου από την παρέλευση διετίας από την αναπροσαρμογή των τιμών του έτους 2007».

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας ουσιαστικά τονίζουν ότι κανονικά έπρεπε να ακυρώσουν αναδρομικά την παράλειψη της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, αλλά σταθμίζοντας το συμφέρον των πολιτών  και το έντονο δημόσιο συμφέρον, που θα πλήξει αιφνιδιαστικά τα έσοδα του κράτους με την έκδοση μιας αρνητικής απόφασης για την Κυβέρνηση, δίνουν την εξάμηνη αυτή προθεσμία στο υπουργείο Οικονομικών για να προβεί  στην επίμαχη αναπροσαρμογή.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια αναφέρει στην εν λόγω απόφασή της:

«Η παράλειψη της διοίκησης να προβεί στην επιβαλλόμενη από το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 έκδοση απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας θα ήταν ακυρωτέα, κατ’ αποδοχή προβαλλόμενου λόγου, και μάλιστα από τον χρόνο συντέλεση αυτής.

Το ΣτΕ, όμως, εκτιμώντας τις συνθήκες της υπόθεσης και σταθμίζοντας αφενός τα έννομα συμφέροντα των πολιτών που προσέφυγαν στο ΣτΕ και αφ’ ετέρου το έντονο δημόσιο συμφέρον, «συνιστάμενο στην αποφυγή αιφνίδιας διαταραχής των φορολογικών εσόδων του Κράτους υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, κρίνει ότι πρέπει, αντί αναδρομικής ακυρώσεως, να αναβληθεί η έκδοση οριστικής απόφασης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στη διοίκηση να προβεί στην άνω οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια»

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας τονίζουν ότι «κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και ιδίως από το 2011, οι τιμές των ακινήτων της χώρας μειώνονται».

Μάλιστα, επικαλούνται έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος  στην οποία περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, για την πτώση των τιμών των ακινήτων αναφέρεται ότι το δ΄ τρίμηνο του 2012 έφθασε η υποχώρηση των τιμών στο 27,9% και το 2013 στο 33,4%.

Στην έκθεση αυτή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται ακόμη ότι «η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας στην διάρκεια της κρίσης έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά τη ζήτηση».

Στο ΣτΕ  έχουν προσφύγει 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας, ζητώντας να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης να εκδώσει  -ανά διετία, όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων στην Κορινθία – Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

Επιβεβαιωμένο κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων εμφανίστηκε σε εκτροφείο της Κορινθίας, θέτοντας σε εγρήγορση του μηχανισμούς αντίδρασης …

G-EZ117CQG76