UA-49499200-1

Αναζητώντας τον άνθρωπο μέσα από το βλέμμα του

28.7.2014_Αναζητώντας τον άνθρωπο μέσα από το βλέμμα τουΓεμάτη έντεχνους συμβολισμούς και κρυπτογραφημένα μηνύματα, η έκθεση της εικαστικού Μαρίας Νταγιαντά, με τίτλο «Άνθρωποι – βλέμματα – αναζητήσεις», παρουσιάζεται στην Ερμούπολη της Σύρου, στην αίθουσα τέχνης «Εμμανουήλ Ροΐδης», όπου και θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 4 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ.
Όαση για το βλέμμα, τη σκέψη και την καρδιά
Ο Γιάννης Κ. Παπαφίγκος, κριτικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 13 Αυγούστου, σημειώνει: «Η ανάταση, η μαγεία και το βαθύ συναίσθημα είναι αυτά, που αναδεικνύονται μέσα από τη ζωγραφική της Μαρίας Νταγιαντά. Στις εικαστικές της περιπλανήσεις, τρέφεται από το ποιητικό –  λυρικό στοιχείο, συγκινείται βαθύτατα από τον άνθρωπο και την άδολη φύση, που γέννησε τους μύθους και την υψηλή τέχνη. Σε αυτό το περιβάλλον, αρμόζει μόνο άπλετο χρώμα και φως, ενεργό και δονούμενο, που δίνει έμφαση τόσο στο πραγματικό, όσο και στο μεταφυσικό, και ενσαρκώνει την ιδέα.

Η παρουσία της ανθρώπινης μορφής –  συχνά αυτοβιογραφικής –  ενταγμένης στον χώρο, πότε αρμονικά και πότε αντιπαραθετικά, σχεδόν πάντα σε στάση μετωπική, από τη μια υποδηλώνει μια τάση απομόνωσης και αποξένωσης, από την άλλη, όμως, εκφράζει την ανάγκη, αλλά και την επιθυμία για επικοινωνία με τον θεατή, μέσα στα πλαίσια ενός αέναου κοινωνικού γίγνεσθαι. Η διεργασία αυτή, ούσα πρωτίστως ανθρώπινη, αλλά και βιωματική, προϋποθέτει σαν βασικό της πρωταγωνιστή το βλέμμα, το οποίο μετουσιώνει την απλή οπτική παρατήρηση σε μια βαθιά πνευματική και διανοητική σύζευξη. Αν και τις περισσότερες φορές αυτό υποβόσκει, εν τούτοις, η παρουσία του επιβεβαιώνεται κυρίως διαισθητικά, εξαιτίας της έντασης και της δύναμης της υποβολής.
Δουλεύει τα λάδια, τα καθαρά χρώματα, ενώ αξιοποιεί εξισορροπητικά τόσο τα θερμά, όσο και τα ψυχρά. Ξεκινά με προσχέδιο, ενώ η φυσική παρουσία μοντέλου κρίνεται σημαντική. Η χειρονομιακή της γραφή, αν και μελετημένη, εν τούτοις, αρκετές φορές υπακούει σε μια ελεγχόμενα αυθόρμητη κίνηση. Αν και επιλέγει τη σπάτουλα και λιγότερο το πινέλο, παρόλα αυτά οι ματιέρες της είναι επίπεδες και ήρεμες. Η φροντισμένη χρήση του χρώματος εξυπηρετεί το πλάσιμο της φόρμας και την ανάδειξη των όγκων.
Στη παρούσα έκθεση, η καλλιτέχνις παρουσιάζει  έργα μεγάλων διαστάσεων σε λάδι, αλλά και μικρότερα μικτής τεχνικής. Τα μικρότερα, πιο εσωστρεφή, κρίνονται δυσανάγνωστα, καθώς υποκρύπτουν έντεχνους προσωπικούς συμβολισμούς. Άρα απαιτείται εκ μέρους του θεατή μεγαλύτερη διεισδυτικότητα και καλύτερη αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων που εκπέμπουν.

Η ζωγραφική της Μαρίας Νταγιαντά, αποκτά στη πορεία της ποικίλες προεκτάσεις, διακρίνεται για τη διεύρυνση των ιδεών και νοημάτων της, διεγείρει ευχάριστα και παρασύρει τις αισθήσεις, διανύει δρόμους, που υπερβαίνουν την απτή πραγματικότητα. Όλα όσα αφηγείται υπογραμμίζονται από μια πρωτογενή ομορφιά, κρύβουν μέσα τους την ποίηση και τον λυρισμό. Γι’ αυτό και το έργο της είναι μια πραγματική όαση για το βλέμμα, τη σκέψη και την καρδιά».
Η καλλιτέχνις
Η Μαίρη Νταγιαντά γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στο Κέντρο Διακοσμητικών και Εφαρμοσμένων Σπουδών Βακαλό, στο τμήμα Οπτικής Επικοινωνίας – Διαφήμισης, και συνέχισε τις σπουδές της στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Τμήμα Ζωγραφικής, με καθηγητή τον Δημοσθένη Κοκκινίδη, και στο εργαστήριο Φορητής Εικόνας – Νωπογραφίας. Εργάστηκε ως γραφίστρια στον χώρο της διαφήμισης, ως βοηθός σκηνογράφου στο θέατρο, ενώ, παράλληλα, είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια εκδόσεων. Από το 1994, εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Πληροφορίες
Αίθουσα τέχνης «Εμμανουήλ Ροΐδης»: πλατεία Μιαούλη,  Ερμούπολη – Σύρος. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 10:30 – 13:30 και 19:30 – 10:30.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76