UA-49499200-1

Το ένα ψέμα φέρνει το άλλο

27-11-2016_%cf%84%ce%bf-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%88%ce%ad%ce%bc%ce%b1-%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%bf

Λέγοντας μικρά ψέματα ο εγκέφαλός μας σταδιακά «απευαισθητοποιείται» και μπορεί σύντομα να φτάσουμε να λέμε πολύ μεγαλύτερα και σοβαρά ψέματα.

Οι ερευνητές του University College London διαπίστωσαν ότι τα μικρά ψέματα δεν αφήνουν αλώβητο τον εγκέφαλο και σταδιακά αποδυναμώνουν το συσχετισμό του ψέματος με τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλεί, γεγονός που μας ενθαρρύνει  να λέμε μεγαλύτερα και πιο σοβαρά ψέματα στο μέλλον.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience παρέχει εμπειρικά δεδομένα για το πώς τα ψεύδη για ίδιον όφελος σταδιακά κλιμακώνονται και αποκαλύπτει με ποιο τρόπο αυτό συμβαίνει στον εγκέφαλό μας.

Διαπιστώθηκε ότι η αμυγδαλή, το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με το συναίσθημα ήταν πολύ δραστήρια την πρώτη φορά που οι συμμετέχοντες στο σχετικό πείραμα είπαν ψέματα για προσωπικό τους όφελος. Σταδιακά όμως η ενεργοποίηση της αμυγδαλής γινόταν ολοένα και πιο μικρή με κάθε ψέμα που ακολουθούσε, ενώ ταυτόχρονα το μέγεθος των ψεμάτων διογκωνόταν. Οι ερευνητές παρατήρησαν μάλιστα ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις στη δραστηριότητα της αμυγδαλής ήταν δείκτες ενός επερχόμενου μεγαλύτερου ψέματος.

Αυτή η σταδιακή «αναισθητοποίηση» του εγκεφάλου στην ανηθικότητα των ψεμάτων σημαίνει ότι μπορεί εύκολα ένα μικρό ψέμα για προσωπικό όφελος να μας οδηγήσει σε ένα πολύ μεγαλύτερο και σοβαρότερο.

 

Πηγή: vita.gr

 

Check Also

Ελένη Κιούση: Νέα μερική αναστολή της Παθολογικής στο Νοσοκομείο Σπάρτης

Με ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της παράταξης «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής» του Δημήτρη Κουτσούλη  στο νομό …

G-EZ117CQG76