UA-49499200-1

62 ιστορικές πινακίδες στην Αθήνα μάς «επανασυστήνουν» το Φιλελληνικό Κίνημα

Σανταρόζα, Γουέμπστερ, Τράιμπερ, Λόρδος Βύρωνας, Λένορμαν, Χέυδεν, Μάγερ. Οι σπουδαίοι αυτοί Φιλέλληνες, όπως και πολλοί ακόμη, χαρίζουν την αίγλη τους σε πολλούς μικρούς και μεγάλους δρόμους της Αθήνας, υπενθυμίζοντας κάθε φορά στους περαστικούς την τεράστια συμβολή του Φιλελληνικού Κινήματος στην Ελληνική Επανάσταση, πριν από δύο αιώνες, καθώς και στην πρόοδο του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων –μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ)- με την ΕΛΛΕΤ, η δράση «Περπατώντας με τους Φιλέλληνες», υλοποιήθηκε με στόχο όχι μόνο να τιμηθεί ο ρόλος των σπουδαίων αυτών ξένων προσωπικοτήτων (Ιταλοί, Γάλλοι, Αμερικανοί, Γερμανοί, Βρετανοί, Ρώσοι κ.ά.), που συνέβαλαν στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας -εκδηλώνοντας την αγάπη τους για τη χώρα είτε με ηθική είτε με υλική συμπαράσταση- αλλά και να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε Αθηναίο και επισκέπτη της πόλης να τους γνωρίσει περισσότερο και να κατανοήσει τη σύγχρονη ιστορία, κάνοντας απλώς μία σύντομη στάση… στους δρόμους των Φιλελλήνων.

Στο πλαίσιο της δράσης, η οποία πραγματοποιείται με αφετηρία τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και με την πολύτιμη συμβολή χορηγών*, τοποθετήθηκαν σε δρόμους που φέρουν ονόματα του Φιλελληνικού Κινήματος συνολικά 62 πινακίδες για 29 Φιλέλληνες. Σε αυτές προβάλλονται πορτραίτα τους, καθώς και επεξηγηματικά ιστορικά κείμενα -στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα– με πληροφορίες για την προσωπικότητά τους, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο συνεισέφεραν στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Τα κείμενα των πινακίδων, όπως και της εφαρμογής συνέταξε ομάδα κορυφαίων ιστορικών.

Σημειώνεται ότι κάθε πινακίδα διαθέτει ένα QRcode, το οποίο παραπέμπει σε https://www.walkingwiththephilhellenes.gr (web application), παρέχοντας στα ελληνικά και τα αγγλικά επιπλέον πληροφορίες για τον Φιλέλληνα και για το Κίνημα του Φιλελληνισμού, καθώς και συνοδευτικά podcast.

Αποκαλυπτήρια στην οδό Φιλελλήνων

Παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κ. Κώστα Σταματόπουλου, των Πρέσβεων στη χώρα μας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. Τζέφρυ Πάιατ, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Δρ. Έρνστ Ράιχελ, της Ιταλίας κας Πατρίτσια Φαλτσινέλι, της Βρετανίας κ. Μάθιου Λοτζ– καθώς και της κας Μαρίνας Μαρτίνου, εκπροσώπου της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας των Φιλελλήνων, που τοποθετήθηκε, στο πλαίσιο της δράσης, επί της ομώνυμης οδού στο κέντρο της Αθήνας. Στο σημείο απηύθυνε σύντομη ομιλία, ο ιστορικός, Καθηγητής κ. Θάνος Βερέμης.

Ακολούθησε εκδήλωση στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών, με τη συμμετοχή των βασικών συντελεστών του έργου -ιστορικών και φορέων που παραχώρησαν ψηφιακά αρχεία- των Πρέσβεων και χορηγών του έργου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της εφαρμογής, καθώς και σύντομη ομιλία της ιστορικού, Καθηγήτριας κας Μαρίας Ευθυμίου.

Συντελεστές της δράσης «Περπατώντας με τους Φιλέλληνες»

Υλοποίηση: Η ΕΛΛΕΤ μερίμνησε για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου (συνεργασία με ιστορικούς και φορείς, σχεδιασμός πινακίδων, υλοποίηση web app και συνοδευτικών podcast), το οποίο προσέφερε στον Δήμο Αθηναίων. Ο Δήμος αποδέχθηκε τη δωρεά, προχώρησε στην κατασκευή και τοποθέτηση των πινακίδων μέσω της ΕΑΤΑ και ανέλαβε τη συντήρηση και προώθηση του έργου.

*Χορηγίες: ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ /  Πρεσβεία των Η.Π.Α. / Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας / Πρεσβεία της Ιταλίας / Πρεσβεία της Μ. Βρετανίας / Charles Pictet / Κατερίνα Καΐρη / Ιλεάνα Σιώρη.

Σύνταξη κειμένων: Θάνος Βερέμης / Μαρία Ευθυμίου / Αντώνης Κλάψης / Ανδρέας Κούκος / Μανόλης Κούμας / Ιάκωβος Μιχαηλίδης / Γιώργος Μυλωνάς / Κωνσταντίνος Παπανικολάου / Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

Παραχώρηση φωτογραφικών αρχείων: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη –  Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Κέντρο Λόγου και Τέχνης “Διέξοδος” / Σχολή Χιλλ.

Μαργαρίτα Μανούσου
Δημοσιογράφος – Τουριστικό Ρεπορτάζ
margarita.manousou1@gmail.com

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76