UA-49499200-1
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023

3ο Φεστιβάλ Αφήγησης Αθήνα… μια πόλη Παραμύθια

 

11.3.2016_Βιβλίο

Η Αθήνα θα γεμίσει παραμύθια στο 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα…μια πόλη παραμύθια», που οργανώνεται από 15 έως 20 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (World Storytelling Day-20 Μαρτίου).

Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης γιορτάζεται από το 1990 σε πέντε ηπείρους και 40 χώρες με εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο και κινείται γύρω από ένα κοινό θέμα, που για το 2016 είναι «Δυνατές Γυναίκες». Με ποικίλα δρώμενα σε διάφορους πολιτιστικούς χώρους, το φεστιβάλ θα μυήσει μικρούς και μεγάλους στη μαγεία της αφήγησης ιστοριών. Το αθηναϊκό κοινό είναι καλεσμένο να βιώσει μια μοναδική εμπειρία και να έρθει σε επαφή με προφορικό υλικό της συλλογικής μνήμης, το οποίο συναντιέται με την ατομική εμπειρία και το προσωπικό βίωμα, λόγια ανθρώπων, που ταξίδεψαν στο πέρασμα των καιρών για να ενώσουν το χθες με το σήμερα.

Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις δημιουργών που εμπνέονται από τα λαϊκά παραμύθια, του μύθου και τις ιστορίες γενικότερα και εκφράζονται μέσα από ποικίλα υλικά (Ζωγραφική, φωτογραφία, ξυλογλυπτική, κεραμικά, εικονογράφηση, σκίτσο, κόσμημα).

Την έναρξη του Φεστιβάλ, την Τρίτη 15 Μαρτίου, σηματοδοτεί η ομαδική καλλιτεχνική έκθεση «Ανθρώπων ιστορίες…Τέχνης Μυθολογήματα 3» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» με έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, κεραμικές κατασκευές, παραμυθιακό ρούχο και άλλες εικαστικές δημιουργίες, την οποία το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί μέχρι τη λήξη της διοργάνωσης.

Από την Τετάρτη  16 Μαρτίου έως και την Κυριακή 20 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν στα Πολιτιστικά Κέντρα, τα Μουσεία & την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, αλλά και σε άλλους επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους, αφηγήσεις από το Δημήτρη Προύσαλη, ομάδες αφήγησης, μέλη του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών και ελεύθερους αφηγητές, που θα αναδείξουν και θα μοιραστούν ιστορίες από τις άκρες του κόσμου και τα βαθύτερα της ανθρώπινης ψυχής με τους απανταχού φίλους του είδους σε μια γιορτή της αφήγησης μύθων και λαϊκών παραμυθιών.
Επίσης, το Σάββατο 19  Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Στον Κόσμο των αφηγήσεων, των μύθων και των λαϊκών παραμυθιών», κατά τη διάρκεια της οποίας θα βραβευτεί σε τιμητική εκδήλωση ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, ενώ στην ημερίδα θα δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης.

5.9.2014_8 λόγοι για να ανοίξετε βιβλίο

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Τρίτη 15 Μαρτίου
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»
Εγκαίνια Ομαδικής  Έκθεσης «Ανθρώπων ιστορίες…Τέχνης Μυθολογήματα 3»
Ζωγραφική
“Wild woman” της Nat Samakra
Μέταλλο
«Όλα κινούνται..όπως στα παραμύθια!» της Μαρίας Καραθανάση – Λυχναρά
Κατασκευές Wood Art
«Η κρυμμένη ιστορία της Dammi χάρη» της Ισμήνης Σωτήρη
Κεραμικά
«Οι κορούλες των παραμυθιών» της Νίκης Τσάμπρα
Εικονογράφηση
«Εικονογραφώντας τα θεσσαλικά λαϊκά παραμύθια» του Γιάννη Κονταξή
Φωτογραφία
«Τα μικρά μπαλκόνια» της Ομάδας φωτογραφίας – video του ΚΕΘΕΑ  ΔΙΑΒΑΣΗ
Ζωγραφική σε ύφασμα
«Ιστορίες με πινέλο, για του κόσμου όλα τα “θέλω”» της Βίλλης Τζαφέτα
Σκίτσο
«Από το μύθο στο σκίτσο» των Τ. Αναστασίου, Δ. Γεωργοπάλη, Σ. Δερβενιώτη, Dranis, Π. Ζάχαρη, Π. Ζερβού, Σ. Κουτσάντα, Π. Μαραγκού, Π. Μήλα, Α. Οθωναίου, Β. Παπαγεωργίου, Κ. Ρουνγκέρη, Soloup, Η.Ταμπακεα, Μ. Τζαμπούρα
Φωτογραφία, ζωγραφική, ξυλογλυπτική
«Αθηναϊκό παραμύθι» της Ομάδας «ΣυνARTηση 5» (Α.Μ. Χατζηστεφάνου, Α. Κριεζής, Κ. Δροσοπούλου, Μ. Σκιαδά)
«Παραμύθια για γυναίκες που τη δύναμή τους δεν την έκρυβαν στο φιλί» από τον Δημ. Προύσσαλη
“Strong women from the North” «Δυνατές γυναίκες του Βορρά» από την Nina Naeshein (Νορβηγία) στα αγγλικά. Για ενήλικο κοινό.  Με την ευγενική υποστήριξη της πρεσβείας της Νορβηγίας στην Αθήνα και του Νορβηγικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.

Τετάρτη 16 Μαρτίου

Βιβλιοθήκη Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών – Μοναστηράκι
18:30-19:30 «Να με κρατά η μάνα μου κι ας με κρατά ανάποδα».
Αφήγηση για εφήβους 15+ και ενήλικο κοινό.  Λαϊκά παραμύθια, παραλογές και τραγούδια με ηρωικές μητέρες.
Αφήγηση από τους Παραμυθανθός (Δ. Μάλλης, Κ. Μουλλά)
Μουσική: Δ. Μάλλης – Κ. Ακτύπης.
Ιερός Ναός Αγίου Φιλίππου (Βλασσαρούς) – Θησείο
20:00 – 21:00 «Συναξάρια σαν παραμύθια»
Αφήγηση από τον Αρχιμανδρίτη π. Νικόδημο Καβαρνό και τους Πρωτοπρεσβύτερους π. Γεώργιο Χριστοδούλου και π. Σταμάτιο Σταματόπουλο.

Πέμπτη 17 Μαρτίου

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»
18:30 – 19:30 «Ιστορίες δυνατών γυναικών από την αρχαιότητα και το μύθο»
Αφήγηση για εφήβους 15+ και ενήλικο κοινό, από τους Διπλωματούχους ξεναγούς: Χ. Καραντάνη, Κ. Μοσχίδη, Σ. Τουλούπα.
Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής – Θησείο
20:30 – 21:30 “Nasreddin Hoca Hikayeleri” «Ιστορίες του Νασσρεντίν Χότζα». Για εφήβους 15+ και ενήλικο κοινό.  Αφήγηση στα τουρκικά με παράλληλη συναφήγηση στα ελληνικά Gozde Atalay Kokkoris και Π. Κοκκόρης.  Με την υποστήριξη του Γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα


Παρασκευή 18 Μαρτίου

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»
18:30 – 19:30 «Παραμύθια από τα πέρατα του κόσμου και από της καρδιάς τα βάθη».  Αφήγηση για ενήλικο κοινό , από τις Υφάντρες  των παραμυθιών,  Μ. Απειρανθίτου, Α. Γιάνκου, Λ.  Σουγιά.
Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων
20:00 – 21:00 «Παραθύρια μου χρυσά, φεγγάρια μου ασημένια».
Αφήγηση από το «Ιπτάμενο Χαλί» με τους Β. Αισώπου, Χ. Πορίχη, Μ. Σιταροπούλου, Λ. Τριαντάρη. Για εφήβους 15+ και ενήλικο κοινό.

Σάββατο 19 Μαρτίου

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
Αμφιθέατρο Αντώνη Τρίτση
11:00 – 15:00 Επιστημονική Ημερίδα
11:00 – 11:30 Τιμητική βράβευση του Ομότιμου Καθηγητή Παν/μίου Θεσσαλίας Βασίλη Δ. Αναγνωστόπουλου
Εισηγήσεις: «Στον κόσμο των αφηγήσεων, των μύθων και των λαϊκών παραμυθιών»
11:30 – 12:00 «Το λαϊκό παραμύθι» Β.Δ. Αναγνωστόπουλος Ομότιμος Καθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας
12:00 – 12:30 «Ένας ακάματος άνθρωπος» Μ. Γ. Μερακλής Ομότιμος Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας
12:30 – 12:50 «Σχετικά με ορισμένα γλωσσικά χαρακτηριστικά του λαϊκού παραμυθιού» Θ. Νάκας Καθηγητής Γλωσσολογίας Παν/μίου Αθηνών
12:50 – 13:10 «Εκπαιδευτικός Δημοτικισμός και λαϊκό παραμύθι.  Η συμβολή της Ευριδίκης Μιχαηλίδη – Εμμανουήλ» Α. Ορφανού – ΕΔΙΠ Δρ. Παν/μίου Μακεδονίας, Κ.Δ. Μαλαφάντης – Καθηγητής Παιδαγωγικής Παν/μίου Αθηνών
13:10 – 13:30 Διάλλειμα
13:30 – 13:50 «Η ελληνική λαϊκή αφηγηματική παράδοση μεταξύ προφορικότητας και εγγραμματοσύνης»
Μ.Γ. Βαρβούνης – Καθηγητής Λαογραφίας Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης.
13:50 – 14:10 «Καταγραφή Παραμυθιών της Θεσσαλίας: Διαπιστώσεις και σχόλια με αφορμή πέντε συλλογές» Τ. Τσιλιμένη – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παν/μίου Θεσσαλίας.
14:10 – 14:30 «Τα παραμύθια του Εθνικού: Σκέψεις και εκτιμήσεις αναφορικά με ένα πρόγραμμα κοινωνικής δράσης» Δ.Β. Πρύσσαλης – ΜΔΕ Λαογραφία & Πολιτισμός ΠΤΔΕ Παν/μίου Αθηνών, δάσκαλος, αφηγητής λαϊκών παραμυθιών, Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κενταύρου τη ράχη»
Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ – Θησείο
17:00 -18:00 «Ο Ραχάτ» διασκευή του θεσσαλικού λαϊκού παραμυθιού «Το τεμπελχανείο». Από τις δημιουργικές ομάδες πρωινού προγράμματος ΚΕΘΕΑ Διάβαση.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης – Πλάκα
18:30 – 19:30 «3+2 ιστορίες για τον έρωτα και το ριζικό του ανθρώπου» Αφήγηση για ενήλικο κοινό, από τους «Παραμυθοπεράσματα» Π. Κόκκορης, Τ. Κοντορούδα, Κ. Λιναρδάτος, Ι. Φώκου, Ε. Χατζάκη.
Μουσική: Γ. Μαυρομανωλάκης.
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων-Αίθ. Κων/νος Καβάφης
20:00 – 22:00 “Eros and Psyche” Αφήγηση για ενήλικο κοινό από την Sally Pomme Clayton (Μ. Βρετανία) στα αγγλικά. Φωτισμοί: Σεμινάριο Φωτισμού Μικρό Πολυτεχνείο.

Κυριακή 20 Μαρτίου

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης , Πλάκα
11:30 – 13:00 «Παραμύθια λαϊκά για μικρά και μεγάλα παιδιά» Για παιδιά 6+ και μικτό κοινό.  Αφήγηση από τους «Ήμουνα κι εγώ εκεί» Α. Γεωργίτση, Γ. Δακορώνια, Θ. Ίντας, Α. Φλωράκη και «Άκου να δεις» Α. Καφφέ και Σ. Σιμοπούλου.
Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ Οδοιπορικό της Παλιάς Αθήνας

Παγκόσμια ημέρα αφήγησης
18:00 – 22:00 Μαραθώνιος Αφηγήσεων από επιλεγμένους αφηγητές με το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης «ΔΥΝΑΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ». Για εφήβους 15+ και ενήλικο κοινό.

 

Πηγή: clickatlife.gr