UA-49499200-1

103η επέτειος απελευθέρωσης της Καβάλας

23.6.2016_103η επέτειος απελευθέρωσης της Καβάλας

26 Ιουνίου 1913 – 26 Ιουνίου 2016. 103 χρόνια μετά η Καβάλα γιορτάζει την επέτειο της απελευθέρωσής της από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής, θυμάται και τιμάει τους αγωνιστές της ελευθερίας.

Οκτώβριος 1912. Οι Βούλγαροι καταλαμβάνουν την Καβάλα χωρίς να αντισταθούν οι Τούρκοι. Ακολουθούν βασανιστήρια, ομηρίες, καταπίεση. Όμως, ο ελληνικός στόλος φέρνει το μήνυμα της ελευθερίας. Μια μοίρα του στόλου με ναυαρχίδα το θωρηκτό Αβέρωφ και έχοντας βάση τη Θάσο, περιπολεί στα νερά του Αιγαίου.

25 Ιουνίου1913. Εμφανίζονται τα πρώτα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στον κόλπο της Καβάλας.

26 Ιουνίου1913. Το αντιτορπιλικό Δόξα καταπλέει στον όρμο της Καβάλας. Με τη βοήθεια φλογερών πατριωτών Καβαλιωτών, που βοηθούν στον εντοπισμό των ναρκών στον κόλπο της Καβάλας το Πολεμικό Ναυτικό καταλαμβάνει την πόλη.

Ο πλωτάρχης Κριεζής μ’ ένα μικρό άγημα ναυτών αποβιβάζεται στη σημερινή διασταύρωση των οδών Ερυθρού Σταυρού και Κουντουριώτη, και κατευθύνεται στο Διοικητήριο της πόλης κάτω από τις ζητωκραυγές εκατοντάδων Ελλήνων.

27 Ιουνίου 1913. Ο ναύαρχος Κουντουριώτης με το επιτελείο του μέσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα αποβιβάζεται στην Καβάλα. Το ίδιο απόγευμα στέλνει από το θωρηκτό Αβέρωφ το ακόλουθο τηλεγράφημα: «Εξ Αβέρωφ τη 27 Ιουνίου, ώρα 5 και 30′ μ.μ. Σήμερον επισήμως προκηρύχθη η κατάληψις της Καβάλας. Εκαθαρίσαμεν τα περίχωρα από τους κομιτατζήδες και ικανούς Βουλγάρους στρατιώτας αδέσποτους. Ο ενθουσιασμός είναι μέγιστος. Οι Τούρκοι συμμετέχουσι πλήρως αυτού.  Κουντουριώτης».

Στον φετινό εορτασμό της 103ης επετείου απελευθέρωσης της Καβάλας, η πόλη σε μια προσπάθεια διατήρησης της εθνικής μνήμης και αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας προχωράει στην επανατοποθέτηση του αγάλματος του Έλληνα στρατιώτη των Βαλκανικών Πολέμων 1912 -1913.

Αποκαλυπτήρια αγάλματος Στρατιώτη Βαλκανικών Πολέμων το 1938 (Αρχείο εφημ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ)
Αποκαλυπτήρια αγάλματος Στρατιώτη Βαλκανικών Πολέμων το 1938 (Αρχείο εφημ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ)

Το άγαλμα τοποθετήθηκε το 1938 στην τότε πλατεία Φουάτ (σημερινή Ελευθερίας) ως απόδοση τιμής στον ένδοξο Έλληνα στρατιώτη των Βαλκανικών Πολέμων 1912 -1913. Το άγαλμα καταστράφηκε από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής της περιόδου 1941 -1944.  Τμήματά του βρέθηκαν το 1955 και το 1967.

75 ολόκληρα χρόνια μετά την καταστροφή του από τα στρατεύματα κατοχής το άγαλμα (μετά την απαραίτητη συντήρηση και αποκατάστασή του) επανατοποθετείται σε περίοπτη θέση στην πλατεία Κρίτωνα Κονσουλίδη την κυριώνυμη ημέρα απελευθέρωσης της πόλης από το Πολεμικό Ναυτικό.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος θα γίνουν από τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα που θα αναφερθεί στο σύντομο ιστορικό του μνημείου.

Στη διάρκεια της τελετής ο αρχιμουσικός της Δημοτικής Φιλαρμονικής Θανάσης Παρμενίδης και τα μέλη της θ’ αποδώσουν – παρουσιάσουν το εμβατήριο, «Καβάλλα» που εικάζεται ότι γράφτηκε για να τιμηθεί η επέτειος απελευθέρωσης της Καβάλας.

Οι παρτιτούρες του εμβατηρίου αποκαλύφθηκαν στα αρχεία του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας από τον ίδιο τον αρχιμουσικό Θανάση Παρμενίδη. Δημιουργός του εμβατηρίου είναι ο αείμνηστος Καβαλιώτης αρχιμουσικός και συνθέτης Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, ο οποίος διετέλεσε αρχιμουσικός την περίοδο 1914 – 1938 και αποτέλεσε έναν από τους στυλοβάτες της δημοτικής φιλαρμονικής.

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων θα ολοκληρωθεί με την επίσημη υποστολή της Ελληνικής Σημαίας στην πλατεία Ελευθερίας με απόδοση τιμών από στρατιωτικό άγημα της ΧΧ Μεραρχίας Τεθωρακισμένων και τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής.

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76