UA-49499200-1

«Χριστούγεννα στο χωριό των παραμυθιών» στη Βαμβακού Λακωνίας

Το παραδοσιακό δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων αναβιώνει σαν άλλοτε στην καρδιά του Πάρνωνα, «στο χωριό των Παραμυθιών» στη Βαμβακού.

Τα πλάσματα της φαντασίας, οι μύθοι, τα παραμύθια, η κατανυκτική θρησκευτική μας παράδοση, τα έθιμα του τόπου μας, βρίσκουν εδώ το φυσικό τους περιβάλλον για τα Χριστούγεννα που όλοι ονειρευτήκαμε στην παιδική μας ψυχή.

Ένα χειροποίητο χωριό φορά τα καλά του και έρχεται μέσα απ’ τους αιώνες να τονίσει με τη δύναμη του προφορικού λόγου το «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ, καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία».

Οι κάτοικοι του χωριού, δεκάδες φορείς, εθελοντές, επαγγελματίες αφηγητές παραμυθιών, καραγκιοζοπαίκτες, παιδαγωγοί, ξεναγοί σαν έτοιμοι από καιρό προσμένουν αυτά τα Χριστούγεννα να ανοίξουν τα σπίτια τους και τις καρδιές τους και να υψώσουν την ελληνική λέξη “φιλοξενία” στο ακριβές νόημα της.

Η Βαμβακού, το χωριό των 10 μόνιμων κατοίκων, φέτος είναι έτοιμο να υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες που με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον θα πάρουν δύναμη για έναν ολόκληρο χρόνο και με νου υγιή θα βαδίσουν στα μονοπάτια της σκέψης, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, των φώτων της ψυχής, της γέννησης νέων δρόμων.

Η Βαμβακού θα γίνει το παράδειγμα που χρειάζεται η χώρα μας. Όταν οι άνθρωπο θέλουν, η νέα ζωή είναι μόνο μία απόφαση. Στη Βαμβακού αυτά τα Χριστούγεννα τα κάνουμε πράξη για «χρόνια πολλά».

Τα «Χριστούγεννα στο χωριό των παραμυθιών» στη Βαμβακού θα πλαισιωθούν από τις εξής δράσεις:

Αφηγήσεις Παραμυθιών. Όλη την ημέρα θα υλοποιούνται αφηγήσεις παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων παραμυθιών του τόπου μας. Οι αφηγήσεις αυτές θα λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σημεία του χωριού και στο Διδασκαλείο της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού.
Παραστάσεις θεάτρου σκιών. Θα παρουσιάζεται κάθε μέρα η παράσταση θεάτρου σκιών «Τα κάλαντα του Καραγκιόζη», η οποία συνδέει το χριστουγεννιάτικο έθιμο των καλάντων με τις παραδοσιακές δοξασίες των καλικάντζαρων.
Εργαστήριο τέχνης για παιδιά. Στη διάρκειά του, τα παιδιά αναβιώνουν τα Χριστούγεννα μέσα από σημαντικούς πίνακες ζωγραφικής, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και δημιουργούν ένα δικό τους παραμύθι ή ένα έργο τέχνης. Μέσω της παρατήρησης και της ανάλυσης ενός  έργου τέχνης, τα παιδιά καλλιεργούν τη φαντασία, τη δημιουργικότητά τους, το λόγο τους και μαθαίνουν να οδηγούνται στην κριτική σκέψη με ένα διασκεδαστικό παράλληλα τρόπο.
Παραμυθο-ξεναγήσεις για παιδιά και ενήλικες. Στη διάρκεια των ξεναγήσεων αυτών οι συμμετέχοντες θα  μάθουν για την ιστορία της Βαμβακούς , «του χωριού των παραμυθιών», αλλά και θα ακούσουν παραμύθια εμπνευσμένα από την ιστορία και τα μνημεία του χωριού, γραμμένα ειδικά για τις ξεναγήσεις αυτές.
Εργαστήριο θεάτρου σκιών για παιδιά. Στη διάρκεια του εργαστηρίου αυτού οι επισκέπτες θα έρχονται σε επαφή με το παραδοσιακό θέατρο του Καραγκιόζη. Θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την έκθεση θεάτρου σκιών που φιλοξενείται στο Διδασκαλείο της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού. Σε αυτόν το χώρο θα μπορούν τα παιδιά να κατασκευάζουν μια φιγούρα την οποία θα παίρνουν μαζί τους σαν αναμνηστικό της επίσκεψής τους.

Στο «χωριό των παραμυθιών»  θα υπάρχουν χαρακτηριστικά μέρη που ο καθένας θα μπορεί να επισκεφθεί και να φωτογραφηθεί:

  1. Το δέντρο των καλικαντζάρων, στην κεντρική πλατεία της Βαμβακούς.
  2. Η πλατεία των χιονανθρώπων, στο σταθμό συγκινήσεως.
  3. Το εκθεματικό πάρκο μαγισσών.
  4. Το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη.
  5. Το σπήλαιο της Γέννησης, που χωροθετείται στην είσοδο πραγματικού σπηλαίου!
  6. Το Διδασκαλείο της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού, το οποίο και αποτελεί στολίδι για το χωριό.
  7. Το εκθετήριο δώρων, όπου 120 σχολεία, ειδικά σχολεία και ΚΑΠΗ απ’ όλη την Ελλάδα εκθέτουν σε έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο χριστουγεννιάτικα στολίδια που κατασκευάζουν προς ανταλλαγή.

Οι επισκέπτες των Χριστουγέννων στο χωριό των παραμυθιών θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δωρεάν παραδοσιακά εδέσματα του τόπου, ενώ σε όλους θα δοθούν διπλώματα συμμετοχής. Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις στο «χωριό των παραμυθιών» είναι δωρεάν.

Κινηματογραφική Ταινία μεγάλου μήκους «Η Βαμβακού»
26, 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου θα γίνουν τα πρώτα γυρίσματα της ταινίας. Σύλλογοι, φορείς και ιδιώτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια, μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα και το e-mail που δίνονται παρακάτω.

Στόχος όλων προσπαθειών είναι να δημιουργηθεί στη Βαμβακού το Παγκόσμιο Κέντρο Μύθων και Παραμυθιών.

Για περισσότερες πληροφίες: Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού «Η Βαμβακού», 6983642825, 6976491598, pf.academy@yahoo.com

Check Also

Το 9ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς έρχεται στα Χανιά από 23-25/2

Όλος ο κόσμος του λαδιού δίνει ραντεβού στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024, στο …

G-EZ117CQG76