UA-49499200-1

Φωτογραφικό φεστιβάλ Χίου με (πραγματικά) ωραίες εικόνες

8.6.2015_Φωτογραφικό φεστιβάλ Χίου με (πραγματικά) ωραίες εικόνες

Ωραίες εικόνες με φόντο ωραίες εικόνες, σε ένα ταξίδι που ξεκινάει από την Χίο και περιλαμβάνει 3 ομαδικές εκθέσεις, 4 ατομικές εκθέσεις, 53 ημέρες φωτογραφίας σε 5 ξεχωριστά κτίρια, από τις 26 Ιουνίου έως τις 18 Αυγούστου.

Με όχημα την Φωτογραφία και φόντο τις εικόνες του ελληνικού καλοκαιριού, το πρώτο Φεστιβάλ Φωτογραφίας της Χίου φτάνει στο νησί το καλοκαίρι του 2015 με την οργανωτική και την καλλιτεχνική επιμέλεια του φωτογράφου Δημήτρη Κοιλαλού. Σε συνδιοργάνωση με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη, του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του Ιδρύματος Μαρίας Τσάκου, του Αρχοντικού Αντουάνικο, της ερασιτεχνικής Φωτογραφικής Λέσχης Χίου και της εθελοντικής ομάδας «Όμικρον», η Χίος μετατρέπεται για 53 ημέρες σε σημείο συνάντησης φωτογράφων, καλλιτεχνών, φίλων της φωτογραφίας. Με θέμα “το ταξίδι” το Chios Photo Festival φιλοδοξεί να γίνει η αφορμή για το ίδιο το ταξίδι στη Χίο για μία θερινή φωτογραφική συνάντηση και να μεταφέρει τους επισκέπτες στους προσωπικούς κόσμους των φωτογράφων.
Φέτος, διοργανώνεται για πρώτη φορά το Chios Photo Festival. Με την υποστήριξη του μουσείου Μπενάκη και του μουσείου Φωτογραφίας, φιλοξενούνται επτά εκθέσεις αφιερωμένες στην κινητήρια δύναμη που έφερε τον πολιτισμό και το εμπόριο της Χίου στα πέρατα του κόσμου: Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Τεργέστη, Οδησσό, Βομβάη.

Ο στόχος

Το ταξίδι δεν είναι μόνο η αναχώρηση σε αναζήτηση νέων κόσμων. Ταυτόχρονα είναι και η επιστροφή στην πατρώα γη. Κυριολεκτική και αλληγορική. Ο Διαφωτισμός, η λαμπρή ανάπτυξη, το εμπόριο, το μαρτύριο, η καταστροφή, η θάλασσα, ο νόστος, το ταξίδι είναι στοιχεία κυρίαρχα στην καθημερινότητα, την αρχιτεκτονική και την εικόνα της Χίου. Φόντο είναι η βιβλιοθήκη του Κοραή και το Γυμνάσιο της Χίου με τις μοναδικές συλλογές και τα εκθέματά τους, το Κάστρο με τις γενοβέζικες οχυρώσεις, ο Κάμπος της ακμής και του μυστηρίου, η γεύση της μαστίχας στα σκληρά νοτιόχωρα, το άρωμα της Ανατολής, η παντοκρατορία της σημερινής Χίου στις θάλασσες.
Ο πολιτισμός είναι το νήμα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, την Ανατολή με την Δύση, το όνειρο με την πραγματικότητα. Στόχος του Φεστιβάλ είναι, με αφετηρία την Φωτογραφία, τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και φωτογραφικά εργαστήρια, να προωθήσει την φωτογραφική παιδεία και να αναδείξει την Χίο σε κέντρο φωτογραφίας∙ με αφετηρία την Τέχνη, ο Χιώτης και ο επισκέπτης να μπορέσουν να γνωρίσουν βαθύτερα τον πολιτισμό και την ιστορία της Χίου.

Οι εκθέσεις

To Chios Photo Festival ανάμεσα στις υπόλοιπες εκθέσεις φωτογραφίας, θα φιλοξενήσει τέσσερις παραγωγές του μουσείου Μπενάκη και του Μουσείου φωτογραφίας Θεσσαλονίκης• συγκεκριμένα:

Ο Κωνσταντίνος Μάνος, με 57 εικόνες από την μνημειώδη και πολυβραβευμένη συλλογή «a Greek portfolio» με την επιμέλεια του ιδίου και της Αλίκης Τσίργιαλου από το μουσείο Μπενάκη, ταξιδεύει στην ελληνική ύπαιθρο της δεκαετίας του ’60 φωτογραφίζοντας ανθρώπους φτωχούς και αγέρωχους, μέσα σ’ ένα σκηνικό αγροτικής απλότητας.

Ο Παύλος Φυσάκης με την βραβευμένη έκθεση «Land Ends» διαπραγματεύεται τις έννοιες των ορίων στον ενιαίο και  πολυποίκιλο κόσμο της  Ευρώπης μέσα από τέσσερα ταξίδια στα άκρα της Ευρώπης.

Η Αθηνά Καζολέα με την έκθεση «Θραύσματα παρουσίας στα Χάνια της Πόλης» με την επιμέλεια του Βαγγέλη Ιωακειμίδη απο το  ΜΦΘ, ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη και στον χρόνο αποτυπώνοντας τα υπό εξαφάνιση Χάνια της, και ανασυντάσσει το ψηφιδωτό της ιστορίας αυτών των μοναδικών κτισμάτων του μουσουλμανικού κόσμου.

Ο Δημήτρης Κοιλαλούς με την έκθέση «Τετράδιο Λιβάνου – Αντιπαράδεισος» με την επιμέλεια του Βαγγέλη Ιωακειμίδη από το  ΜΦΘ, σχολιάζει την διττή ταυτότητα του σύγχρονου Λιβάνου – ενός τόπου με, αμφίσημο χαρακτήρα, διάσπαρτο με πολιτικές και κοινωνικές διαχωριστικές γραμμές.

Τέλος, μία επιλογή από την μεγάλη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «Ελληνικές Θάλασσες»με έργα του προηγούμενου αιώνα, του μεσοπολέμου, και νεώτερα από την συλλογή του, με φωτογραφίες των Boissonnas, Χαρισιάδη, McCabe, Β. Παπαϊωάννου, Τομπάζη, Εμπειρίκου κ.α. με την επιμέλεια των Φανή Κωνσταντίνου, Αλίκης Τσίργιαλου και του Κωστή Αντωνιάδη, μας ταξιδεύει στο ελληνικό θαλασσινό τοπίο, στη ναυτοσύνη, στους δρόμους της ξενιτιάς, της επιβίωσης αλλά και της χαράς, σε μια εποχή που το ταξίδι σηματοδοτεί την ελληνική πραγματικότητα.

Παράλληλα, στα πλαίσια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν οι ομαδικές εκθέσεις των ερασιτεχνικών ομάδων της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου με την έκθεση «Πρόσωπα» και της φωτογραφικής ομάδας Συμπληγάδα από την Αθήνα με την έκθεση «In the Light».

Εκθεσιακοί χώροι

Το Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί σε ένα δίκτυο χώρων, κάποιοι από τους οποίους αν και δεν έχουν αμιγώς το χαρακτήρα του εκθεσιακού χώρου θα αξιοποιηθούν ώστε να αποκτήσουν μία νέα δυναμική. Ένας πολιτισμικός χάρτης συνδέει διαδρομές της Χώρας και του Κάμπου, ακολουθώντας το νήμα της μνήμης αιώνων, με πιο πρόσφατες διαδρομές, που περνούν μέσα από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τα χρώματα και τα αρώματα της γης που δίνουν στην Χίο την μοναδική της ταυτότητα.

Συγκεκριμένα:
Στη Δημοτική Πινακοθήκη Χίου (Ανδρέα Συγγρού 1, στο κέντρο της Χίου) κτίριο της πρώϊμης μεταπολεμικής περιόδου θα φιλοξενηθεί η έκθεση «A Greek Portfolio» του Κωνσταντίνου Μάνου από 4 Ιουλίου μέχρι 17 Αυγούστου.
Στο πρόσφατα αναπαλαιωμένο κτίριο του Ιδρύματος Μαρίας Τσάκου (Μιχαήλ Λιβάνου 51, στο λιμάνι της Χίου) θα φιλοξενηθεί μία επιλογή από την ομαδική έκθεση «Ελληνικές Θάλασσες» από τη συλλογή του μουσείου Μπενάκη από 5 Ιουλίου μέχρι 17 Αυγούστου.
Στο πρόσφατα αναστηλωμένο και βραβευμένο από το Europa Nostra αρχοντικό Αντουάνικο στον Κάμπο (Αγίου Μηνά 81), θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Land Ends» του Παύλου Φυσάκη από 1 Ιουλίου μέχρι 10 Αυγούστου.
Στον ανακαινισμένο χώρο του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου (Δημοκρατίας 12, Χίος) θα φιλοξενηθούν οι ατομικές εκθέσεις της Α. Καζολέα και του Δ. Κοιλαλού «Τα Χάνια της Πόλης» και «Τετράδιο Λιβάνου-Αντιπαράδεισος» από 29 Ιουνίου μέχρι 29 Ιουλίου.
Στα παλιά σφαγεία της Χίου (στον περιφερειακό της πόλης της Χίου στο ύψος Αγίου Ματθαίου Κοφινά) – έδρα της εθελοντικής ομάδας ΟΜΙΚΡΟΝ – θα φιλοξενηθεί η ομαδική έκθεση της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου «Πρόσωπα» από 26 Ιουνίου μέχρι 17 Αυγούστου.

Τα επίσημα εγκαίνια του Chios Photo Festival θα γίνουν με την έκθεση της Φωτογραφικής ομάδας Χίου στα παλιά σφαγεία, στις 26 Ιουνίου.

Υποστηρικτές

Το Chios Photo Festival 2015 πραγματοποιείται στα πλαίσια του φεστιβάλ μαστίχας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Χίου, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη (για τις εκθέσεις του Κ. Μάνου και τις «Ελληνικές Θάλασσες») και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Το Chios Photo Festival, γίνεται σε συνεργασία με την Φωτογραφική Λέσχη Χίου και υποστηρίζεται από την εθελοντική ομάδα «Όμικρον», η οποία εκτός  από το ανθρώπινο δυναμικό και την υλική υποστήριξη που παρέχει στο Chios Photo Festival 2015, παραχωρεί και τον χώρο των παλιών Σφαγείων Χίου – που έχει διαμορφώσει ειδικά ως έδρα – για να γίνουν τα εγκαίνια του Φεστιβάλ καθώς και κάποιες από τις παράλληλες εκδηλώσεις.
Η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Χίου «Όμικρον» πραγματοποιεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εκδηλώσεις, δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για την προστασία και την αναγέννηση του περιβάλλοντος, και ειδικότερα το καλοκαίρι παρέχει μια συνεχή υποστήριξη στην δασοπροστασία του νησιού.
Το Chios Photo Festival υποστηρίζεται επίσης από ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών που έχει αναπτυχθεί στη Χίο τον τελευταίο καιρό με πολιτιστικό και κοινωνικό προσανατολισμό.

Chios Photo Festival  http://www.chiosphotofestival.gr
Facebook:  Chios Photo Festival

 

 

Πηγή: clickatlife.gr

 

 

 

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76