UA-49499200-1

Φυσικές συνθέσεις εσωτερικού κάλλους

Θέτοντας το τοπίο σε πρώτο πλάνο, τα έργα εστιάζουν στην απόδοση του εσωτερικού κάλλους που ενυπάρχει στη φύση.

Με διάχυτο τον απόλυτο σεβασμό στη φύση, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο, η νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού  Ντένης Θεοχαράκη, με τίτλο «meta – synthesis», εγκαινιάζεται στη γκαλερί Ευριπίδη, την Πέμπτη 11 Μαΐου, στις 8 το βράδυ.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 3 Ιουνίου, αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης δουλειάς της καλλιτέχνιδας, με τίτλο «macro – micro cosmos», και περιλαμβάνει έργα, που αντλούν την έμπνευση και τη θεματολογία τους από τη γνωριμία της με πολιτισμούς της Άπω Ανατολής και, συγκεκριμένα, από οπτικά ερεθίσματα και συναισθηματικές παραστάσεις, που απεκόμισε ταξιδεύοντας στην Καμπότζη, το Λάος, την Ιαπωνία και την Κίνα.

Θέτοντας το τοπίο σε πρώτο πλάνο, τα έργα εστιάζουν στην απόδοση του εσωτερικού κάλλους που ενυπάρχει στη φύση. Η απεικόνιση ξεκινά από μια εσωτερική θεώρηση της πραγματικότητας, η οποία εξωτερικεύεται μέσα από τη ζωγραφική διαδικασία, με συνέπεια και αυτοπειθαρχία, είτε μέσω της μελάνης πάνω σε χειροποίητο χαρτί, είτε με μικτά υλικά σε μουσαμά, δέρμα ή ξύλο. Η συνολική τεχνική των συνθέσεων, που είναι δουλεμένες σε ασπρόμαυρες επιφάνειες ιαπωνικού και κινεζικού χαρτιού, αποπνέει, όπως και αυτή των χρωματικών συνθέσεων, μία αίσθηση περίτεχνης φυσικότητας.

«Εικόνες που δεν είναι τυχαίες “αρπαγές” του βλέμματος»

Η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη, γράφει στο εισαγωγικό κείμενο του καταλόγου της έκθεσης: «Εικόνες ακατάστατες στην αρχή, αργότερα ισορροπημένες μεταφορές και μετωνυμίες του φυσικού περιβάλλοντος που την έθελξε. Εικόνες που δεν είναι τυχαίες “αρπαγές” του βλέμματος. Περισσότερο από άλλες, ανάγονται σε έναν φανερό ή έστω κρυφό διάλογο με την αισθητική σκέψη της Άπω Ανατολής».

Παρατηρώντας και εξετάζοντας το χρώμα, το καινούργιο στοιχείο στη σημερινή δουλειά της ζωγράφου, επισημαίνει: «Με τα νέα της υλικά, κυρίως το χρώμα, τοποθετείται σε έναν νέο ενδιαφέροντα άξονα για την εξίσου με το σχέδιο παραμελημένη τοπιογραφία στην εποχή μας, με διατυπώσεις γεμάτες κίνηση, ενέργεια, έμπνευση και ανησυχία».

Καταλήγοντας, η κα Κασιμάτη συμπεραίνει ότι: «Στη μετα – μεταμοντέρνα εποχή μας, μέσα στην απεχθή ρευστότητα της “δημιουργικής ασάφειας”,  η διατύπωση μιας έντονα εξατομικευμένης εικαστικής γλώσσας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, για να γίνει η μετάβαση πειστική. Απαιτεί απομόνωση, συγκρότηση και έντονη αυτοπεποίθηση, για να ερμηνευθεί το νέο επίτευγμα με έναν πρόσφορο τρόπο, να καταστεί “φυσικό” και ενδιαφέρον μέσα στον εικαστικό χώρο. Η Ντένη Θεοχαράκη μάς δίνει, όμως, το χέρι, για να περιπλανηθούμε μαζί της σε έναν μοναχικό κόσμο, σε έναν κόσμο που έπλασε με απέραντη υπομονή, θέληση, κατανόηση, καταθέτοντας – όχι πάντα φανερά – τις δικές της δύσκολες, αλλά, πάντως, λυτρωτικές προτάσεις. Η οπτική απόλαυση εννοείται ότι θα μας αποζημιώσει».

Πληροφορίες

Γκαλερί Ευριπίδη: Ηρακλείτου 10 & Σκουφά – Κολωνάκι, τηλ.: 210 3615249 και 210 3615909. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 11.00 – 20.30, Τετάρτη: 11.00 -17.00,  Σάββατο: 11.00 -16.00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά. Ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση ΑΜΕΑ.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76