UA-49499200-1

Υπολογιστής «αναγνωρίζει» την ομορφιά με μέσο τη «Χρυσή Τομή» των αρχαίων Ελλήνων

Όπως αναφέρει το Reuters, πρόκειται για δουλειά του Τζούλιαν ντα Σίλβα, πλαστικού χειρουργού στο Λονδίνο, που χρησιμοποιεί τη «Χρυσή Τομή» (1.618- που αντιπροσωπεύεται από το γράμμα «φ») των αρχαίων Ελλήνων.

Λένε πως η ομορφιά είναι υποκειμενική, ωστόσο, ίσως μια νέα τεχνική χαρτογράφησης προσώπου μέσω υπολογιστή – η οποία βασίζεται σε μια αρχαιοελληνική μαθηματική έννοια- να το αμφισβητήσει αυτό.

Όπως αναφέρει το Reuters, πρόκειται για δουλειά του Τζούλιαν ντα Σίλβα, πλαστικού χειρουργού στο Λονδίνο, που χρησιμοποιεί τη «Χρυσή Τομή» (1.618- που αντιπροσωπεύεται από το γράμμα «φ») των αρχαίων Ελλήνων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει υποκειμενικότητα στην έννοια της ομορφιάς, και ανάλογα με την κουλτούρα και την εθνικότητά σου, υπάρχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά όσον αφορά στο τι ο καθένας ορίζει ελκυστικό- αλλά αυτό μας δίνει κάτι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με αντικειμενικό τρόπο όταν εξετάζουμε ανθρώπινα πρόσωπα και αξιολογούμε τα επίπεδα ελκυστικότητας και ομορφιάς» λέει σχετικά ο ντα Σίλβα.

Η τεχνική χαρτογράφησης προσώπου που ανέπτυξε ο πλαστικός χειρουργός λειτουργεί με βάση αναλογίες, οι οποίες συγκρίνονται με τη «Χρυσή Τομή» (φ): «Μπορούμε να δούμε την απόσταση ανάμεσα στα μάτια σας σε σχέση με το μήκος τους. Μπορούμε να δούμε το ύψος της μύτης σε σχέση με το πλάτος της.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά μπορούμε να κοιτούμε διαφορετικά στοιχεία του προσώπου και λαμβάνοντάς υπ’ όψιν αυτά τα διαφορετικά στοιχεία μπορούμε να πάρουμε μια συνολική αναλογία».

Η «Χρυσή Τομή», την οποία μελέτησε ο Ευκλείδης, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες- ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, οι ασθενείς του ντα Σίλβα δεν γνωρίζουν για την ηλικία και την ιστορία της, παρά το ότι χρησιμοποιείται για να τους κάνει να φαίνονται νεότεροι.

«Τη χρησιμοποιούμε κάθε μέρα από άποψης αξιολόγησης του προσώπου. Αυτό που καταφέραμε να κάνουμε με αυτό το είδος χαρτογράφησης προσώπου είναι πρακτικά να εφαρμόσουμε κάτι που είναι σχετικά αντικειμενικό σε κάτι που είναι φύσει υποκειμενικό» προσθέτει ο χειρουργός.

Όσον αφορά στα συμπεράσματα της εν λόγω τεχνικής, αξίζει να σημειωθεί πως υπέδειξε ως ωραίους (βάσει μαθηματικών και «Χρυσής Τομής») τον Τζορτζ Κλούνεϊ, τον Μπράντλεϊ Κούπερ και τον Άιντρις Έλμπα.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στα Χανιά το διεθνές συνέδριο Οικολογικής Μηχανικής από 1-5/10

Το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Οικολογικής Μηχανικής (International Ecological Engineering Society – IEES) θα λάβει χώρα στην …

G-EZ117CQG76