UA-49499200-1

Το «υπερφεγγάρι» του Αυγούστου

10.8.2014_Το «υπερφεγγάρι» του ΑυγούστουΜια ολόλαμπρη αυγουστιάτικη πανσέληνος θα κάνει την εμφάνισή της την Κυριακή, καθώς το φεγγάρι θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τον πλανήτη μας, στην τροχιά που διαγράφει γύρω από αυτόν.

Η ορολογία που περιγράφει την πανσέληνο όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της, στην κοντινότερη δηλαδή απόσταση από τον πλανήτη μας καθώς διαγράφει την ελλειπτική της τροχιά γύρω από τη Γη, είναι υπερφεγγάρι (supermoon) και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η πανσέληνος του Αυγούστου θα είναι έως και 30% φωτεινότερη από ότι συνήθως.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο του συνδυασμού της πανσελήνου με τη κοντινή απόσταση Γης-Σελήνης συμβαίνει για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι μετά την πανσέληνο της 12ης Ιουλίου και θα συμβεί επίσης και στις 9 Σεπτέμβρη. Στατιστικά, υπερφεγγάρια εμφανίζονται κάθε 13 μήνες, ενώ 3 υπερφεγγάρια στη σειρά θα ξαναδούμε το 2034.

Σύμφωνα πάντως με τους αστρονόμους η πανσέληνος της Κυριακής θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή καθώς το φεγγάρι θα είναι πιο κοντά στη Γη κατά τη διάρκεια πανσελήνου από ότι έχει βρεθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Συγκεκριμένα, για περίπου 26 λεπτά περί τις 20:10 θα απέχει 357.000 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας.

Ταυτόχρονα με την πανσέληνο θα μπορέσει κανείς να παρατηρήσει και τις Περσείδες, μία ετήσια βροχή μετεώρων που σχετίζεται με το πέρασμα του κομήτη Swift-Tuttle. Αν πάντως σε ένα σκοτεινό ουρανό η συχνότητα των ‘πεφταστεριών’ στις Περσείδες μπορεί να φτάσει και τα 60 ανά ώρα, το φως της πανσελήνου δε θα βοηθήσει στην παρατήρησή τους. Καθώς το φαινόμενο λαμβάνει χώρα από τις 9 έως και τις 14 Αυγούστου, εάν κάποιος θέλει να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες παρατήρησης μετεώρων, θα πρέπει στις 13 του μηνός να κοιτάει στο βορρά, έχοντας αν είναι δυνατόν το φεγγάρι πίσω του.

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στα Χανιά το διεθνές συνέδριο Οικολογικής Μηχανικής από 1-5/10

Το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Οικολογικής Μηχανικής (International Ecological Engineering Society – IEES) θα λάβει χώρα στην …

G-EZ117CQG76