UA-49499200-1

Το πρώτο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, στη θεατρική σκηνή

26.12.2015_Το πρώτο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη

Το πρώτο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, το θρυλικό «Καπλάνι της βιτρίνας», ένα έργο – σταθμός για την ελληνική παιδική λογοτεχνία, που θεωρείται  ένα από τα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό, μεταφέρθηκε στη θεατρική σκηνή, κερδίζοντας τις καρδιές των θεατών και των κριτικών.

Διασκευασμένο για το θέατρο από τη θεατρολόγο, ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Ανδρομάχη Χρυσομάλη, η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία, το έργο παρουσιάζεται από την εταιρεία θεάτρου και  πολιτισμού «ΜΕΘΕΞΙΣ 2010», στο θέατρο Βρετάνια, με έκτακτες εορταστικές παραστάσεις, τα Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου και των Φώτων 6 Ιανουαρίου, στις 11.30 το πρωί.

Τι θα γίνει, όταν ανοίξει το μαύρο του μάτι;

«Κατακαλόκαιρο του 1936, στη Σάμο. Η Μέλια και η Μυρτώ απολαμβάνουν το παιχνίδι και τη θάλασσα με τους φίλους τους από το Λαμαγάρι, μαζί με τον αγαπημένο τους ξάδελφο, Νίκο, φοιτητή στην Αθήνα, που τους διηγείται τις πιο συναρπαστικές ιστορίες για το καπλάνι, τον βαλσαμωμένο τίγρη, που τη μια μέρα έχει ανοιχτό το γαλάζιο του μάτι και την άλλη το μαύρο… Τι θα συμβεί, όμως, όταν το καπλάνι ανοίξει για τα καλά το μαύρο του μάτι; Που έχει κρυφτεί ο ξάδελφος τους; Τι παιχνίδι σκαρφίστηκε πάλι ;».

Η χαρισματική γραφή της Άλκης Ζέη, μέσα από τη θεατρική διασκευή της Ανδρομάχης Χρυσομάλη, αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό τις ανατροπές που συμβαίνουν στις ζωές των παιδιών και των μεγάλων με τη δικτατορία του Μεταξά, όπου πραγματικότητα και παιχνίδι «συνωμοτούν», για να κρατήσουν καλά κρυμμένο το μυστικό. Η παιδική αφέλεια και αθωότητα, η συγκίνηση και το χιούμορ πρωταγωνιστούν, για να μας πουν ξανά ότι η φιλία, η ανθρωπιά και η δημοκρατία είναι αξίες ανεκτίμητες.

Στο «σκηνικό» των παιδικών της χρόνων

Έχοντας συμπληρώσει 52 χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, το εμβληματικό έργο της Άλκης Ζέη παρουσιάζεται σε μία προσεγμένη, άρτια καλλιτεχνικά και αισθητικά παράσταση, αντάξια του κλασικού πλέον μυθιστορήματος,  με 11 καταξιωμένους και ταλαντούχους  ηθοποιούς και συντελεστές,  με προβολές 3D και video art, σε ένα ονειρικό σκηνικό, που θα μεταφέρει  μικρούς και μεγάλους στο Λαμαγάρι, στο «σκηνικό» των παιδικών χρόνων της συγγραφέα, και, κυρίως, στα συναισθήματα, την ψυχή και την αθωότητα των δυο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι του 1936.

Η Άλκη Ζέη δήλωσε για το ανέβασμα της παράστασης: «Είμαι πολύ συγκινημένη, που θα δώ το “Καπλάνι της βιτρίνας” να ζωντανεύει πάνω στη σκηνή. Είναι σαν να ξαναζώ τα παιδικά μου χρόνια. Τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου ανυπομονούν να με δουν μικρό κοριτσάκι. Οι ηθοποιοί και η υπεύθυνη όλης της παράστασης, Ανδρομάχη Χρυσομάλη, έχουν αγαπήσει από μικρά παιδιά το βιβλίο, κι έτσι, με χαρά, τους το εμπιστεύτηκα».

Ταυτότητα παράστασης

Θεατρική διασκευή – σκηνοθεσία:  Ανδρομάχη Χρυσομάλη, σκηνικά – κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, μουσική: Μιχάλης Αβραμίδης, στίχοι τραγουδιού: Γιώργος Κορδέλλας, προβολές 3D και video art: Σπύρος Ρασιδάκης, φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, επιμέλεια κίνησης: Κική Μπάκα, φωτογραφίες και trailer παράστασης: Νίκος Μανδαράκας, μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου, βοηθός σκηνοθέτη: Α΄: Θοδωρής Ντουρντουρέκας,  Β΄: Ελεάννα Φινοκαλιώτη, βοηθός σκηνογράφου: Λίνα Καρανικολάου. Παίζουν: Γιάννης Καρατζογιάννης, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Μαύρος,  Βίκυ Μαραγκάκη, Αλέξανδρος Βάρθης, Αγγελική Πασπαλιάρη,  Αρετή Τίλη, Χριστίνα Πάγκαλη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Χάρης Χιώτης, Κωνσταντίνος Πλεμμένος.

Πληροφορίες

Θέατρο Βρετάνια: Πανεπιστημίου 7 – Αθήνα, τηλ. ταμείου: 210 3221579 και 210 5325563. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες (με διάλειμμα). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο: 13:00, Κυριακή: 11.30 και 15:00 (κρατήσεις: 210 3221579 και 210 5325563), καθημερινές: για σχολεία (κρατήσεις: 210 5325563 και 6977 063881). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, παιδικό: 10 ευρώ, οικογενειακό (4 άτομα): 40 ευρώ, ανέργων – φοιτητικό: 8 ευρώ, για σχολεία: 8 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμεία θεάτρου, καταστήματα: ΟΤΕ και Γερμανός, τηλεφωνικά: Tickethour: 210 8938111, ηλεκτρονικά: tickethour.com.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76