UA-49499200-1

Το μετάλλιο του Πολεμικού Ναυτικού της Βραζιλίας απονεμήθηκε στον Δρ Ιωάννη Λύρα

Το Πολεμικό Ναυτικό της Βραζιλίας αποφάσισε και απένειμε ένα από τα 3 επίσημα μετάλλια του, το θεσπισμένο το 1966 «Medalha Amigo da Marinha» ( με συνοδευτικό δίπλωμα), στον Δρ Ιωάννη Λύρα, Ιατρό Πλαστικό Χειρουργό, Διευθυντή Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν στην Αθήνα και Επίτιμο Πρόξενο της Βραζιλίας στον Πειραιά.

Το αιτιολογικό σκεπτικό της επιβράβευσης βασίστηκε στις συντονισμένες ενέργειες μεικτής ομάδας, που οδήγησαν αλυσιδωτά στη σωτηρία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας ενός 23χρονου Δόκιμου Αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού της Βραζιλίας που υπέστη βαρύτατο τραυματισμό πέρυσι στην Ελλάδα. Η άμεση τριτοβάθμια Ιατρική βοήθεια που του είχε παρασχεθεί τότε στην Ελλάδα όπως επίσης και η όλη διαχείριση του περιστατικού εν μέσω Αυγούστου ήταν σωτήρια. Ο στρατιωτικός αναρρώνει σήμερα υγιέστερος στην Βραζιλία.

Η απονομή πραγματοποιήθηκε δια χειρός του  Κυβερνήτη Gustavo Calero Garrica Pires  κατ’εντολή του του Διοικητή της 1ης Ναυτικής Διοίκησης της Βραζιλίας, Υποναυάρχου Claudio Portugal de Viveiros την Παρασκευή 25 Αυγούστου σε ειδική τελετή επί του εκπαιδευτικού πολεμικού πλοίου «Brasil» το οποίο κατέπλευσε για επίσημη επίσκεψη στο λιμάνι του Πειραιά, παρουσία του Πρέσβη της Βραζιλίας στην Ελλάδα, Cesario Melantonio Neto,  πολλών Διπλωματών, Προξένων, Αξιωματικών, επιστημόνων, θεσμικών Παραγόντων και πολιτών από την Ελλάδα, την Βραζιλία και πολλές ακόμη χώρες.

Όπως είπε ο Κυβερνήτης G. Garrica, «το Μετάλλιο Φιλίας του Πολεμικού Ναυτικού μας, είναι η ανώτατη διάκριση που δίδεται από το Σώμα.  Είναι ένα σύμβολο ευγνωμοσύνης προς τις προσωπικότητες και τους θεσμούς, πολίτες ή στρατιωτικό προσωπικό ανεξαρτήτως εθνικότητος που πρωταγωνίστησαν με διακριτό τρόπο στην λειτουργική τους σχέση με το Βραζιλιάνικο Πολεμικό Ναυτικό. Είναι ένας απλός φόρος τιμής σε εκείνους τους σημαντικούς ανθρώπους οι οποίοι που μας έχουν ευεργετήσει εν καιρώ ειρήνης ή πολέμου, ειδικά όταν βρισκόμαστε τόσο μακριά από την Πατρίδα μας. Δια της συγκεκριμένης ενέργειας η Βραζιλία ευχαριστεί την Ελλάδα για την έμπρακτη φιλία της. Η Ελλάδα είναι στην καρδιά μας».

Ο Πρέσβης C. Melantonio συμπληρώνοντας είπε : « Οι Έλληνες είναι από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστοί για την φιλική και φιλόξενη στάση τους προς όλους τους ξένους όποτε αυτό χρειαστεί. Σας συγχαίρουμε για την επιτυχίες σας και σας θεωρούμε φίλους. Επίσης έχουμε και μία σημαντική κοινότητα Βραζιλιάνων ελληνικής καταγωγής στην πατρίδα μας. Μπορούμε να διδαχθούμε πολλά από την ιστορία σας».

Ο Δρ. Ι. Λύρας ευχαριστώντας θερμά, ανταπάντησε «η παρούσα τιμή αποδεικνύει την γενναιοδωρία της δεύτερης Πατρίδας μου, της πολύ μεγάλης και πολύ όμορφης Βραζιλίας,  και με κινητοποιεί να αφοσιωθώ ακόμη περισσότερο ως Επίτιμος Πρόξενος και ως Ιατρός στην ενίσχυση και την  αναβάθμιση της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Είμαι δε πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι βαρύτατα τραυματισθείς συνάδελφός σας δόκιμος Αξιωματικός, διεσώθη τελικώς με την βοήθεια όλων των στελεχών της ιατρο-διπλωματικής ομάδας που τον ανέλαβε εδώ και αναρρώνει υγιέστερος σήμερα στη Βραζιλία».

Check Also

Η «Παναγία του Χάρου» στη Λειψώ Δωδεκανήσου

Βρισκόμαστε στα 1600 μ.Χ. Μοναχοί από την Ιερή Μονή της Πάτμου φτάνουν στη Λειψώ της …

G-EZ117CQG76