UA-49499200-1

Την πληγείσα από τη φωτιά περιοχή της Νεάπολης επισκέφθηκε ο Αν. Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου

20.7.2015_Την πληγείσα από τη φωτιά περιοχή της Νεάπολης επισκέφθηκε ο Αν. Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου

Ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχε, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Νεάπολη Λακωνίας, στο Δημοτικό Σχολείο,  με στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, εκπροσώπους της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βουλευτές, κατοίκους και φορείς του τόπου.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η αξιολόγηση της διαμορφούμενης κατάστασης, έπειτα από την μεγάλη φωτιά που έπληξε την περιοχή της Νεάπολης, αλλά και η λήψη όλων των  απαραίτητων μέτρων για την κατά το δυνατόν άμβλυνση των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Την σύσκεψη άνοιξε ο Δήμαρχος του Δήμου Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, ενώ στη συνέχεια μετά τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Αποστόλου, τον λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Σύριζα, Αθανάσιος Δαβάκης και Σταύρος Αραχωβίτης, καθώς και εκπρόσωποι από τις αρμόδιες υπηρεσίες που βρίσκονται στην Δημοτική Ενότητα Βοιών, για την καταγραφή και αντιμετώπιση των ζημιών.

Ο κ. Τριχείλης πέραν των άλλων απευθυνόμενος στον κ. Αποστόλου επισήμανε την ανάγκη άμεσου σχεδιασμού προστασίας από πλημμύρες, με παράλληλη καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν από την μεγάλη πυρκαγιά, οι κατοικίες, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και τα ελαιόδεντρα.

Ο κ. Τατούλης και ο κ. Τριχείλης τόνισαν και οι δύο την αναγκαιότητα άμεσης και στενής συνεργασίας προκειμένου να υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα, καθώς και στην ολοκλήρωση  των διαδικασιών που απαιτούνται προκειμένου να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή των Βοιών πυρόπληκτη.

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες, οι οποίες σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αγγίζουν τον αριθμό των 85.000 δέντρων. Επίσης στο χωριό Άγιο Νικόλαο 400 με 450 στρέμματα αμπελώνες καταστράφηκαν.

Αυτό όμως το οποίο προέχει, είναι να δοθεί άμεση βοήθεια στους πληγέντες κτηνοτρόφους με την διάθεση ζωοτροφών, προκειμένου να συντηρήσουν τον αριθμό των ζώων που τους απέμειναν.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ανακοίνωσε ότι:

  • Θα υπάρξει απόφαση για άμεση καταβολή έκτακτου βοηθήματος στους πληγέντες κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών.
  • Θα προχωρήσει άμεσα η εκτίμηση και εξατομίκευση των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εκτιμάται ότι έχουν καεί 35.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και έχουν πληγεί 25.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, κυρίως ελαιοκαλλιέργειας.
  • Για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, την ηρτημένη παραγωγή, αλλά και σε αρδευτικά δίκτυα και υποδομές, θα καταρτιστεί φάκελος για να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επιτραπεί η αποζημίωση των πληγέντων με τη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).
  • Ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει κανονικά στην αποζημίωση του ζωϊκού κεφαλαίου που έχει καταστραφεί, των μελισσοσμηνών κλπ.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου ανέλαβε επίσης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, να έρθει σε συνεννόηση με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία ώστε:

  • Να πραγματοποιηθούν σε σύντομο διάστημα οι κατάλληλες και απαραίτητες εργασίες πρόληψης στις κατεστραμμένες περιοχές (ειδικά φράγματα κ.λπ.) που θα αποτρέψουν φαινόμενα πλημμυρών και κατολισθήσεων που δημιουργούνται λόγω της αποψίλωσης του δάσους.
  • Να μελετηθεί το ενδεχόμενο να κηρυχτεί πυρόπληκτη η περιοχή και να ενισχυθεί η αποκατάσταση καμένων σπιτιών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύθηκε, τέλος, ότι θα παρακολουθεί από κοντά, ο ίδιος προσωπικά, την πορεία των δράσεων για την επούλωση των πληγών που αφήνει πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά.

Με πληροφορίες από: facebook.com/symbainei.twra

 

Check Also

Στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας συμμετείχε η Σοφία Ζερβάκου

Με ένα λιτό και συμβολικό τελετουργικό, πραγματοποιήθηκε στις 16 Απριλίου 2024, στο βωμό που υπάρχει …

G-EZ117CQG76