UA-49499200-1

Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας

25.7.2016_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας

Οι Μονεμβασιώτες απέναντι στον Σουλτάνο και στην αυτοκρατορία που αυτός αντιπροσώπευε, απάντησαν τα εξής στους απεσταλμένους του:

«είπατε ταύτα τω Αμηρά, ότι παν άστυ και φρούριον κτισθέν μετά μηχανής και τέχνης ανθρωπίνης και διοθρωθέν και ασφαλισθέν, πάλιν μεν οι άνθρωποι οι εντός αυτού αξουσίαν έχουσιν. Η δε ημετέρα πατρίς και χώρα ουχ ούτως υπάρχει, αλλ’ η φύσις αυτή εφιλοδώρησε και εκ του Θεού και της του τόπου κρημνότητος την ασφάλειαν έχει. Και όταν θέλησις και βουλή έστι τω Κυρίω, άνωθεν, το θέλημα αυτού γίνεται και ου δυνάμεθα αντιλέγειν, ότι και οις βούλεται χαρίσεται.  ημείς δε ουδεμίαν εξουσίαν έχομεν τα παρά του Θεού κτισθέντα ορίζειν και χαρίζειν»

25.7.2016_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_10

Η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας και ολόκληρος ο Δήμος Μονεμβασίας γιόρτασε την  επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης, η οποία αποτελεί ημέρα μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής, στους αγωνιστές που έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, στις 23 Ιουλίου 1821. Η Μονεμβασία εόρτασε διατηρώντας με αυτό τον τρόπο ζωντανές τις μνήμες του παρελθόντος, κρατώντας ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με τις αξίες και τα ιδεώδη της Ελληνικής φυλής.

25.7.2016_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_1 25.7.2016_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_3 25.7.2016_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_2

Οι εκδηλώσεις εορτασμού ξεκίνησαν την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016 με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό – Χορευτικό και Αθλητικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες», το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου Μεσσηνίας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοκκινόραχης «Ο Πάρνων».

25.7.2016_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_4 25.7.2016_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_5 25.7.2016_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_6 25.7.2016_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_7

Παρουσιάστηκαν χοροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Θεσσαλία, Μωρηά, Βόρειο Αιγαίο) και χοροί της Μικράς Ασίας, αναδεικνύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια στα χορευτικά τμήματα των παραπάνω συλλόγων τα οποία διατηρούν και μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές τον πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας.

25.7.2016_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_8 25.7.2016_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_925.7.2016_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_19

Το Σάββατο 23 Ιουλίου 2016 εψάλη Αρχιερατική Δοξολογία στον Ιερό Ναό του «Ελκομένου Χριστού», εις ανάμνηση της Δοξολογίας που τελέστηκε με την παράδοση του Κάστρου στους Έλληνες, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Μαρία Χαραμή, Δικηγόρος.

Ακολούθησε στην πλατεία του Ελκομένου επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των πεσόντων.

25.7.2016_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_11 25.7.2016_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_12

Η τελετή ξεκίνησε με την παρέλαση των τεσσάρων φιλαρμονικών του Δήμου Μονεμβασίας (Ασωπού, Βοιών, Μολάων, Μονεμβασίας), υπό την καθοδήγηση των Αρχιμουσικών κ.κ. Φανής Φερδιανάκη, Γεωργίου Καλογεράκου και Κωνσταντίνου Κεκέρη. Η διαδρομή των φιλαρμονικών στη πόλη της Μονεμβασίας με κατάληξη στο χώρο των εκδηλώσεων, έδωσε μια ιδιαίτερη νότα, τονίζοντας ακόμα περισσότερο την ιστορικότητα της ημέρας.

Τον εναρκτήριο λόγο των πανηγυρικών εκδηλώσεων, με αφορμή της Απελευθέρωση της Μονεμβασίας, πραγματοποίησαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Μονεμβασίας, Φυλλένια Βουνελάκη και Θεόδωρος Τούντας.

25.7.2016_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_13 25.7.2016_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_14

Στη συνέχεια έλαβε χώρα η αναπαράσταση της πυρπόλησης της τούρκικης γόλετας, από τα ελληνικά πλοία. Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός πολεμικού ναυτικού επεισοδίου και συγκεκριμένα για την πυρπόληση μιας τουρκικής γολέτας, δηλαδή ενός ιστιοφόρου σκάφους από τα ελληνικά πλοία ξημερώματα της 1ης Ιουλίου 1821, γεγονός που επέδρασε καταλυτικά στη μετέπειτα εξέλιξη της πολιορκίας της πόλης.

Ο Δήμος Μονεμβασίας εδώ και δεκατέσσερα χρόνια πραγματοποιεί το παραπάνω δρώμενο, με τη καθοριστική συμβολή του Αλιευτικού Συλλόγου Μονεμβασίας «Το Λαλούδι».

25.7.2016_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_15 25.7.2016_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_16

Η βραδυά συνεχίστηκε με συναυλία από τους Δημήτρη Μπάση και Ελένη Πέτα, οι οποίοι ενθουσίασαν το κοινό και χάρισαν σε όλους μια αξέχαστη βραδυά.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με το φαντασμαγορικό θέαμα της καύσης των βεγγαλικών, στέλνοντας στον ουρανό, το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα.

Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση του εθελοντικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του παιδιού».

Στη Δοξολογία που τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό του Ελκομένου Χριστού παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σταύρος Χριστάκος και Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπύρος Αβδούλος, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κα Παναγιώτα Αλειφέρη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κατερίνα Τσαφατίνου, Γιώργος Βουνελάκης, Βασίλειος Κουλουβάκος και Θεοδούλη Σπυριδάκου, ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός κ. Αθανάσιος Δαβάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Ματούλα Μπελεγρή, ο Διοικητής του ΚΕΕΜ κ. Αθανάσιος Ρεκουνιώτης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου κ. Διαμαντής Μητρόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Γιώργος Μαρουδάς, οι Δοικητές του Α.Τ. Μολάων και Α.Σ. Μονεμβασίας κ.κ. Παναγιώτης Γιάννου και Νεκτάριος Γάγκας, ο Λιμενάρχης Νεαπόλεως κ. Ευστάθιος Σκαλίμης, η Υπολιμενάρχης Νεαπόλεως κα Βασιλική Χριστοφοράκη, ο Διοικητής του Ν/Γ και του Λιμενικού Σταθμού Μονεμβασίας κ. Γιάννης Τρέσσος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μονεμβασίας κ. Δημήτριος Χουσάκος, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων,  οι Διευθυντές των Σχολείων της Μονεμβασίας κα Μαρία Κουντούρη, Διευθύντρια Γενικού Λυκείου, κ. Νικόλαος Βλάχος, Διευθυντής Γυμνασίου, κ. Ιωάννης Ξυδιάς, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου και κα Μαρία Κατσουλάκου, Διευθύντρια Νηπιαγωγείου, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και πλήθος κόσμου.

25.7.2016_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_17

Το staging.www.staging.monemvasianews.gr οφείλει να τονίσει την άρτια οργάνωση των διήμερων εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους εκείνους που εργάσθηκαν γι’ αυτό το σκοπό και συγκεκριμένα:

  • Το Δήμο Μονεμβασίας και όλους εκείνους που φρόντισαν για την οργάνωση των εκδηλώσεων, στέλνοντας το μήνυμα πως για το Δήμο, η Επέτειος Απελευθέρωσης της Μονεμβασίας αποτελεί ξεχωριστό και κορυφαίο γεγονός.
  • Την Ενορία Μονεμβασίας και τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Κρυπωτό, ο οποίος μαζί με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο έδωσαν βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στην δοξολογία που τελέστηκε στον Καθεδρικό ναό του Ελκομένου Χριστού. Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία της Βυζαντινής Χορωδίας του Κατηχητικού Σχολείου, η οποία υπό τη καθοδήγηση των Γεωργίου Δέμελου και Δανάης Γιαννίση, λάμπρυναν ακόμα περισσότερο την συγκεκριμένη ημέρα.
  • Την Ελληνική Αστυνομία και την Λιμενική Αρχή, οι οποίοι με υποδειγματικό τρόπο ρύθμισαν την κυκλοφορία αλλά και είχαν το γενικό έλεγχο στους χώρους ευθύνης.
  • Τον Αλιευτικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Το Λαλούδι», ο οποίος στηρίζει ενεργά κάθε χρόνο την αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής γολέτας.
  • Το Πολιτιστικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες» για την ενεργό συμμετοχή του στις εκδηλώσεις.
  • Τους Συλλόγους της Μονεμβασίας για την συνεισφορά και την στήριξή τους.
  • Τις φιλαρμονικές του Δήμου και τους αρχιμουσικούς, οι οποίες έδωσαν με την παρουσία τους τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην συγκεκριμένη επέτειο.

25.7.2016_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_18

«Όλοι πορεύονται  με τη συνείδηση του πλούτου της κληρονομιάς μας, που ένας κρυφός αγωγός αιώνων εκχύνει αδιάκοπα μέσα μας» όπως λέει ο Ελύτης για τον ελληνισμό, ενώ ο Γιάννης Ρίτσος αναφέρει: «Εμείς δεν ορίζομεν τίποτες. Του Θεού μαθές τα πάντα. Α θέλει  σας παραδίνει κάστρο, σπίτια, βιος και το τρανό κλειδί της έμπασης».

Η Απελευθέρωση της Μονεμβασίας να αποτελέσει το πέρασμα από το «εγώ στο εμείς», το δρόμο για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ η μοναδικότητα και η ιδιαιτερότητα του Κάστρου που αποτελεί σπουδαίο πολιτιστικό αγαθό, να είναι η πύλη για την ανάδειξη των ηθικών αξιών και δυνάμεων.

ΦΩΤΟ: Κώστας Ζουμπουλάκης, Σπύρος Ζουμπουλάκης, Αρετή Μπιλλίνη, Μιχάλης Καρούνης

 

 

 

 

 

Check Also

Ξεκινά το Σάββατο 13/7 το 8ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δ. Μονεμβασίας

Ξεκινά το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024, στο Μολάους, το 8ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Με 13 …

G-EZ117CQG76