UA-49499200-1

Την ανάγκη ενίσχυσης της Αρχαιολογίας επισημαίνει η Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας

7.5.2016_Δ Πολιτιστική Διημερίδα στο Κάστρο Μονεμβασίας

Τον τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας του Αρχαιολογικού Χώρου του Κάστρου και ειδικότερα της Άνω Πόλης, θίγει με επιστολή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά, η Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας.

Στην σχετική επιστολή, την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Παναγιώτης Γράφος και ο Γεν. Γραμματέας κ. Ευάγγελος Χαραμής, επισημαίνεται η έλλειψη προσωπικού, αποτέλεσμα της οποίας είναι η Άνω Πόλη του Κάστρου Μονεμβασίας, να είναι επισκέψιμη μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

«Είναι στα όρια του παράδοξου και του προκλητικού από τη μία να δαπανώνται -και σωστά- εκατομμύρια ευρώ για να καταστήσουν τη Άνω Πόλη ασφαλή και επισκέψιμη και από την άλλη, αυτό να συμβαίνει μόνο μερικές ώρες της ημέρας ελλείψη προσωπικού!», τονίζει η Ένωση Επιχειρηματιών, θεωρώντας επιτακτική την ανάγκη την ανάγκη άμεσης αναβάθμισης του δυναμικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων και ειδικότερα του Γραφείου Μονεμβασίας.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ως συμβούλιο της Ένωσης Επιχειρηματιών Μονεμβασίας , μιας Ένωσης με ιστορία 79 ετών η οποία περιλαμβάνει ως μέλη της σύσσωμη τη παραγωγική τάξη της ευρύτερης περιοχής της Μονεμβάσιας (Εμπορικά καταστήματα-Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις –Επιχειρήσεις Εστίασης –Εργαστήρια Παραδοσιακών και Τοπικών προϊόντων  και Ελεύθερους Επαγγελματίες)  θα θέλαμε δια της παρούσης να σας καταστήσουμε συμμέτοχο στον έντονο προβληματισμό μας που αφορά την ανάδειξη διαχείριση και λειτουργία του συνόλου του Αρχαιολογικού Χώρου του Κάστρου Μονεμβασίας.

Το Κάστρο της Μονεμβασιάς ,όπως κι εσείς φυσικά γνωρίζετε, αποτελεί ένα μοναδικό ζωντανό αρχαιολογικό χώρο  με τεράστιας αξίας εκκλησίες ,κτίσματα και εκκλησιαστικά κειμήλια που φυλάσσονται εντός αυτών. Ταυτόχρονα περιλαμβάνει πλήθος από κατοικίες, ξενοδοχεία και καταστήματα που λειτουργούν όλο το χρόνο.

Αυτό λοιπόν που λαμβάνει χώρα στο Κάστρο τα νεότερα χρόνια,  είναι σχεδόν μοναδικό. Ένας συνδυασμός αρχαιολογικού χώρου και σύγχρονου ρυθμού ζωής , ένα πάντρεμα του σήμερα με το παρελθόν και την ιστορία , μία εναλλαγή της καθημερινότητας με την βιωματική συμμετοχή του επισκέπτη στην βυζαντινή ιστορία της Ελλάδος!

Όλα αυτά φυσικά υπό την ενδελεχή, συνεχή και απολύτως επιτυχή επίβλεψη της πρώην Ε΄ Εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων Σπάρτης  (νυν Εφορία Αρχαιοτήτων Λακωνίας).

Μέχρι πρότινος το σκηνικό που σας περιγράφουμε, λάμβανε χώρα στην κάτω πόλη του Κάστρου, με χρήματα που επένδυαν και επενδύουν ιδιώτες ιδιοκτήτες των ακινήτων. Μόλις πριν λίγα χρόνια το ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε ,επιτέλους, να επενδύσει στη Πάνω Πόλη του Κάστρου, τρέχοντας ένα πραγματικά μεγαλόπνοο πρόγραμμα αποκατάστασης, ανάδειξης και προβολής ,που όμοιο του δεν είχε ξαναδεί ο τόπος μας .

Η πρώτη φάση του προγράμματος , όπως γνωρίζουμε, ολοκληρώθηκε και πλέον η Πάνω Πόλη του Κάστρου της Μονεμβασιάς μαζί με την Αγία Σοφία και τα συνωδά τους έργα είναι έτοιμη να παραδοθεί και πάλι στη κοινωνία και τους επισκέπτες .

Πέραν όμως των ειλικρινών συγχαρητηρίων και των θερμών μας ευχαριστιών και πριν ολοκληρωθούν οι τελετές παράδοσης των έργων, ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέα προβλήματα που αγγίζουν τα όρια του παραλόγου .

Γιατί τουλάχιστον για εμάς τους Μονεμβασίτες και τους χιλιάδες ετήσιους επισκέπτες μας ,είναι στα όρια του παράδοξου και του προκλητικού από τη μία να δαπανώνται –και σωστά- εκατομμύρια ευρώ για να καταστήσουν τη Πάνω Πόλη ασφαλή και επισκέψιμη κι από την άλλη  αυτό να συμβαίνει μόνο μερικές ώρες της ημέρας έλλειψη προσωπικού! Είναι απορίας άξιο ποιος ο λόγος τελικά να επενδύονται τόσα χρήματα και να γίνεται τέτοιο εντυπωσιακό έργο, όταν ο μέσος επισκέπτης δε θα μπορεί να το απολαύσει;

Κύριε Υπουργέ ,

Βάση των στοιχείων που διαθέτουμε, η Μονεμβάσια ετησίως υποδέχεται  35 με 40 κρουαζιερόπλοια με ένα τεράστιο αριθμό επιβατών-επισκεπτών που υπερβαίνουν τις 35000 και που πραγματικά κατακλύζουν τη πόλη μας.

Κοντά σ’ αυτούς συνυπολογίστε ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό αλλοδαπών επισκεπτών, σχολείων, πανεπιστημιακών σχολών και φυσικά Ελλήνων εκδρομέων. Όλος αυτός ο όγκος έχει μια σταθερή ροή -όχι μόνο κατά τους εαρινούς και θερινούς μήνες- αλλά και το χειμώνα .

Ήδη τα τελευταία χρόνια έχουμε υπάρξει αποδέκτες δεκάδων παραπόνων στα όρια της δυσφήμισης, μιας και η Άνω Πόλη και η Αγία Σοφία παρέμεναν κλειστές λόγω των εργασιών. Σωρεία παραπόνων, ακυρώσεων και βλαπτικών σχολίων για τη περιοχή μας υπέστημεν από εκδρομείς που έφτασαν μέχρι την εσχατιά της Πελοποννήσου και αντίκρισαν κλειστές θύρες.

Με βάση όλα τα παραπάνω, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την άμεση αναβάθμιση του δυναμικού της  Εφορίας Αρχαιοτήτων Λακωνίας και ειδικότερα του γραφείου της Μονεμβάσιας.

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε ως κάτοικοι, φορολογούμενοι πολίτες και επαγγελματίες ,πώς και με ποιό τρόπο το Υπουργείο σας θα εγγυηθεί ,την επαρκή φύλαξη του Κάστρου και των δεκάδων αρχαιολογικών του θησαυρών, χωρίς τη πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού ενώ επίσης μας προκαλεί τεράστια εντύπωση η αδυναμία του Υπουργείου να επιβαρυνθεί το κόστος της πρόσληψης μερικών αρχαιοφυλάκων.

Δεν είναι δυνατόν ένα έργο που στοίχησε ενάμιση εκατομμύριο ευρώ να παραμένει κλειστό ή να υπολειτουργεί μόνο και μόνο επειδή το Υπουργείο σας είναι απρόθυμο να πληρώσει μερικές χιλιάδες ευρώ μισθών ,για φύλαξη.

Στο κάτω κάτω -και αυτό αποτελεί και πρόταση μας-
το Υπουργείο σας θα μπορούσε να θεσπίσει ελάχιστη είσοδο στη Πάνω Πόλη , όπου δεν υπάρχουν ιδιοκτησίες και κατοικίες κι έτσι να έχει άμεσο ανταποδοτικό όφελος».

ΦΩΤΟ: Αλέξης Στελλάκης

Check Also

Η Μονεμβασία και η γύρω περιοχή σε χάρτη του 1808

Γράφει ο Νικόλαος Αργείτης Παρουσιάζουμε ένα χάρτη που απεικονίζει τη Μονεμβασία και την ευρύτερη περιοχή …

G-EZ117CQG76