UA-49499200-1

Τηνιακή Μαρμαροτεχνία: Εκδήλωση για την ένταξη στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco

16.4.2016_Τηνιακή Μαρμαροτεχνία
Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία είναι το τρίτο στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εγγράφει η χώρα μας στον συγκεκριμένο κατάλογο της Unesco.

Την Παρασκευή 22 Απριλίου, στις 11 π.μ. στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προκειμένου να τιμηθούν όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή εγγραφή της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (10η Σύσκεψη της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Σύμβασης για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, Βίντχουκ, Ναμίμπια).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κα Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη θα παραδώσει στον δήμαρχο Τήνου το ενδεικτικό της εγγραφής.

Στο πρόσωπο των Τηνίων μαρμαροτεχνιτών αναγνωρίζεται η μακραίωνη παράδοση του νησιού στην τέχνη της μαρμαροτεχνίας, αλλά και η σημαντική συμβολή της στην προστασία σημαντικών μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού (π.χ. Ακρόπολη). Εξίσου σημαντικό είναι ότι αναγνωρίζεται διεθνώς η πολιτισμική αξία της νεοελληνικής τέχνης και χειροτεχνίας, ενώ αναδεικνύεται και η δυναμική της παράδοσης ως μέρος της σύγχρονης πολιτισμικής και παραγωγικής ταυτότητας της χώρας μας.

Η ένταξη της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον κατάλογο με τις πιο χαρακτηριστικές εκφάνσεις του άυλου πολιτισμικού πλούτου της ανθρωπότητας δίνει την ευκαιρία να αναδειχθούν μερικές από τις πολλές όψεις της μακραίωνης αυτής λαϊκής τέχνης: οι αφηγήσεις ζωής των ντόπιων λαϊκών μαστόρων, οι προφορικές παραδόσεις που συνδέονται με την τέχνη, οι εθιμικές λειτουργίες και πρακτικές που τη συνοδεύουν, αλλά και η σημασία της για τη συλλογική μνήμη και την ταυτότητα των ίδιων των Τηνίων.

Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία είναι το τρίτο στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εγγράφει η χώρα μας στον συγκεκριμένο κατάλογο της Unesco, καθώς είχαν προηγηθεί η εγγραφή της Μεσογειακής Δίαιτας  (από κοινού με την Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Κύπρο, Κροατία), καθώς και η Παραδοσιακή Μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο.

Φακέλους υποψηφιότητας για εγγραφή στον ίδιο κατάλογο της Unesco έχει υποβάλει η χώρα μας για το Εθιμικό Δρώμενο των Μωμόερων, όπως αυτό τελείται σε επτά χωριά της Κοζάνης – η υποψηφιότητα θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές της Unesco το φθινόπωρο του 2016, καθώς και για το Ρεμπέτικο – υποψηφιότητα η οποία θα αξιολογηθεί το 2017.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76