UA-49499200-1

Συνεχίζεται ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός των Κυθήρων με τον Πειραιά

Συνεχίζεται η διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Κυθήρων και Αντικυθήρων με τον Πειραιά και την Κρήτη, λόγω βλάβης που έχει υποστεί το πλοίο που εκτελεί τα δρομολόγια.

Με σημερινή (30/6/2017) ανακοίνωσή της, η εταιρεία ΛΑΝΕ ενημερώνει το επιβατικό κοινό, ότι το Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ, παραμένει στο λιμένα του Πειραιά σε κατάσταση απαγόρευσης απόπλου, λόγω μη αποκατάστασης τεχνικής βλάβης. Ως εκ τούτου τα δρομολόγια του πλοίου, από 30/06/2017 έως 03/07/2017 πρωί θα παραμείνουν ανεκτέλεστα.

Παράλληλα εξαιτίας της παραπάνω απρόβλεπτης και με μεγάλες συνέπειες για το νησί των Κυθήρων εξέλιξης, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, μετα από  αίτημα του Δημάρχου κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017, εκτεταμένης διάρκειας σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας, με αντικείμενο την πορεία επισκευής του Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ και την ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της σύνδεσης των Κυθήρων και Αντικυθήρων με Πειραιά, Γύθειο, Καλαμάτα και Κίσσαμο.

Στη σύσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, συμμετείχαν ο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Διονύσης Καλαματιανός, ο Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύρχος ΛΣ κ. Παναγιώτης Παρασκευάς, ο Κλαδάρχης του Κλάδου Γ΄ (Ελέγχου Πλοίων) Υποναύαρχος ΛΣ κ. Ιωάννης Ζήκας, ο Διευθυντής Θαλασσίων Συγκοινωνιών Αντιπλοίαρχος ΛΣ κ. Γρηγόριος Γραβάνης, οι Βουλευτές Ά Πειραιά κ. Θεόδωρος Δρίτσας (πρώην Υπουργός Ναυτιλίας), κα Ελένη Σταματάκη, κα Γεωργία Γεννιά και κ. Κώστας Κατσαφάδος, Β΄ Πειραιά κα Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Νήσων κ. Παν. Χατζηπέρος και λοιποί υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η Διεύθυνση Ελέγχου Πλοίων πραγματοποίησε πληρέστατη ενημέρωση σχετικά με τα μηχανικά προβλήματα του πλοίου, διαβεβαιώνοντας πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πρόκειται για την πλέον σοβαρή μηχανική βλάβη της μεσαίας κύριας μηχανής του πλοίου που θα μπορούσε να συμβεί, βλάβη που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί ούτε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συντήρησης του πλοίου τον περασμένο Μάιο.

Βασική αρχή του Υπουργείου αλλά και κοινή συνισταμένη όλων των παρευρισκόμενων είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών και της ναυσιπλοΐας και η επανεκκίνηση του πλοίου θα επιτραπεί μόνο εφόσον ο νηογνώμων και η επιθεώρηση πλοίων βεβαιώσει ότι το πλοίο είναι απολύτως ασφαλές για τους επιβάτες.

Παράλληλα, τονίστηκε από πλευράς του Δημάρχου Κυθήρων, ότι το μείζον πρόβλημα παρατηρείται στη σύνδεση με την Κρήτη από την οποία οι ακυρώσεις σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι πολλές και προς τούτο, ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργείου προς το Υπουργείο Υποδομών για την εξέταση της δυνατότητας έκτακτων αεροπορικών πτήσεων, από τα Χανιά προς τα Κύθηρα για όλο το καλοκαίρι, με βάση σχετικό αίτημα της Δημοτικής Αρχής.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Σαντορινιός και τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου ενημέρωσαν ότι έχουν γίνει εκτεταμένες επαφές με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, ωστόσο στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο πλοίο σε αντικατάσταση του ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ, παρά μόνο δυνατότητα έκτακτης δρομολόγησης φορτηγού πλοίου (Ro-Ro) για την εξυπηρέτηση των επαγγελματικών μεταφορών, μόνο εάν η ΛΑΝΕ κηρυχθεί οριστικά έκπτωτη. 

Καθώς η κατάσταση με το ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ διαμορφώνεται απρόβλεπτα αρνητικά, χρέος της Δημοτικής Αρχής είναι να αντισταθμίσει τις απώλειες από τα ανεκτέλεστα δρομολόγια του περιφερειακού πλοίου, επενδύοντας διαφημιστικά σε περιοχές που εξυπηρετούνται απρόσκοπτα τόσο από την καθημερινή σταθερή τοπική ακτοπλοϊκή σύνδεση, όσο και αεροπορικώς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η Δημοτική Αρχή εκφράζει θερμές ευχαριστίες στην πλοιοκτησία του τοπικού πλοίου, που ακώλυτα εδώ και χρόνια εξυπηρετεί τα νησιά μας και η οποία έχει διαβεβαιώσει, ότι θα πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό με επιπλέον δρομολόγια, ώστε να κυλήσει ομαλά η φετινή σεζόν μετά και τις διαφαινόμενες αρνητικές εξελίξεις με το περιφερειακό πλοίο. Η Δημοτική Αρχή βρίσκεται ήδη σε εκτεταμένες συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο δρομολόγησης επιπλέον πλοίου στην περιοχή, προοπτική για την οποία θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση από τους αρμόδιους.

Τέλος, ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης, με κατεπείγουσα επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, ζητάει την παράταση των προθεσμιών πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες, για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα τα Κύθηρα και οι οποίες πλήττονται οικονομικά από την ξαφνική διακοπή των δρομολογίων του περιφερειακού πλοίου.   

Με πληροφορίες  από:  kythira.gr, kithiraikanea.blogspot.gr

Check Also

Εξετάσεις για Χαρισματικά Παιδιά στην Καλαμάτα από το Κολλέγιο Ανατόλια

Έως τις 19 Φεβρουαρίου 2024 μαθητές και μαθήτριες από Β΄ Δημοτικού έως και Γ΄ Γυμνασίου …

G-EZ117CQG76