UA-49499200-1

Συνάντηση Αραχωβίτη στο Καστόρι με προέδρους Κοινοτήτων

Συνάντηση με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Πελλάνας, πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022, στο Καστόρι, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Στ. Αραχωβίτης, συνοδευόμενος από τον Παν. Κουμουνδούρος (συντονιστής της ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ), τον Κώστα Σταμάτη (μέλος της ΝΕ και δημοτικός σύμβουλος) και τον Περικλής Λαμπρινός (μέλος της ΝΕ).

Η συνάντηση εντάσσεται στα πλαίσια των συνεχιζόμενων επαφών με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων του Νομού, προκειμένου να αναδειχθούν τα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.

Πρώτο ζήτημα που απασχόλησε τη συζήτηση, όπως και στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με προέδρους Κοινοτήτων, ήταν η μεταρρύθμιση «Κλεισθένη».

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Αραχωβίτης επισημαίνει ότι με την μεταρρύθμιση «Κλεισθένη», η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προχώρησε σε μια σημαντική προοδευτική τομή στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ειδικά για τις τοπικές κοινότητες, αναβαθμίστηκε η αυτονομία τους, ενώ η Κυβέρνηση της ΝΔ, με την αλλαγή του νόμου, αφαιρεί την απευθείας εκλογή προέδρων τοπικών κοινοτήτων από τους κατοίκους και μετατρέπει το σύστημα σε απόλυτα δημαρχο-κεντρικό».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι ο νόμος της ΝΔ καταργεί τις αυξημένες αρμοδιότητες που είχαν τα τοπικά συμβούλια στη διαχείριση των οικονομικών και λοιπών τοπικών τους ζητημάτων και παράλληλα, αναφέρεται σε δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την επαναφορά της απευθείας εκλογής των προέδρων και των τοπικών συμβουλίων άμεσα από τους δημότες, χωρίς τη δέσμευση σε έναν δημοτικό συνδυασμό και την εκχώρηση σε αυτούς αυξημένων και δεσμευτικών αρμοδιοτήτων.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον προϋπολογισμό και στο τεχνικό πρόγραμμα για κάθε Τοπική Κοινότητα. «Η χρηματοδότηση είναι μειωμένη και τα τοπικά συμβούλια κάνουν αγώνα, με προσωπικά έξοδα πολλές φορές, για να αντιμετωπίσουν προβλήματα που προκύπτουν», αναφέρει ο βουλευτής Λακωνίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Σπάρτης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και χρειάζεται άμεσα στελέχωση με προσωπικό για να «τρέξουν» τα απαραίτητα έργα.

Επίσης αναφορά έγινε στα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής, σύμφωνα με την οποία ο πληθυσμός των χωριών μειώνεται και ο κόσμος εγκαταλείπει την ύπαιθρο. «Χωριά με ιδιαίτερο χαρακτήρα, ιστορική παρουσία,  φυσικό περιβάλλον και μοναδική τοπική παραγωγή που κατάφεραν να διατηρήσουν την παράδοση και την κουλτούρα της περιοχής, χρειάζονται σαφή προσανατολισμό και στήριξη», αναφέρει ο κ. Αραχωβίτης, επισημαίνοντας ότι προκειμένου αυτά να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματά τους χρειάζονται κατεύθυνση, ουσιαστική χρηματοδότηση σε υποδομές, στην αξιοποίηση των νερών για άρδευση και δασοπροστασία, στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, στη συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως ο Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Λογγανίκου.

Τέλος ο βουλευτής Λακωνίας τονίζει ότι «έχει παρέλθει πλέον η εποχή των έργων βιτρίνας», ενώ αυτό που χρειάζεται ο Ανατολικός Ταΰγετος είναι η ήπια τουριστική κατεύθυνση και η αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής, σε ένα πλαίσιο περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμο

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συλλόγου των «Φίλων του Βουνού» στο Καστόρι, τηρουμένων των πιο αυστηρών πρωτοκόλλων υγειονομικής προστασίας απέναντι στον COVID 19.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι: Β. Λαγανάς, πρόεδρος κοινότητας Καστορείου, Ν. Παπαλυμπέρης, πρόεδρος κοινότητας Λογγανίκου, Παν. Ζάβρας, πρόεδρος κοινότητας Αλευρούς, Αρ. Κουρεμπής, πρόεδρος κοινότητας Περιβολίων, Ν. Γιάνναρης, πρόεδρος κοινότητας Γεωργιτσίου, Κ. Τσάκωνας, πρόεδρος κοινότητας

Check Also

Δημήτρης Κατσαούνης*: Επιθυμώ να είμαι η Φωνή όλων στην Ευρωβουλή

Πολλοί πιστεύουν ότι οι Ευρωεκλογές προσφέρονται για να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση, ξεχνώντας έτσι ότι …

G-EZ117CQG76