UA-49499200-1

Στις 10 στο σχολείο ή τη δουλειά

13.9.2015_Στις 10 στο σχολείο ή τη δουλειά

Καιρός να αναθεωρήσουμε όσα ξέραμε σχετικά με την αξία του πρωινού ξυπνήματος και να ξυπνάμε αργότερα τονίζει επιστήμονας από την Οξφόρδη.

Το να πηγαίνουμε στη δουλειά πριν τις 9 – όταν είμαστε νεότεροι από 55 χρονών – είναι μαρτύριο λέει ειδικός στον ύπνο, ο Δρ. Paul Kelley, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που θεωρεί ότι πρέπει να ξεκινάμε τόσο τη δουλειά όσο και το σχολείο στις 10. Τα μικρά παιδιά που ξυπνάνε νωρίς από μόνα τους θα μπορούσαν να ξεκινάνε στις 8 και μισή αλλά τα μεγαλύτερα παιδιά προτείνει να ξεκινάνε το σχολείο ακόμα αργότερα όπως για παράδειγμα στις 10, τα 16χρονα και στις 11 τα 18χρονα (άλλωστε πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο). Ο Δρ. Paul Kelley ισχυρίζεται επίσης ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα ήταν κατά 10% καλύτερα αν το σχολείο άρχιζε αργότερα και όχι τόσο πρωί.

Εξηγεί ότι το να δουλεύουμε 9 με 5 μας κάνει να κουραζόμαστε και να πιεζόμαστε. Επηρεάζει τη μνήμη και την προσοχή μας και μπορεί να μας οδηγήσει στην υπερκατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών. Όλη αυτή η έλλειψη ύπνου, εξηγεί, αυξάνει τον θυμό, το άγχος, την απογοήτευση, την τάση στην παχυσαρκία, την υπέρταση, το στρες και τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Ο Δρ. Paul Kelley θεωρεί ότι ένα τέτοιο ωράριο έρχεται σε αντίθεση με το φυσικό βιολογικό μας ρολόι, που καθορίζεται από το εξωτερικό φως. Αυτό συμβαίνει τουλάχιστον μέχρι τα 55 μας χρόνια, όπου αλλάζουν οι ανάγκες μας σε ύπνο. Επίσης, επισημαίνει ότι το να το διορθώσουμε πρόκειται για ένα εγχείρημα σχετικά εύκολο καθώς η κάθε χώρα αλλά και η κάθε τοπική αρχή μπορεί να επιλέξει μόνη της και πολύ εύκολα τέτοια ζητήματα όπως το ποια ώρα θα αρχίζουν τα σχολεία για παράδειγμα.

Πηγή: vita.gr

Check Also

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ – 3 στη Ν.Μ. Μολάων

Στην προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν …

G-EZ117CQG76