UA-49499200-1

Στη Χερσόνησο του Μαλέα πεζοπορεί ο Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, πεζοπορική εξόρμηση στην Χερσόνησο του Μαλέα και συγκεκριμένα στη διαδρομή, Άγιος Θωμάς εν Μαλεώ- Φάρος Καβομαλέα, φιλοδοξώντας να κάνει ένα ταξίδι στην Ιστορία, τη Φύση και τον Πολιτισμό.

Το ακρωτήριο Μαλέας βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο πέτρινος φάρος του κατασκευάστηκε το 1860 περίπου, λειτούργησε το 1883 και από τότε ανελλιπώς έως και σήμερα, με μία μικρή διακοπή τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Το 2006 χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο και ξεκίνησε η διαδικασία αποκατάστασης του. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φάρους του Ελληνικού φαρικού δικτύου και είναι πασίγνωστος στους ναυτικούς όλης της υφηλίου.

Το ακρωτήρι του Μαλέα γνωστό και σαν Καβομαλέας ή Καβομαλιάς είναι ένα θρυλικό ακρωτήρι. Αποτελεί απόληξη του ορεινού όγκου του Πάρνωνα που καταλήγει με κατεύθυνση νοτιοανατολική, στο Μυρτώο Πέλαγος και στη θάλασσα των Κυθήρων. Η γεωγραφική του θέση είναι τέτοια ώστε να αποτελεί σημαντικό πέρασμα του θαλάσσιου εμπορίου, αφού τα καράβια στρίβουν μπροστά από το ακρωτήρι για να κινηθούν είτε βορειότερα προς το Αιγαίο και την Μαύρη Θάλασσα, είτε προς την δυτική Μεσόγειο. Όμως λόγω των ισχυρών ανέμων που σχεδόν πάντα πνέουν ο διάπλους του Μαλέα ανέκαθεν εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους, ώστε να έχει καταστεί ο εφιάλτης των ναυτιλλομένων. Ο Στράβων, γεωγράφος της αρχαιότητας, αναφέρει: «Μαλέαν δε κάμψας επιλάθου των οίκαδε», που σημαίνει «Σαν αποφασίσεις να περάσεις τον Μαλέα ξέχασε πως έχεις οικογένεια».

Το ακρωτήρι Μαλέας ή Κάβο Μαλιάς, λόγω της µορφολογίας του, κατά τους µεταβυζαντινούς αιώνες, δέχτηκε στις σπηλιές του ερημίτες και πειρατές. Με πλήθος ασκηταριών να γραπώνονται στα βράχια του, μετατράπηκε στο «Μικρό Άγιον Όρος». Σήμερα σώζονται λίγα εκκλησάκια, που υποστηρίζουν ακόμη την αγιότητα του τόπου. Επίσης σύμφωνα με την μυθολογία αποτελούσε καταφύγιο των Κενταύρων και του αθάνατου Χείρωνα.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν καλή φυσική κατάσταση και κατάλληλος για την εποχή και το υψόμετρο ρουχισμός. Μαζί τους πρέπει να έχουν απαραίτητα: ορειβατικά μποτάκια, γκετές, καπέλο, γυαλιά ηλίου, σακίδιο με τα προσωπικά τους είδη, αρκετό νερό (τουλάχιστον 1 λίτρο), σνακ για ενέργεια (ξηρούς καρπούς – μπάρες ενέργειας – παστέλι – φρούτα) και κυρίως καλή διάθεση και ομαδικό πνεύμα.

Συνάντηση: Στην Νεάπολη 08:30πμ
Μετακίνηση με ΙΧ για Βελανίδια και Ι.Μ Οσίου Θωμά.

Για την συμμετοχή απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία με τους συντονιστές, το αργότερο μέχρι Σάββατο μεσημέρι.
Συντονιστές: Αγγελική Πλουμίδη, 6976654578 – Δημήτρης Ψυχογυιός, 6974128278

Με ανακοίνωσή του ο Ορειβατικός Σύλλογος αναφέρει:

Η συγκεκριμένη διαδρομή αποκτά πλέον και συμβολικό χαρακτήρα μετά την απόφαση της ΡΑΕ για την εγκατάσταση των 8 αιολικών πάρκων στην περιοχή των Βατίκων και στην Χερσόνησο του Μαλέα, που διαθέτει τοπία Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους Διεθνούς Εμβέλειας με Περιοχές Απολύτου Προστασίας, μεταμορφώνοντας την περιοχή σε Βιομηχανική Ζώνη.

Στο πρόγραμμα του συλλόγου μας συμμετέχουν ελεύθερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα αν είναι μέλη του ή μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων. Σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι μέλος έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μία δραστηριότητα – εξόρμηση του συλλόγου και στην συνέχεια, εάν ο επιθυμεί να γίνει μέλος.

Check Also

Ενημερωτική συνάντηση στο Λεωνίδιο αύριο 17/5 για απειλούμενα φυτά της Πελοποννήσου

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και …

G-EZ117CQG76