UA-49499200-1

Στη Λένα Δροσάκη, η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη

31.3.2015_Στη Λένα Δροσάκη, η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη

Η ένατη απονομή του θεατρικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» πραγματοποιήθηκε απόψε το βράδυ, στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, στην Πλάκα.
Το βραβείο κέρδισε η Λένα Δροσάκη, για τη συμμετοχή της στις παραστάσεις που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Σκουρλέτης (ομάδα Bijoux de Kant), «Ramona Travel – Η γη της καλοσύνης» της Γλυκερίας Μπασδέκη που παρουσιάστηκε στην Πειραιώς 260 (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών) και «Πολιτισμός: μια κοσμική τραγωδία» του Δημήτρη Δημητριάδη που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Το βραβείο, το οποίο αφορά στην καλύτερη γυναικεία ερμηνεία της περασμένης θεατρικής περιόδου, ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, ενώ η τιμώμενη ηθοποιός κρατά για ένα χρόνο την αγαπημένη καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία παραδίδει στην ομότεχνή της που διακρίνεται την επόμενη χρονιά. Την επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης και Ρένη Πιττακή (μέλη).

«Ο αληθινός καλλιτέχνης δε φεύγει ποτέ, απλά μετακομίζει»
Την τελετή άνοιξε ο υπεύθυνος – «ενορχηστρωτής» της βραδιάς Δημήτρης Λιγνάδης, αναφέροντας τη φράση της Μελίνας: «Δε με φοβίζει ο θάνατος. Φοβάμαι μόνο μήπως σβήσω κάποια μέρα από τις μνήμες των Ελλήνων», συμπληρώνοντας πως ο αληθινός καλλιτέχνης δε φεύγει ποτέ, απλά μετακομίζει.

«Το βραβείο δεν είναι απλά και μόνο μια επιβράβευση, αποτελεί και παρακαταθήκη για το μέλλον, είναι ένα ”δόλωμα” για τους νέους καλλιτέχνες» ανέφερε ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Αλλαγές στα δεδομένα για την επιλογή των υποψηφίων
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», Χριστόφορος Δ. Αργυρόπουλος, στο σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε – μεταξύ άλλων – πως «η Τέχνη είναι το αντίδοτο στην υπαρξιακή αγωνία του θανάτου» ενώ υπενθύμισε σε όσους την υπηρετούν πως η Μελίνα ήταν μέχρι το τέλος ηθοποιός! Η πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου, κα Μάγια Λυμπεροπούλου, ανακοίνωσε πως την επόμενη χρονιά θα αλλάξουν κάποια από τα δεδομένα για την επιλογή των υποψηφίων, τα οποία ισχύουν μέχρι στιγμής, όπως τα πέντε χρόνια προϋπηρεσίας, τα οποία δεν είναι αρκετά για να επιβραβεύσουν το ταλέντο των ηθοποιών, ενώ έκανε αναφορά  στον τεράστιο αριθμό των αποφοίτων από τις θεατρικές σχολές.

31.3.2015_Στη Λένα Δροσάκη, η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη_2

Δικαίωση για την απέραντη αγάπη στο θέατρο
Στη συνέχεια της τελετής απονομής, η γενική γραμματέας του Ιδρύματος, Μανουέλα Παυλίδου, ανέβηκε στο βήμα και αφού παρουσίασε τις υποψηφιότητες, ανακοίνωσε τη φετινή νικήτρια.
Η Γιούλικα Σκαφιδά, παρέδωσε την καρφίτσα της Μελίνας στην Λένα Δροσάκη, η οποία επελέγη ανάμεσα στις Ανθή Ευστρατιάδου, Ηλιάνα Μαυρομάτη και Ελίνα Ρίζου.  Η νικήτρια, βαθύτατα συγκινημένη, ανέφερε πως νιώθει δικαιωμένη για την απέραντη αγάπη που έχει στο θέατρο, ενώ ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη της,  Γιάννη Σκουρλέτη, όλους όσους την εμπιστεύτηκαν, την οικογένειά της και τους φίλους της, οι οποίοι την δέχονται όπως είναι. Τέλος, αφιέρωσε το βραβείο στους νέους ηθοποιούς  που «παλεύουν παρά τις αντίξοες συνθήκες».

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76