UA-49499200-1

Σε λειτουργία τα κοινόχρηστα ποδήλατα στην Πάτρα

11.5.2016_Σε λειτουργία τα κοινόχρηστα ποδήλατα στην Πάτρα

Υπεγράφη χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο, μεταξύ Δήμου Πατρέων και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συμφωνία παραχώρησης των κοινοχρήστων ποδηλάτων, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου GIFTZ, τα οποία εντάσσονται σε ένα, ενιαίο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων της πόλης μας.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού Παύλος Στάμος, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Τρύφωνας Φωτόπουλος, μετέβησαν στο σταθμό των κοινοχρήστων ποδηλάτων στην πλατεία Γεωργίου, όπου ενημερώθηκαν και παρακολούθησαν την έναρξη λειτουργίας του συστήματος.

11.5.2016_Σε λειτουργία τα κοινόχρηστα ποδήλατα στην Πάτρα_1

Ο Δήμαρχος Πατρέων δήλωσε:

«Λειτουργούν από σήμερα τα κοινόχρηστα ποδήλατα με στόχο να αποτελέσουν ένα εναλλακτικό μέσο κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης μας.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να στηρίξουμε και να προωθήσουμε το ποδήλατο, γιατί η μαζική χρήση του μπορεί να αποτελέσει απάντηση στα οξυμένα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης και εύκολης πρόσβασης, φιλικό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, πρέπει να έχει πλεονεκτική θέση, να προβληθεί και να αποτελεί προτεραιότητα.

Η Δημοτική Αρχή θα επιδιώξει, ξεπερνώντας καθυστερήσεις δεκαετιών, να αποκτήσει η πόλη τις αναγκαίες υποδομές για την χρήση των ποδηλάτων. Αξιοποιεί τον ποδηλατόδρομο που δημιουργήθηκε από την ΑΔΕΠ στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Έργου CIELO στο Νότιο Πάρκο και σχεδιάζει την επέκτασή του σε όλο το μήκος της παραλιακής, έως την πλαζ της Αγυιάς».

Οι εγγραφές αρχίζουν από τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016.

Η εγγραφή συνδρομητών και η παραλαβή των ηλεκτρονικών καρτών θα γίνεται από:

 • Τα γραφεία της ΑΔΕΠ ΑΕ (Ελευθερίου Βενιζέλου 38 & Σολωμού, Πάτρα). (10.00 – 14.00)
 • Το ΚΕΠ – Εντός Συνεδριακού Κέντρου – Παλιό Λιμάνι,  Πάτρα. (12.00 – 14.00)
 • Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολίτη, Μαιζώνος και Βότση (12.00 – 14.00)
 • Αναπτυξιακή Εταιρεία ΠΔΕ Αιγίου 23 & Αμερικής (2610316242)

Οι θέσεις των Σταθμών Κοινόχρηστων Ποδηλάτων είναι οι παρακάτω:

1 Νότιος (νέος) λιμένας Πάτρας
2 Δημοτικός χώρος στάθμευσης «Γεώργιος Καλεντζώτης»
3 Πλατεία Τριών Συμμάχων / Κεντρικός Σιδηροδρ.Σταθμός
4 Πλατεία Γεωργίου Α΄
5 Αγορά Αργύρη / Πεζόδρομος Καψάλη
6 Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Όλγας)
7 Πλατεία Καποδίστρια (Μαρκάτο)
8 Πλατεία Υψηλών Αλωνίων
9 Πλατεία 28ης Οκτωβρίου (Πίνδου)
10 Πεζόδρομος Τριών Ναυάρχων (συμβολή με Μαιζώνος)
11 Σταθμός υποδοχής επιβατών «Π. Κανελλόπουλος»

Το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων [ΣΚΠ] είναι μια αυτοεξυπηρετούμενη υπηρεσία, που αφορά στη δωρεάν διάθεση ποδηλάτων δημόσιας χρήσης για βραχυχρόνια χρήση. Εξυπηρετεί ατομικές μετακινήσεις από ένα σημείο – αφετηρία προς άλλο σημείο – προορισμό, χωρίς υποχρέωση επιστροφής του ποδηλάτου στην αφετηρία.

Το ΣΚΠ Πάτρας απευθύνεται σε κατοίκους της πόλης, συστηματικούς κυρίως χρήστες, άνω των 18 ετών.

Η χρήση του ΣΚΠ Πάτρας θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προς όλους τους χρήστες.

Ως πολιτική ορθής χρήσης ορίζεται το διάστημα των τεσσάρων (4) ωρών από τη στιγμή της παραλαβής του ποδηλάτου από κάποιο σταθμό.

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν οι εγγραφές των χρηστών στο σύστημα και θα διεξαχθεί και μια ενημερωτική καμπάνια με εθελοντές, που θα βρίσκονται στους κύριους σταθμούς του συστήματος, θα ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους πολίτες και θα διανέμουν πληροφοριακό φυλλάδιο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση του ΣΚΠ Πάτρας είναι η εγγραφή στην υπηρεσία ως συνδρομητές, προκειμένου να παραλάβουν προσωπική ηλεκτρονική κάρτα χρήσης.

Απαραίτητη είναι η προσκόμιση των ακόλουθων δικαιολογητικών:

 • Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας.
 • Φωτοαντίγραφο λογαριασμού ΔΕΚΟ για την «ταυτοποίηση» της μόνιμης κατοικίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το ΣΚΠ Πάτρας υπάρχουν στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας:  http://patras-bikes.gr/

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

Η χρήση του ΣΚΠ Πάτρας είναι απλή και σύντομη.

Η παραλαβή ενός κοινόχρηστου ποδηλάτου από συνδρομητή – κάτοχο προσωπικής ηλεκτρονικής κάρτας χρήσης, γίνεται ακολουθώντας τα ακόλουθα 3 βήματα:

 1. Επιλέγεις το ποδήλατο που επιθυμείς και πιέζεις το πλήκτρο που αντιστοιχεί στην κλειδαριά που βρίσκεται το ποδήλατο. Με τη διαδικασία αυτή, ενεργοποιείται η ηλεκτρονική οθόνη που βρίσκεται πάνω στη βάση πρόσδεσης των κοινόχρηστων ποδηλάτων.
 2. Πλησιάζεις την προσωπική ηλεκτρονική κάρτα χρήσης του ΣΚΠ Πάτρας στον αναγνώστη ακριβώς κάτω από την οθόνη.
 3. Μόλις η κάρτα αναγνωριστεί η κλειδαριά ανοίγει και το κοινόχρηστο ποδήλατο μπορεί να παραληφθεί και να χρησιμοποιηθεί.

Η επιστροφή ενός κοινόχρηστου ποδηλάτου από συνδρομητή – κάτοχο προσωπικής ηλεκτρονικής κάρτας χρήσης, γίνεται ακολουθώντας τα ακόλουθα 3 βήματα:

 1. Επιλέγεις μια κενή θέση στις βάσεις πρόσδεσης.
 2. Πιέζεις το πλήκτρο που αντιστοιχεί στην κλειδαριά της θέσης πρόσδεσης που επέλεξες και τοποθετείς το ποδήλατο στην κλειδαριά. Η ταυτότητα του κοινόχρηστου ποδηλάτου αναγνωρίζεται αυτόματα και η κλειδαριά ασφαλίζει, εκπέμποντας χαρακτηριστικό ήχο.
 3. Επιλέγοντας το κατάλληλο πλήκτρο (YES/ΝΑΙ – NO/ΟΧΙ) δηλώνεις αν το κοινόχρηστο ποδήλατο που επέστρεψες είναι σε καλή κατάσταση.

Check Also

Εξαρθρώθηκε οργάνωση που κατασκεύαζε όπλα με χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή

Από το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της  Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και …

G-EZ117CQG76