UA-49499200-1

Σε λειτουργία η μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Σκάλα

«Παρελθόν αποτελεί πλέον για την Περιφέρεια Πελοποννήσου το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μια και τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023, τέθηκε σε λειτουργία και η τρίτη μονάδα διαχείρισης στην περιοχή της Σκάλας, υποδεχόμενη τα πρώτα απορριμματοφόρα από το Δήμο Σπάρτης.

Μεταξύ των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της νέας μονάδας συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) βρίσκεται πλησίον της μονάδας, γεγονός που επιτρέπει την ελαχιστοποίηση των μεταφορών των απορριμμάτων και του υπολείμματος.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται:

Συνολικά, η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί μία επένδυση ύψους 152 εκατ. ευρώ (62,5 εκατ. επιδότηση ΕΣΠΑ), η οποία προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία:
– τριών Μονάδων Μεταβατικής διαχείρισης (ΜΜΔ) και τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τον./έτος
– τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)
– δύο (2) Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)

Οι ΜΜΔ/ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους δήμους.

Υπενθυμίζεται ότι έχει εκκινήσει ήδη η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην μονάδα της Παλαιόχουνης Αρκαδίας καθώς και η μεταβατική διαχείριση στη μονάδα της Καλλιρόης Μεσσηνίας.

Π. Νίκας: Μια καινούργια ημέρα ξεκινά για τη Λακωνία

«Μια καινούργια ημέρα ξεκινά για τη Λακωνία, αλλά και για ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023, στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, στη Σπάρτη, λίγη ώρα μετά την έναρξη λειτουργίας της τρίτης και τελευταίας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στη Σκάλα, η οποία θα εξυπηρετήσει το σύνολο των δήμων της Λακωνίας.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, βρέθηκε την ίδια ημέρα στην πιο πάνω μονάδα, η οποία υποδέχθηκε τα πρώτα φορτία απορριμμάτων προς διαχείριση από τον Δήμο Σπάρτης, ενώ σταδιακά θα ξεκινήσει να παραλαμβάνει σκουπίδια και από τους υπόλοιπους λακωνικούς δήμους.

Ο κ. Νίκας με δήλωσή του ανέφερε:

Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος γιατί το άγος με τα σκουπίδια στη Λακωνία έλαβε τέλος. Από σήμερα ξεκίνησε η διάθεση των απορριμμάτων της τρίτης διαχειριστικής ενότητας, της Λακωνίας δηλαδή, στον χώρο διαχείρισής τους, στην Σκάλα.

Στη συγκεκριμένη μονάδα θα γίνεται διαχείριση αποκλειστικά και μόνο των σκουπιδιών των δήμων της Λακωνίας, με επιστημονικό τρόπο και με προσδιορισμένες προδιαγραφές, χωρίς να δημιουργηθεί απολύτως κανένα πρόβλημα για την περιοχή -το αντίθετο μάλιστα, καθώς με τον δρόμο των 4 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε θα υπάρξει ανάπτυξη στον ορεινό όγκο, μέσα από διάφορες δραστηριότητες που θα ωφελήσουν γενικότερα την περιοχή, μιας και αυτός μεταβάλλεται σε ένα ενεργειακό κέντρο με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Να επισημανθεί ότι στο πλαίσιο του έργου, έχουν δημιουργηθεί 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και προβλέπονται 200 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας, δηλαδή για τα επόμενα σχεδόν 30 χρόνια (27 έτη), χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτές η τόνωση της έμμεσης απασχόλησης από τη λειτουργία του έργου στην περιοχή (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού κλπ.).

Τέλος η θέση του έργου σε πλήρη λειτουργία αποτρέπει  από την ταφή και  αξιοποιεί  τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, εκτρέπει από την ταφή 50.000 τόνους υγρών αποβλήτων, ενώ θα παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Check Also

Διακρίσεις για τους ελαιώνες Σακελλαρόπουλου στον 9ο διεθνή διαγωνισμό γαστρονομίας

Μια εξαιρετικά τιμητική διάκριση από επαγγελματίες της γεύσης για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, στον 9ο …

G-EZ117CQG76