UA-49499200-1

Πεπόνι: το χρυσαφένιο, θρεπτικό φρούτο του καλοκαιριού

2.8.2015_Πεπόνι το χρυσαφένιο

Το πεπόνι δεν είναι μόνο ένα πολύ γευστικό και δροσιστικό καλοκαιρινό φρούτο. Δεν καταναλώνεται μονάχα σκέτο, αλλά μπορείτε και να το πιείτε σε δροσιστικά κοκτέιλ. Αυτό όμως που μας απασχολεί περισσότερο, είναι η υψηλή θρεπτική του αξία και το χαμηλό θερμιδικό του φορτίο (αποδίδει μόνο 34 θερμίδες/100 γρ).

Το πεπόνι ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών, μαζί με το αγγούρι, το καρπούζι και το κολοκύθι και οι ποικιλίες του είναι πολλές. Κάποιες από αυτές είναι τα ιταλικής καταγωγής πεπόνια κανταλούπε, το αργείτικο πεπόνι, η ποικιλία κασάμπα ή αλλιώς χειμωνιάτική και το κοινό πεπόνι, που είναι και αυτό που γνωρίζουν οι περισσότεροι.

Σήμερα, στην Ελλάδα οι σημαντικότερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, ενώ παγκοσμίως τα σκήπτρα της παραγωγής κρατά η Κίνα, και ακολουθούν η Ισπανία, η Τουρκία, το Ισραήλ και οι Η.Π.Α.

Τα πρώτα πεπόνια βγαίνουν το Μάιο και η παραγωγή τους κρατάει μέχρι και το Σεπτέμβριο. Έχετε λοιπόν πέντε μήνες στη διάθεσή σας για να εκμεταλλευτείτε όσο το δυνατό περισσότερο τη διατροφική τους αξία και να καταναλώσετε όσο περισσότερα πεπόνια μπορείτε σε όσες περισσότερες εκδοχές τραβάει η όρεξή σας.

Ακολουθούν τα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το πεπόνι στον οργανισμό μας.

Προστασία της καρδιάς

Οι ποικιλίες με την πορτοκαλόχρωμη σάρκα, όπως είναι τα μοσχοπέπονα, αλλά και τα καρπούζια, είναι πλούσια στο θαυματουργό λυκοπένιο. Σύμφωνα με αμερικανικές επιστημονικές έρευνες, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων μειώθηκε κατά 50% στις γυναίκες που παρουσίασαν υψηλή συγκέντρωση λυκοπενίου στο αίμα, από εκείνες που εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα. Επιπλέον, ένα καρπούζι, περιέχει 40% περισσότερο λυκοπένιο από μια μερίδα ωμές ντομάτες.

Ενίσχυση του μεταβολισμού

Μια κούπα τεμαχισμένου πεπονιού κασάμπα, περιέχει το 22% της προτεινόμενης ημερήσια δόσης βιταμίνης Β6, που είναι σημαντικός βοηθός στη διατήρηση του καλού μεταβολισμού στον οργανισμό. Οι αντίστοιχες έρευνες έχουν δείξει πως τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 στον οργανισμό, συνδέονται με την εμφάνιση φλεγμονών, του οξειδωτικού στρες και μεταβολικών νοσημάτων όπως είναι ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Ρίχνει την πίεση

Τα πεπόνια κανταλούπε είναι πλούσια σε κάλιο. Το κάλιο βοηθά σημαντικά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Μια κούπα πεπόνι κανταλούπε περιέχει το 10% των ημερήσιων αναγκών σε κάλιο. Ο «ξάδελφος» των πεπονιών, το καρπούζι, περιέχει 4% καλίου αλλά οι λίγες θερμίδες του, επιτρέπουν το διπλασιασμό της δόσης.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Τα πεπόνια και τα καρπούζια, που είναι της ίδιας οικογένειας, είναι εξαιρετική πηγή κιτρουλίνης. Η κιτρουλίνη βοηθά τον οργανισμό να παράγει το αμινοξύ αργινίνη, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η αργινίνη βοηθά στην γρήγορη επούλωση των πληγών.

Πολυβιταμινούχα πεπόνια

Όπως τα καρότα, έτσι και τα πορτοκαλόχρωμα πεπόνια παίρνουν το φωτεινό τους χρώμα από τη βιταμίνη Α. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι απαραίτητη για την καλή όραση, τη σωστή ανάπτυξη των οστών ενώ έλλειψη αυτής είναι πιθανό να οδηγήσει σε προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η ποικιλία κανταλούπε, έχει ιδιαιτέρως υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α.

Επιπλέον, τα πεπόνια κανταλούπε είναι πλούσια σε βιταμίνη C και μια κούπα με τεμαχισμένο κανταλούπε είναι αρκετή για την ημερήσια δόση της βιταμίνης. Η αξία της βιταμίνης C είναι σημαντική και περιλαμβάνει την αναδόμηση του κολλαγόνου στα οστά, στους χόνδρους των αρθρώσεων, στους μυς και στα αιμοφόρα αγγεία.

Αντικαρκινική δράση

Το πεπόνι είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, οπότε μπαίνει και αυτό στην κατηγορία των φρούτων που έχουν σημαντική δράση ενάντια στα καρκινικά κύτταρα και μειώνουν αισθητά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στους πνεύμονες. Επίσης, είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, καθώς περιέχει βιταμίνη C και β-καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου.

Χωνευτικές ιδιότητες

Το πεπόνι θεωρείται ένα από τα καλύτερα χωνευτικά. Έχει την ικανότητα να κινητοποιήσει και να ηρεμήσει την ίδια στιγμή το έντερο όταν αντιμετωπίζουμε πεπτικά προβλήματα. Επιπλέον η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, είναι βοηθητική για την πέψη αφού περιορίζει την οξύτητα του στομάχου, που είναι συχνά ένας από τους κύριους υπεύθυνους για τα στομαχικά προβλήματα.

 

 

Πηγή: clickatlife.gr

 

Check Also

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ – 3 στη Ν.Μ. Μολάων

Στην προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν …

G-EZ117CQG76