UA-49499200-1

Πειραιάς: Τιμώμενη πόλη της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας

27.5.2015_Πειραιάς Τιμώμενη πόλη
Ψηφιακή αναπαράσταση.

Ο Πειραιάς – το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας, που ταυτόχρονα είναι και η θαλάσσια πύλη της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο -, είναι η τιμώμενη πόλη της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015. Το γεγονός αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία για να προβληθεί ο Πειραιάς όχι μόνο ως εξελισσόμενο κέντρο της θαλάσσιας επιχειρηματικότητας αλλά και ως τουριστικός προορισμός.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή κάλεσε όλους τους φορείς της πόλης να οργανώσουν επετειακές εκδηλώσεις που θα καταστήσουν τον Πειραιά θελκτικό προορισμό για Έλληνες και ξένους.
Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας  με σύνολο  πολιτιστικών δράσεων που έχουν ως στόχο να προβάλλουν την ιστορικότητα του Πειραιά, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι είναι ένα δραστήριο λιμάνι εδώ και 2.500 χιλιάδες χρόνια, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, εξέλιξη και διάδοση  του ελληνικού πολιτισμού, σχεδίασε και πραγματοποιεί – με τη συνεργασία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και φορέων – πολλές και διαφορετικές δράσεις που είναι δωρεάν για το κοινό, επεκτείνοντας παράλληλα και το ωράριο λειτουργίας του κατά το διήμερο του εορτασμού.

«Πειραιάς: Το λιμάνι των τριήρων»
Ο σύγχρονος επισκέπτης του Πειραιά δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί ότι εκεί  που σήμερα ορθώνονται οι πολυώροφες πολυκατοικίες, κάποτε ήταν ο μεγαλόπρεπος ναύσταθμος μιας ναυτικής υπερδύναμης,  της αθηναϊκής δημοκρατίας του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ.
Στην περιοδική έκθεση με τίτλο  «Πειραιάς: Το λιμάνι των τριήρων», η οποία θα εγκαινιαστεί σήμερα, Τετάρτη 27 Μαΐου, στις 7.30 το απόγευμα, με φωτογραφίες, σχέδια, κείμενα και καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις θα ζωντανέψει για τους επισκέπτες η ιστορία και λειτουργία  των νεωρίων του  αρχαίου Πειραιά, τα οποία στέγαζαν τον στόλο των περίφημων τριήρων την εποχή της ακμής της ναυτικής δύναμης.
Η έκθεση διοργανώνεται με την συνεργασία και την επιμέλεια του Δρ. Bjørn Loven, ο οποίος είναι ο επικεφαλή της ομάδας των αρχαιολόγων,   που πραγματοποίησε την δεκαετία 2002 – 2012   έρευνα στην ξηρά και στον υποθαλάσσιο χώρο της περιοχής των λιμανιών του Πειραιά, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα και υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η έρευνα είχε τον γενικό τίτλο Zea Harbour Project.

Η έκθεση έχει  8 ενότητες που αφορούν την ιστορία του Πειραιά, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και την καθοριστική σημασία της για δημιουργία της ναυτικής δύναμης της αθηναϊκής δημοκρατίας του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ., την ιστορία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αθηναϊκής τριήρους και φυσικά την οργάνωση, τα κτήρια και την οχύρωση των πολεμικών λιμανιών της αρχαίας πόλης. Εκτεταμένη αναφορά, επίσης, γίνεται στις αρχαιολογικές έρευνες που έχουν γίνει στον  Πειραιά από την εποχή της ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους τον 19ο αιώνα.

Παράλληλα με την έκθεση θα προβληθεί ταινία δεκάλεπτης διάρκειας, η παραγωγή της οποίας έγινε από το  Zea Harbour Project με τη συνεργασία του τμήματος πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Κοπενχάγης της Δανίας. Οι εξαιρετικές  καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις είναι σχεδιασμένες από τον αρχαιολόγο και μέλος της ομάδας του Zea Harbour Project, κ.  Γιάννη Νάκα.

27.5.2015_Πειραιάς Τιμώμενη πόλη_1
Καλλιτεχνική αναπαράσταση των νεωλκείων της Ζέας. Σχέδιο: Γιάννης Νάκας, Zea Harbour Project.

Ξεναγήσεις
Το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν συνολικά τέσσερις  ξεναγήσεις σε ομάδες των 35 ατόμων στην περιοδική και μόνιμη έκθεση του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, διάρκειας μιάμισης ώρας.
Τις ίδιες ημέρες θα πραγματοποιηθούν, επίσης, τέσσερις  ξεναγήσεις σε ομάδες των 30 ατόμων στα αρχαιολογικά ευρήματα του λιμανιού της Ζέας, διάρκειας 45 λεπτών από τον αρχαιολόγο κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλο, στέλεχος  της  ερευνητικής ομάδας του Zea Harbour Project.

Εκπαιδευτικά προγράμματα
Θα πραγματοποιηθούν συνολικά τέσσερα εκπαιδευτικά προγράμματα με  θεματικές που διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

Συγκεκριμένα:

«Ναυπηγώντας μια τριήρη», για παιδιά ηλικίας 8 με 12 χρόνων
Τα παιδιά γίνονται  κωπηλάτες της αθηναϊκής τριήρους, μαθαίνουν την ιστορία και τα μέρη του αριστουργήματος της αρχαίας ελληνικής ναυπηγικής και ξεναγούνται νοερά στις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις που στέγαζαν αυτά τα τόσο σημαντικά πλοία. Στο τέλος, τα παιδιά με μία ζωγραφική δραστηριότητα, απελευθερώνουν την φαντασία τους, και δημιουργούν την δικιά τους τριήρη.

«Ταξιδεύοντας με τα αρχαία πλοία», για παιδιά ηλικίας 5 με 7 χρόνων  

Με αφορμή τις περιπέτειες ενός αρχαίου ναύτη, του Αριστόβουλου, τα παιδιά μαθαίνουν τους δύο βασικούς τύπους των αρχαίων πλοίων, το  εμπορικό και το πολεμικό, μέσα από τα ομοιώματα μιας ολκάδας και μίας αθηναϊκής τριήρους αντίστοιχα και καλούνται να ανακαλύψουν τις διαφορές και τις ομοιότητές τους. Στο τέλος, το κάθε παιδί κατασκευάζει το δικό του καράβι.

Πληροφορίες
Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, Ακτή Θεμιστοκλέους, Πειραιάς.
Για  συμμετοχή στις ξεναγήσεις και στα εκπαιδευτικά προγράμματα απαραίτητη είναι η προηγούμενη τηλεφωνική κράτηση, έως Παρασκευή 29 Μαΐου, και ώρες 9:00 -14:00, στα  τηλ. 210 4516264, 210 4516822 εκτός Κυριακής και Δευτέρας.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76