UA-49499200-1

Ο Χορευτής, του Steven Cantor

Η νέα ταινία Ο Χορευτής, του Steven Cantor κυκλοφορεί στις αίθουσες την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016 από τηνFilmtrade.

Σύνοψη:

Προικισμένος με έναν απίστευτο συνδυασμό δύναμης και χάρης, ο Σεργκέι Πολούνιν χτύπησε σαν κεραυνός στον κόσμο του μπαλέτου και έγινε ο νεότερος πρώτος χορευτής στην ιστορία του Βασιλικού Μπαλέτου του Λονδίνου. Στο απόγειο της δόξας  του, στην ηλικία των 22 ετών, οδηγημένος στο όριο της αυτοκαταστροφής από την επιτυχία του, ο Σεργκέι ένιωθε το ταλέντο του περισσότερο ως βάρος παρά ως δώρο.

Η ταινία Ο Χορευτής είναι μια διεισδυτική ματιά στη ζωή της  σύνθετης προσωπικότητας του Σεργκέι Πολούνιν, που έκανε το μπαλέτο viral στο internet, εκτελώντας τη χορογραφία του Jade Hale-Christofi στο τραγούδι “Take me to Church” του Hozier,  στο βίντεο που σκηνοθέτησε ο David LaChapelle.

Επαναστάτης, ανατρεπτικός , το «κακό παιδί» του χορού  ή «άγγελος από τους ουρανούς»,  άλλαξε τη μορφή του μπαλέτου που μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Όμως η αριστοτεχνία έχει υψηλό τίμημα. Πώς μπορείς να είσαι ελεύθερος άνθρωπος όταν είσαι  το πιο «περιζήτητο απόκτημα»  στον χώρο του μπαλέτου;

«Το να είσαι χορευτής είναι μια πολύ σκληρή δουλειά. Όταν είσαι παιδί ξεχνάς για πάντα το παιχνίδι, ζεις και εργάζεσαι με πολύ μεγάλη πειθαρχία και αυστηρότητα. Αν θέλεις να γίνεις ένας μεγάλος χορευτής  όμως, πρέπει να δουλέψεις σκληρά σε μικρή ηλικία. Εγώ δούλεψα πολύ σκληρά όταν ήμουν μικρός, στα 19 μου χρόνια όμως μπορούσα να κάνω χορευτικά ότι ήθελα.

Οι γονείς θα πρέπει να αφουγκράζονται την κλίση του παιδιού και να το ρωτούν πάντα τι θέλει να κάνει. Κι εγώ που κάποια στιγμή είχα θυμώσει με την μητέρα μου που με πίεζε, είχα άδικο, γιατί για οποιαδήποτε επιλογή που έκανε με ρωτούσε προηγουμένως και η απάντησή μου ήταν πάντοτε θετική. Να ακούτε αυτό που θέλει το παιδί σας.

Ο καλλιτέχνης έχει την ελευθερία να κάνει ότι επιλέξει. Εγώ δεν ήξερα αν ήθελα να είμαι χορευτής ή ηθοποιός.Moυ ήταν πολύ δύσκολο να πάω στην πρώτη οντισιόν ως ηθοποιός. Το «εγώ» μου με προστάτευε. Μου έλεγε θα πληγωθείς αν αποτύχεις. Πήγα, πήρα τον ρόλο και τον Δεκέμβριο θα κάνω την πρώτη μου ταινία και θα ακολουθήσουν άλλες δύο.»

Σεργκέι Πολούνιν, Αθήνα Οκτώβριος 2016 (στα πλαίσια του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας)

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

Πώς να συμβιβαστείς με έναν ορισμό της ζωής , που δημιουργήθηκε από άλλους για σένα; Όταν είσαι ο καλύτερος στον κόσμο, τι άλλο μένει για να πετύχεις; Είκοσι έξι ετών σήμερα, ο παγκοσμίου φήμης χορευτής του μπαλέτου, Σεργκέι Πολούνιν, έχοντας καθορίσει τη ζωή του μέσα από την τέχνη του, αμφισβήτησε την ύπαρξή του μόνο και μόνο για να γίνει θρύλος. Ο Χορευτής είναι η αντανάκλαση ενός ταλαντούχου και γοητευτικού, αλλά ταυτόχρονα αινιγματικού αστέρα του μπαλέτου σε ένα ευάλωτο σταυροδρόμι. Μέσα από τις μνήμες της ζωής του – ιδιαίτερα της παιδικής ηλικίας, της οικογένειας και της θυσίας των οικονομικά πιεσμένων γονέων του στην Ουκρανία – ξεδιπλώνεται η περίπλοκη ιστορία του, αποκαλύπτοντας έναν νεαρό άνδρα στα όριά του. Ο Χορευτής υφαίνει την αφήγησή του μέσα από αρχειακό υλικό, παθιασμένα στιγμιότυπα χορού, ενώ παρουσιάζει αληθινές σκηνές της σημερινής καθημερινότητάς του, συνεντεύξεις με σημαντικές προσωπικότητες στη ζωή του, όπως επίσης και ένα αξιόλογο απόθεμα από οικογενειακές φωτογραφίες και βίντεο που έχουν ληφθεί κυρίως από τη μητέρα του Γκαλίνα, που υπήρξε ο αυστηρός οδηγός του Σεργκέι. Τελικά, η ταινία αποκαλύπτει έναν περίπλοκο άντρα με τατουάζ σκελετών, ένα λυπημένο παρελθόν  και ένα μεγάλο καλλιτεχνικό ταλέντο.Ο Σεργκέι αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον, τι θα επιλέξει; τον χορό ως βάρος ή να αποσυρθεί όντας στην κορυφή; Ο δίχως προηγούμενο ταλαντούχος χορευτής, που αιχμαλωτίζει τα μάτια μας στην οθόνη και την σκηνή , θα δείξει στον κόσμο προς τα πού τελικά αποφασίζει να στραφεί.

Steven Cantor: Σκηνοθεσία

David LaChapelle: Ειδική συμμετοχή

Gabrielle Tana: Παραγωγή

Christine Langan, BBC Films: Executive producer

Magnolia Mae Films Ltd: Executive producer

Baby Cow Films: Executive producer

Διάρκεια: 85’

 

Πηγή: culturenow.gr

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76