UA-49499200-1

Ο Βασίλης Σκουλάς συναντά τον Χάικ Γιαζιτζιάν

26.9.2015_Ο Βασίλης Σκουλάς συναντά τον Χάικ Γιαζιτζιάν

H κρητική λύρα θα συναντηθεί με το ούτι της Ανατολής, μέσα από τη σύμπραξη του πατριάρχη της κρητικής μουσικής, Βασίλη Σκουλά, με τον διεθνή ουτίστα και ερμηνευτή Χάικ Γιαζιτζιάν, σε μία μοναδική βραδιά, με τίτλο «Σε ρυθμούς της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», που θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο, σήμερα, Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ.
Χρώματα, έντονοι ρυθμοί, κρητικά στιβάνια και «σαρίκια», με αποκορύφωμα τους ήχους του «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη, θα πλημυρίσουν το Ηρώδειο, με μέρος των εσόδων να διατίθεται στον Πανελλήνιο Σύλλογο Μεταμοσχευμένων Καρδιάς –  Πνευμόνων «Η Σκυτάλη». Μέσα από τη συνεύρεση της κρητικής λύρας με το ούτι της Ανατολής, θα αναδειχθούν οι μουσικές συγγένειες των δυο μουσικών τους κόσμων και τα κοινά τους στοιχεία, γιατί η Κρήτη γειτνιάζει και γεωγραφικά και μουσικά με την Ανατολή.
Το πρόγραμμα της παράστασης, η οποία αποθεώθηκε από το κοινό στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο, περιλαμβάνει μια σειρά παραδοσιακών κρητικών τραγουδιών και δημοφιλών αραβόφωνων που συναντώνται και στην Κρήτη, όπως τα «Χαλεπιανός Μάνες», «Μεσοπέλαγα αρμενίζω», «Φιδελέ» κ.ά., με εναλλαγή ελληνικών κα αραβικών στίχων. Κατόπιν, ο Βασίλης Σκουλάς θα περάσει από την κρητική παράδοση σε έργα του Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία ερμηνεύει με έναν μοναδικό τρόπο.

Μαζί με τον Βασίλη Σκουλά και τον Χάικ Γιαζιτζιάν, θα είναι ο  Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, το ιστορικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών που εντυπωσιάζει με τη βιρτουόζικη τεχνική και τον συγχρονισμένο βηματισμό, αλλά και την πλούσια ιματιοθήκη και τις φορεσιές τους, το οποίο θα έρθει από το Ρέθυμνο, με συνοδεία τους «Ριζίτες» στιβαρούς Κρητικούς που τραγουδούν ριζίτικα τραγούδια.

Προσωπικότητα καθολικής αποδοχής και κύρους
Επιλέγοντας τα καλλιτεχνικά του βήματα με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα στο πέρασμα των χρόνων και αναγνωρισμένος ως μια προσωπικότητα καθολικής αποδοχής και κύρους, ο Βασίλης Σκουλάς, το τελευταίο διάστημα, μελετάει έργα του Μίκη Θεοδωράκη, σε συνεργασία με τη γνωστή πιανίστα και στενή συνεργάτιδα τού συνθέτη, Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία θα ερμηνεύσει και κλασικά του έργα, εμπνευσμένα από την Κρήτη, τον τόπο καταγωγής του, όπως τον «Συρτό Χανιώτικο», μεταξύ άλλων, για πιάνο και κρουστά, ένα έργο που γράφτηκε στην Κρήτη, το 1952.
Οι ερμηνείες του σπουδαίου Κρητικού  ερμηνευτή στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη αποτελούν τη συνέχεια τής προσέγγισης του έργου του συνθέτη, με επίκεντρο την επιρροή στο έργο του της  παραδοσιακής και ειδικά της κρητικής μουσικής, στοιχεία που εμφανίζονται π.χ. στα «Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» του Γιάννη Ρίτσου, μέρος των οποίων θα ερμηνεύσει ο Βασίλης Σκουλάς. Ερμηνείες που έχουν το πλεονέκτημα της βιωματικής προσέγγισης, λόγω εντοπιότητας, ευαίσθητης ψυχοσύνθεσης,  κρητικής λεβεντιάς, με βαθύ στοχασμό και ψυχική καθαρότητα που  χαρακτηρίζουν τον τόπο, τον ερμηνευτή, αλλά και τον Μίκη Θεοδωράκη.

Με προσωπικό στίγμα στην ελληνική world – jazz σκηνή
Γεννημένος στη Συρία από γονείς Αρμένιους, ο Χάικ Γιαζιτζιάν ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1980 και διακρίνεται διεθνώς ως δεξιοτέχνης στο ούτι, αλλά και ως ερμηνευτής, και συγκινεί με την εκφραστική αμεσότητα της φωνής του. Ξεχώρισε γρήγορα για τον μοναδικό τρόπο, με τον οποίο αναμιγνύει ετερόκλητα στοιχεία των παραδοσιακών μουσικών της ανατολικής Μεσογείου, πιστεύοντας ακλόνητα πως η παράδοση είναι μια ζωντανή δημιουργική δύναμη, και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς, που έδωσαν το στίγμα τους στην ελληνική world – jazz σκηνή.
Έχει πλούσια δισκογραφία και έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές και με σολίστες διεθνούς κύρους, όπως οι Νίκος Ξυδάκης, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μαρία Φαραντούρη, Δήμητρα Γαλάνη, Έλλη Πασπαλά, Ελένη Βιτάλη, Loreenna McKennitt, David Lynch, Dave Spilain, Omar Faruk Tekbilek, Djivan Gasparyan, Theodossii Spassov και Glen Velez.

Πληροφορίες
Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Ακρόπολη – Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Τιμές εισιτηρίων: 45, 29, 16 ευρώ. Προπώληση: Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου), τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76