UA-49499200-1

ΟΧΙ στη διάλυση των βορείων δήμων Λακωνίας «φωνάζει» ο Εμπορικός Σύλλογος Καστορείου

26.5.2016_ΟΧΙ στη διάλυση των βόρειων δήμων Λακωνίας φωνάζει ο Εμπορικός Σύλλογος Καστορείου

Με επιστολή προς το ΚΤΕΛ Λακωνίας, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Καστορείου, τονίζει τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται, με την τροποποίηση των δρομολογίων προς Λογγανίκο και Πελλάνα.

Στην ίδια επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος κ. Θανάσης Δημητρακόπουλος και η γραμματέας κυρία Άβα Μπουλούμπαση, επισημαίνεται ότι η απόφαση αυτή είναι αυθαίρετη, αψυχολόγητη και εχθρική προς όλη την περιοχή των βορείων δήμων και των κατοίκων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η τουλάχιστον άστοχη επιλογή σας, να καταργήσετε τη συγκοινωνιακή σύνδεση των δημοτικών διαμερισμάτων μεταξύ τους και με το Καστόρειο, μεταφέροντας τα περισσότερα δρομολόγια στο νέο τμήμα του δρόμου Σπάρτη – Λεύκτρο, θα δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής».

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

«Κύριοι,

Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε  σε ορισμένα καταστήματα του Καστορείου, πληροφορηθήκαμε για τις αλλαγές που αποφασίσαστε, ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της, στα δρομολόγια ΚΤΕΛ προς Λογγανίκο και Πελλάνα.

Επειδή η απόφαση σας είναι αυθαίρετη, αψυχολόγητη και εχθρική τελικά προς όλη την περιοχή των βορείων δήμων και των κατοίκων της, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

  1. Όλη η περιοχή της Επάνω Ρίζας Ταϋγέτου, γνωστή σαν Βόρειοι Δήμοι Λακωνίας, από την εποχή της Τουρκοκρατίας και μέχρι σήμερα αποτελούσε οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ενότητα, με επίκεντρο την κωμόπολη Καστορείου, έδρα της ομώνυμης κοινότητας αρχικά και του Δήμου Πελλάνας αργότερα.
  2. Στο Καστόρειο υπάρχουν οι εξής υπηρεσίες: Κέντρο Υγείας, Κτηνιατρείο, ΚΕΠ και Δημοτικό Κατάστημα, Σχολεία (νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Λύκειο), Υποθηκοφυλακείο/Συμβολαιογραφείο, Κατάστημα Ταχυδρομείου και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ λειτουργεί επίσης Φαρμακείο, ΑΤΜ και διοργανώνεται ανελλιπώς Λαϊκή Αγορά κάθε Δευτέρα.
  3. Ο πληθυσμός, στη συντριπτική του πλειοψηφία αποτελείται από ανθρώπους ηλικιωμένους, τα παιδιά των οποίων ζουν και εργάζονται κυρίως στη Σπάρτη και χρειάζεται να έρχονται συχνά στα χωριά, για να φροντίζουν τους οικείους τους.
  4. Η τουλάχιστον άστοχη επιλογή σας, να καταργήσετε τη συγκοινωνιακή σύνδεση των δημοτικών διαμερισμάτων μεταξύ τους και με το Καστόρειο, μεταφέροντας τα περισσότερα δρομολόγια στο νέο τμήμα του δρόμου Σπάρτη – Λεύκτρο, θα δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής. Θα είναι πλέον αδύνατη η κίνηση τους από τη Σπάρτη και προς τα χωριά, ενώ το μόνο που πριμοδοτείτε, είναι η πρόσβαση προς την πρωτεύουσα του νομού και μάλιστα με μεμονωμένο τρόπο, από και προς τους οικισμούς Πελλάνα-Παρδάλι και Λογγανίκο. Ενώ παραβλέπετε και καταργείτε την λειτουργία του Καστορείου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών της ευρύτερης περιοχής.
  5. Τα πιο σοβαρά προβλήματα που θα προκαλέσετε, έχουν τόσο κοινωνικό, όσο και οικονομικό χαρακτήρα. Σας υπενθυμίζουμε δε ότι ήδη οι προηγούμενες επιλογές σας, για τις οποίες είχαμε εκφράσει την αντίθεση μας αλλά απάντηση δεν πήραμε, έχουν συρρικνώσει δραματικά τα δρομολόγια της περιοχής μας, με κατάργηση των βραδυνών δρομολογίων από Σπάρτη, εκτός της Δευτέρας και Παρασκευής, με την κατάργηση δρομολογίων των αργιών, και πολλών από τα τοπικά δρομολόγια που έχουν περιοριστεί σε ελάχιστες μέρες και ώρες της εβδομάδας.

Θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι η ελεύθερη κυκλοφορία και επικοινωνία των κατοίκων, προς εξυπηρέτηση των βασικών τους αναγκών κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα της Ελλάδας και οιαδήποτε υπονόμευση τους, θα μας ωθήσει να κινήσουμε κάθε νόμιμη διαδικασία ενάντια σε όποιον τις επιβουλεύεται.

Καλούμε τη Διοίκηση της ΚΤΕΛ Α.Ε., να αναθεωρήσει την άδικη απόφαση της τροποποίησης των δρομολογίων προς τους Βόρειους Δήμους και ζητούμε τη συμπαράσταση του Δήμου Σπάρτης, του οποίου είμαστε ισότιμοι  δημότες, των δημοτικών συμβούλων της περιοχής, των βουλευτών όλων των πολιτικών κομμάτων και συνολικά, της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της».

Check Also

Το Ηλεκτρονικό περιοδικό του Γυμνασίου Μονεμβασίας είναι γεγονός

Εκδόθηκε το πρώτο τεύχος του θεματικού περιοδικού του Γυμνασίου Μονεμβασίας «Γιάννης Ρίτσος» με τίτλο «Λογοτεχνικές …

G-EZ117CQG76