UA-49499200-1

Οσμή σκανδάλου στο Δήμο Μονεμβασίας – Η απάντηση του Δημάρχου

Υπό διερεύνηση οικονομικό σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Μονεμβασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας POLITICAL (σελ. 24) και του δημοσιογράφου Νίκου Τσιλιπουνιδάκη. Το οποιοδήποτε σκάνδαλο σχετίζεται -πάντα με το ίδιο δημοσίευμα- με «περίεργα έργα», προϊόν των συμφωνιών που υπεγράφησαν το 2017 μεταξύ του δημάρχου Μονεμβασίας και εταιρειών εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή του Ζάρακα.

Με τις παραπάνω συμφωνίες οι εταιρείες θα χρηματοδοτούσαν έργα στις τοπικές κοινότητες στη γεωγραφική περιφέρεια των οποίων έχουν εγκατασταθεί τα αιολικά πάρκα, με το ποσό σύμφωνα πάντα με την POLITICAL να φτάνει τα 2.000.000,00 ευρώ έως και το έτος 2020 και το 1.000.000,00 ευρώ τα επόμενα έτη.

Διαβάστε παρακάτω το δημοσίευμα της POLITICAL:

Λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές έρχονται στο φως στοιχεία από έρευνες της Εισαγγελίας Σπάρτης και Ναυπλίου σχετικά με «περίεργα» έργα.

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η αρμόδια Εισαγγελία ερευνά υπόθεση που αφορά στον Δήμο Μονεμβασίας Λακωνίας και σχετίζεται με συμφωνίες που υπεγράφησαν το έτος 2017 μεταξύ του δημάρχου Μονεμβασίας και δύο εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες σκόπευαν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες σε περιοχές του δήμου.

Με τις συμφωνίες αυτές προβλεπόταν ότι οι εταιρείες θα χρηματοδοτούσαν έργα μεγάλης αξίας στις Τοπικές Κοινότητες Ρειχέας και Κουπίων του δήμου (με το ποσό αυτό να φτάνει περίπου στα 2.000.000 ευρώ έως και το έτος 2020 και 1.000.000 ευρώ τα επόμενα έτη), εφόσον ο Δήμος θα παραιτείτο από προσφυγές που είχε ασκήσει στο ΣτΕ κατά των έργων των ανεμογεννητριών.

Παραίτηση από προσφυγές
Πράγματι, αν και ο Δήμος παραιτήθηκε από τις προσφυγές του και οι ανεμογεννήτριες εγκαταστάθηκαν, μυστήριο παραμένει μέχρι σήμερα το πού και με ποιες διαδικασίες διοχετεύτηκαν τα ποσά αυτά και πού βρίσκονται τα έργα τέτοιου μεγέθους, τα οποία θα έπρεπε να έχουν αλλάξει την εικόνα των τοπικών κοινωνιών και να τις έχουν μετατρέψει σε πρότυπο ανάπτυξης.

Ενώ οι καταγγελίες για το θέμα ήταν έγγραφες ήδη από τα έτη 2019 και 2020 και ανέφεραν σοβαρότατες παραλείψεις στην τήρηση της νομιμότητας, την έλλειψη της ενημέρωσης των δημοτών και του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και το θέμα της μη ύπαρξης έργων -όπως καταγγέλλουν- που να αντιστοιχούν στο ύψος της συμφωνημένης χρηματοδότησης, φαίνεται ότι δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ουσιαστικός έλεγχος της υπόθεσης, με τις αρμόδιες αρχές να κωλυσιεργούν και να μην προχωρούν σε ενδελεχή έρευνα στον Δήμο Μονεμβασίας και των δημοτικών υπηρεσιών.

Αυτήν την καθυστέρηση στις έρευνες της Εισαγγελίας σχολιάζουν οι κάτοικοι αλλά και η αντιπολίτευση στον Δήμο Μονεμβασίας. Όπως είναι φανερό και από τα έγγραφα που φέρνει στη δημοσιότητα η «Political», υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα των εισαγγελικών αρχών, ενώ και δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής έχουν καταθέσει υπομνήματα και αναφορές στους αρμόδιους εισαγγελείς, όπου καταγγέλλουν με λεπτομέρειες τις συγκεκριμένες οικονομικές ατασθαλίες, οι οποίες χρήζουν σαφέστατα ενδελεχούς διερεύνησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, τα θέματα που αναφέρονται στις καταγγελίες είναι ιδιαίτερα σοβαρά και, όπως ισχυρίζονται, δεν θα μπορούσαν να κρύβονται κάτω από το χαλί για πάντα, αφού σε αυτά περιλαμβάνεται διακίνηση τεράστιων ποσών για έργα που δεν προσδιορίζονται ούτε καν κατά την τοποθεσία τους, ανύπαρκτες και μη προσκομισθείσες επιμετρήσεις στα αρμόδια όργανα του Δήμου και παραλαβές των έργων, προμήθειες ή έργα χωρίς συγκέντρωση προσφορών και χωρίς να έχουν συσταθεί επιτροπές για την εκτέλεσή τους, καθώς και σειρά εντελώς αυθαίρετων επιλογών του δημάρχου, οι οποίες αντίκεινται στο δημόσιο λογιστικό σύστημα που υπάγονται οι Δήμοι ως φορείς της Γενικής κυβέρνησης.

Απ’ ό,τι φαίνεται, επιπλέον καθυστέρηση στον έλεγχο της υπόθεσης θα ισοδυναμούσε με αδικαιολόγητη προσπάθεια αποσιώπησης των αποκαλύψεων, ιδίως ενόψει των δημοτικών εκλογών που πλησιάζουν. Προφανώς η Δικαιοσύνη έχει τον λόγο και τώρα στην υπόθεση θα πέσει άπλετο φως.

Το σύνολο των αιολικών πάρκων που πρόκειται να αναπτυχθούν στο Δήμο Μονεμβασίας

Η απάντηση του Δημάρχου

Ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης με επιστολή του προς το διευθυντής της εφημερίδας POLITICAL, δίνει τη δική του θέση εξηγώντας όλα όσα θίγονται στο σχετικό δημοσίευμα.

«Τα έργα αυτά εκτελέστηκαν και εκτελούνται με πλήρη διαφάνεια, έχουν αλλάξει την εικόνα των ωφελούμενων περιοχών και είναι πολλαπλάσια σε σχέση με άλλες παρόμοιες συμφωνίες Δήμων, συμφωνία που επιτεύχθηκε με πολύ σκληρή διαπραγμάτευση παρουσία εκπροσώπων της εταιρείας, του δικηγόρου και μηχανικού του Δήμου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Τριχείλης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Ουδέποτε υπήρξε διαμαρτυρία από δημότη για τα συγκεκριμένα έργα, ουδέποτε αμφισβητήθηκε από κανέναν δημότη η εκτέλεσή τους ή η διαδικασία υλοποίησής τους».

Όλες οι προσφυγές εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης έχουν απορριφθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί τίποτα παράνομο και μεμπτό αναφέρει ο κ. Τριχείλης, τονίζοντας: «Όλες οι διαδικασίες έγιναν νόμιμα και αντί ευσήμων, εισπράττουμε λάσπη και καταγγελίες από την αντιπολίτευση κατά την προσφιλή της μέθοδο, φτάνοντας να χρησιμοποιήσουν και μέσα μαζικής ενημέρωσης για να αναπαράξουν τη λάσπη τους για θέμα που πολλαπλώς τους έχουμε απαντήσει, γνωρίζουν την αλήθεια, αλλά σκοπίμως τη διαστρεβλώνουν κατ’ επάγγελμα».

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή Δημάρχου:

κ. Κώστα Τσιτούνα
Δ/ντή εφημερίδας POLITICAL
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ
«ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ».

Κύριε Διευθυντά,

Δημοσιεύσατε άρθρο στις 21/7/2023 με τίτλο «Υπό διερεύνηση οικονομικό σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ». Παρακαλώ να δημοσιεύσετε την απάντησή μου με τον ίδιο τρόπο.

Ο δημοσιογράφος κος Τσιλιπουνιδάκης χθες το μεσημέρι ζήτησε με ένα απλό sms από Αντιδήμαρχο την άποψη του Δήμου, του διευκρινίστηκε ότι θα μπορούσαμε να στείλουμε την απάντησή μας σήμερα. Φαίνεται όμως ότι δεν τον ενδιέφερε η άποψή μας και το άρθρο δημοσιεύθηκε.

Τι είναι τα χρήματα που αναφέρει το άρθρο;
Είναι τα αντισταθμιστικά ωφελήματα για έργα, εργασίες, δράσεις, μελέτες κ.λ.π. που εκτελέσθηκαν και θα εκτελεσθούν στην περιοχή του Ζάρακα, Κοινότητες Κουπιών και Ρειχέας και θα πληρώσει η εταιρεία λόγω της εγκατάστασης των δύο τελευταίων Αιολικών Πάρκων στο Ζάρακα.

Υπάρχουν κάποια υπογεγραμμένα συμφωνητικά;
Με την αριθ. 48/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία έχει αναρτηθεί στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, εγκρίθηκαν δύο σχέδια συμφωνητικών, ένα για κάθε Αιολικό Πάρκο, τα οποία υπογράφηκαν στην Αθήνα στις 28/3/2017 από το Δήμαρχο και τις εταιρείες ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΟΛΑΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΕΒΕ και ΑΛΦΑ ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΟΛΑΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΕΒΕ και μάλιστα έγιναν συμβολαιογραφικά για να έχουν αυξημένη ισχύ, ώστε να τηρηθούν επακριβώς, κάτι που είχε ζητήσει η τότε μείζων αντιπολίτευση. Τα συμφωνητικά αυτά παραμένουν αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Τι προβλέπουν τα συμφωνητικά;
Προβλέπουν αναλυτικά όλη τη διαδικασία και στη 2η σελίδα παρ. 5: «Στο πλαίσιο των ανωτέρω, η Εταιρεία δεσμεύεται, ότι κατά την κατασκευή του Έργου και κυρίως κατά τη λειτουργία, θα χρηματοδοτήσει έργα, εργασίες, μελέτες, προμήθειες και εν γένει οιαδήποτε άλλη δράση κοινής ωφέλειας προταθεί από το Δήμο σε συνεννόηση και συνεργασία μαζί του και σε συνάρτηση με τις ανάγκες του, αναλαμβάνοντας την απευθείας πληρωμή των προμηθευτών/εργολάβων/μελετητών, με την ιδιότητα της δωρήτριας, σύμφωνα με το υπόδειγμα τριμερούς σύμβασης, το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα σύμβαση. Το επισυναπτόμενο υπόδειγμα αναφέρεται συγκεκριμένα στην περίπτωση Έργου, μπορεί δε ευλόγως να διαφοροποιείται ως προς το τελικό του περιεχόμενο, εκτός από τους όρους περί καταβολής της αμοιβής του Κατασκευαστή από τη Δωρήτρια, τόσο στην περίπτωση του ειδικότερου έργου στο οποίο τελικώς κάθε φορά θα αφορά όσο βεβαίως και στις περιπτώσεις εργασίας, προμήθειας, μελέτης ή άλλη κοινωφελούς δράσης στις οποίες θα αφορά. Οι προαναφερόμενες κοινωφελείς δράσεις θα υποδεικνύονται σταδιακά από το Δήμο προς την Εταιρείας και θα υλοποιηθούν ως εξής: …..».

Πως εκτελούνται τα έργα;
Τα έργα προτείνονται από τους Προέδρους των Κοινοτήτων, υπογράφεται ιδιωτικό τριμερές συμφωνητικό μεταξύ του Δήμου, του κατασκευαστή και της εταιρείας. Ο Δήμος επιβλέπει το έργο και πιστοποιεί την πρόοδο και την ολοκλήρωσή του. Μετά από αυτό, ο κατασκευαστής εξοφλείται από την εταιρεία, χωρίς ο Δήμος να διαχειρίζεται ούτε ένα ευρώ σε χρήματα. Όλα τα τριμερή ιδιωτικά συμφωνητικά υπάρχουν στο Δήμο, όπου αναγράφονται λεπτομερώς τα εκτελεσθέντα έργα. Με τον τρόπο αυτόν, τα έργα έγιναν σύντομα σε 1-2 μήνες από την ανάθεσή τους, παράχθηκε σχεδόν διπλάσιο έργο, γιατί δεν είχαν εργολαβικό όφελος 18%, απρόβλεπτα 15% και συμφωνήσαμε χαμηλές τιμές μονάδας.

Πολλές φορές εξήγησα στην αντιπολίτευση, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι οι υπηρεσίες μας και οι Πρόεδροι είναι στη διάθεσή της για οποιαδήποτε ενημέρωση και έλεγχο. Το ίδιο ισχύει και για οποιονδήποτε θελήσει να επιθεωρήσει οποιοδήποτε έργο. Τα έργα αυτά εκτελέστηκαν και εκτελούνται με πλήρη διαφάνεια, έχουν αλλάξει την εικόνα των ωφελούμενων περιοχών και είναι πολλαπλάσια σε σχέση με άλλες παρόμοιες συμφωνίες Δήμων, συμφωνία που επιτεύχθηκε με πολύ σκληρή διαπραγμάτευση παρουσία εκπροσώπων της εταιρείας, του δικηγόρου και μηχανικού του Δήμου.

Τα ωφελήματα αυτά είναι είκοσι φορές μεγαλύτερα από αυτά που είχε αποδεχθεί ο πρώην Δήμος Μολάων το 2003 όταν στη διοίκησή του ήταν και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κος Νικολινάκος για την τοποθέτηση Αιολικών Πάρκων στην Κοινότητα Κουπίων. Ουδέποτε υπήρξε διαμαρτυρία από δημότη για τα συγκεκριμένα έργα, ουδέποτε αμφισβητήθηκε από κανέναν δημότη η εκτέλεσή τους ή η διαδικασία υλοποίησής τους.

Όμως όταν ανέλαβε η τωρινή αντιπολίτευση το 2019 ξεκίνησε κατά την προσφιλή της πρακτική καταγγελίες και προσφυγές. Έχουν προσφύγει έως τώρα στις παρακάτω αρχές:

  1. Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Ιονίου & Δυτ. Ελλάδας 
  2. Β’ Ειδική Επιτροπή άρθρου 152 Ν. 3463/2006
  3. Εθνική Αρχή Διαφάνειας
  4. Εισαγγελέα
  5. Ελεγκτικό Συνέδριο

Έως τώρα όλες οι προσφυγές τους έχουν απορριφθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί τίποτα παράνομο και μεμπτό. Όσον αφορά στα αποσπάσματα του δημοσιεύματός σας παραπλεύρως του πλαισίου, δεν είναι τίποτα περισσότερο από καταγγελία συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Όλες οι διαδικασίες έγιναν νόμιμα και αντί ευσήμων, εισπράττουμε λάσπη και καταγγελίες από την αντιπολίτευση κατά την προσφιλή της μέθοδο, φτάνοντας να χρησιμοποιήσουν και μέσα μαζικής ενημέρωσης για να αναπαράξουν τη λάσπη τους για θέμα που πολλαπλώς τους έχουμε απαντήσει, γνωρίζουν την αλήθεια, αλλά σκοπίμως τη διαστρεβλώνουν κατ’ επάγγελμα.

Οφείλουμε όμως να ενημερώσουμε και πάλι αυτούς που τυχόν παραπλανηθούν.

Check Also

Το Monemvasia Castle Challenge ξεκινά αύριο 15/6

Ο Δήμος Μονεμβασίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την  εταιρεία whynot, διοργανώνουν στις 15-16 …

G-EZ117CQG76