UA-49499200-1

Οι συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης στο Google Art Project

12.6.2015_Οι συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης στο Google Art Project

Η Εθνική Πινακοθήκη βρίσκεται ανάμεσα στο πρώτα Μουσεία της Ελλάδας τα οποία συνεργάζονται με το Google Cultural Institute και διαθέτουν τις συλλογές τους στο διαδίκτυο μέσω του Google Art Project, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε επισκέπτες ν’ ανακαλύψουν μέρος της μόνιμης συλλογής του Μουσείου διαδικτυακά και σε υψηλή ανάλυση.

«Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική τη συνεργασία μας με το Google Art Project. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στο κοινό του διαδικτύου να επισκεφθεί τα μοναδικά έργα των συλλογών μας χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί», εξήγησε η κα Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Σημαντικά έργα της μόνιμης συλλογής
Η ιστοσελίδα του Google Art Project για την Εθνική Πινακοθήκη  περιλαμβάνει σημαντικά έργα της μόνιμης συλλογής, όπως πίνακες των μεγάλων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ου αιώνα. Η υψηλή ανάλυση των εικόνων, μαζί με μια ειδικά προσαρμοσμένη μεγέθυνση, δίνει σε όλους τους λάτρεις της τέχνης την ευκαιρία να ανακαλύψουν πτυχές των έργων που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να δουν από τόσο κοντά. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Εθνική Πινακοθήκη είναι ο πρώτος οργανισμός, ο οποίος έχει στο Google Art Project εκθέματα με ελληνικά μεταδεδομένα.

Η πρωτοβουλία αυτή της Εθνικής Πινακοθήκης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Post Scriptum, η οποία ανέλαβε την τεχνική υλοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και η πρώτη εικονική έκθεση με αριστουργήματα της ελληνικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα, η οποία είναι διαθέσιμη στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Αναζήτηση έργων
Οι επισκέπτες του Google Cultural Institute Google Art Project μπορούν να αναζητήσουν τα έργα με βάση το όνομα του καλλιτέχνη, το όνομα του έργου, τη μορφή τέχνης, το Μουσείο, τη χώρα, τις συλλογές ή τη χρονική περίοδο. Ενσωματωμένα στην ιστοσελίδα υπάρχουν το Google + και το hangouts, τα οποία δίνουν την δυνατότητα στους χρήστες να προσκαλούν φίλους, να βλέπουν και να συζητούν για αγαπημένα έργα μέσω βίντεο ή να παρακολουθούν μια ξενάγηση από έναν έμπειρο ξεναγό ώστε να εξερευνήσουν σε βάθος ένα συγκεκριμένο θέμα ή μια συλλογή έργων τέχνης.

Λειτουργία «σύγκρισης»
Η κατηγορία «Η Συλλογή μου» δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αποθηκεύσουν συγκεκριμένες απόψεις οποιουδήποτε έργου και να «χτίσουν» της δική τους προσωπική γκαλερί. Μπορούν να προστεθούν σχόλια σε οποιοδήποτε πίνακα και στη συνέχεια, να κοινοποιηθούν σε φίλους. Είναι το ιδανικό εργαλείο για μαθητές και ομάδες, που μπορούν έτσι να συνεργαστούν  μελετώντας  έργα ή  συλλογές. Επιπλέον, η λειτουργία «σύγκρισης» επιτρέπει σε κάποιον να εξετάσει δύο έργα τέχνης το ένα δίπλα στο άλλο, για να δει πως το ύφος του καλλιτέχνη εξελίχθηκε μέσα στο χρόνο, να συνδέσει τάσεις μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών ή να εμβαθύνει μελετώντας διαφορετικά σημεία του ίδιου έργου.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που καλωσορίζουμε την Εθνική Πινακοθήκη στο Cultural Institute. Μέσα στα τέσσερα χρόνια από την δημιουργία της, η ψηφιακή πλατφόρμα έχει φτάσει να φιλοξενεί  πάνω από 6 εκατομμύρια έργα 700 πολιτιστικών οργανισμών φέρνοντας την τέχνη πιο κοντά σε όλους. Μέσω του Cultural Institute, η Google αναδεικνύει τον ελληνικό πολιτισμό ως πεδίο καινοτομίας, κινητήρια δύναμη ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας», τόνισε ο διευθυντής εταιρικών σχέσεων της Google Ελλάδας, Διονύσης Κολoκοτσάς.

Σχετικά με το Google Cultural Institute
Το Google Cultural Institute επικεντρώνεται στη δημιουργία τεχνολογίας που βοηθά την πολιτιστική κοινότητα να φέρει πολιτιστικούς θησαυρούς, αρχεία, χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς και άλλα εκθέματα στο διαδίκτυο. Στόχος είναι να αυξηθεί το εύρος και ο όγκος των εκθεμάτων του παγκόσμιου πολιτισμού που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, ώστε να γίνουν με αυτόν τον τρόπο προσβάσιμα σε όλους και να διατηρηθούν για τις επόμενες γενιές.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Ένα μουσικό ταξίδι 99 χρόνων με τη Φιλαρμονική Κροκεών

«Θα βρεθούμε ξανά» μας είπαν και έτσι έγινε, για όσους βρέθηκαν, χθες (8/8/2024) βράδυ, σε έναν …

G-EZ117CQG76