UA-49499200-1

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς αναμετρώνται με τον Χρόνο

25.9.2014_Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς αναμετρώνται με τον Χρόνο
Ανάγλυφο Ωρών. Θεότητες των εποχών. 330-320 π.Χ.

«Τα πρόσωπα του Χρόνου» είναι ο γενικός τίτλος του φετινού εορτασμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στα ελληνικά Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό, στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη είσοδο και στις 28 Σεπτεμβρίου, με τις παρακάτω εκδηλώσεις:
– Διάθεση εκπαιδευτικού οδηγού, με τίτλο «Αναζητώντας διαφορετικά πρόσωπα του Χρόνου», ο οποίος θα βοηθά τους επισκέπτες να περιηγηθούν στο Μουσείο, εντοπίζοντας εκθέματα που αποκαλύπτουν διαφορετικές διαστάσεις του Χρόνου και του τρόπου, που τον εκλαμβάνει και τον αντιμετωπίζει ο άνθρωπος. Ο οδηγός θα διατίθεται δωρεάν στους επισκέπτες του Μουσείου, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου.

25.9.2014_Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς αναμετρώνται με τον Χρόνο_1
Μυκηναϊκά δισκάρια διακοσμημένα με πεταλούδες. Ο κύκλος της ζωής, ο χρόνος που μεταμορφώνει. 16ος αι. π.Χ.

– Δρώμενο αρχαιοελληνικού λόγου, με τίτλο «Ποικιλόμυθε Χρόνε – Γενεαλογίες και άλλοι Μύθοι», από το θέατρο ΟΨ, στο αίθριο του Μουσείου. Το δρώμενο, βασισμένο στη «Θεογονία» του Ησιόδου, διαπλέκει αρμονικά τον αρχαίο και τον νέο ελληνικό λόγο και αποδίδεται ως «Ποιητικό Φωνόραμα του Μυθικού Χρόνου», συνθέτοντας την ιερατική ποίηση με παραστατικές όψεις της εκφραστικής της φωνής και του λόγου. Διαρθρώνεται σε τέσσερα μέρη με ισάριθμες όψεις, καταγωγικές του Χρόνου: ο Χρόνος α) ως θεϊκή αρχή του τραγουδιού και του λόγου, β) ως κοσμογονική αρχή των όντων, γ) ως θεογονική αρχή των γενών, δ) ως μυθικό πρόσωπο. Το 30άλεπτο δρώμενο ερμηνεύει χορικό σύνολο ηθοποιών, σε διδασκαλία της Κατερίνας Παπαϊακώβου, και θα διεξαχθεί την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, στις 11.30 το πρωί.
– Μουσική εκδήλωση, με τίτλο «Μουσικό ταξίδι στον Χρόνο», στην αίθουσα του Βωμού. Θα παρουσιαστούν έργα των Bach, Händel, Schumann, Brahms, Saint – Saëns, Albeniz. Βιολί: Γιάννης Γεωργιάδης – Νίκος Πυλαρινός, πιάνο: Μαριλίνα Τζελέπη. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα. Διάρκεια: 60 λεπτά. Είσοδος με δελτία προτεραιότητας (θα δίνονται μετά τις 6 το απόγευμα).

Εκδηλώσεις για παιδιά

– Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χρόνος, Μύθος και Επιστήμη», με έμφαση στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου.

– Κυνήγι θησαυρού (με τη βοήθεια εκπαιδευτικού φυλλαδίου Α4) σε εκθέματα του Μουσείου, που σχετίζονται με τα διαφορετικά πρόσωπα του Χρόνου, το οποίο θα απευθύνεται σε μαθητές και οικογένειες και θα διατίθεται δωρεάν κατά τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου.

Πληροφορίες
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Πατησίων 44 – Αθήνα, τηλ.:213 2144891. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 8.00 – 20.00. Επισημαίνεται ότι το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη. Η είσοδος στο αίθριο είναι εφικτή χωρίς την επίδειξη εισιτηρίου.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76