UA-49499200-1

Νεαρός Σπιζαετός με δορυφορικό πομπό νεκρός από σκάγια στη Μάνη

Ο Σπιζαετός “Δράκος” (αριστερά), μαζί με τον αδελφό του στη φωλιά τους στη Μάνη.

Μετά τα δύο σοβαρά περιστατικά λαθροθηρίας, το περασμένο φθινόπωρο στην Κρήτη με θύματα δύο αυστηρά προστατευόμενα αρπακτικά πουλιά, έναν Σπιζαετό και έναν Χρυσαετό, δυστυχώς το νέο έτος μας επιφύλασσε μία ακόμη οδυνηρή αντιμετώπιση της ελληνικής πραγματικότητας, όσον αφορά το σεβασμό και την προστασία της φύσης και της άγριας ζωής.

Την Τρίτη (18/01/2022), ομάδα ερευνητών της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, βρέθηκε σε αγροτική περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης, προκειμένου να διερευνήσει τον λόγο για τον οποίον ο πομπός του νεαρού Σπιζαετού «Δράκου» εξέπεμπε σχεδόν στατικό σήμα. Δυστυχώς, με την άφιξη της ομάδας στο σημείο, επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο, καθώς βρέθηκαν υπολείμματα του νεαρού αετού, ενώ λίγο αργότερα εντοπίστηκε και ο δορυφορικός του πομπός που είχε αποσπαστεί από το σώμα του πουλιού, κατά πάσα πιθανότητα από τα ζώα που κατανάλωσαν το κουφάρι του.

Ευτυχώς, για τους σκοπούς της διαλεύκανσης των αιτίων θανάτου, εντοπίστηκαν κάποια τμήματα του σώματος του «Δράκου» (φτερούγες) τα οποία και συλλέχθηκαν προκειμένου να εξεταστούν περαιτέρω. Τα αποτελέσματα της ακτινογραφίας έδειξαν την ύπαρξη σκαγιών στη δεξιά φτερούγα, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση που είχε προκύψει από τη μακροσκοπική εξέταση στα φτερά του πουλιού. Σύμφωνα με τα δεδομένα του πομπού, εκτιμάται πως ο Δράκος δεν κατέληξε ακαριαία αλλά κατάφερε να απομακρυνθεί από το αρχικό σημείο του πυροβολισμού και αναζήτησε κάλυψη κοντά στη θέση όπου κούρνιαζε τον τελευταίο καιρό.

Ο Σπιζαετός «Δράκος» ήταν στο δεύτερο έτος της ζωής του, έχοντας αποκτήσει αρκετή εμπειρία, ταξιδεύοντας έως τους υγρότοπους της Αλβανίας αλλά κυρίως σε διάφορες ημιορεινές περιοχές της Πελοποννήσου.

Ο «Δράκος» ήταν στο δεύτερο έτος της ζωής του, έχοντας δακτυλιωθεί και σημανθεί με δορυφορικό πομπό το καλοκαίρι του 2020 στη φωλιά όπου γεννήθηκε. Μέσα σε αυτούς τους μήνες είχε αποκτήσει αρκετή εμπειρία, ταξιδεύοντας έως τους υγρότοπους της Αλβανίας αλλά κυρίως σε διάφορες ημιορεινές περιοχές της Πελοποννήσου. Τους τελευταίους μήνες έδειχνε να εγκαθίσταται σταδιακά στα βουνά του γενέθλιου τόπου του, νότια του Γυθείου.

Οι Σπιζαετοί μπορούν να ζήσουν περισσότερα από 15 χρόνια στη φύση. Δυστυχώς, η ζωή του «Δράκου» διακόπηκε πρόωρα από κάποιον που αποφάσισε πως έχει δικαίωμα να στερεί από τη Μάνη έναν από τους ελάχιστους ανήλικους Σπιζαετούς της, οι οποίοι αποτελούν την ελπίδα για τη διατήρηση αυτού του εμβληματικού είδους στην οροσειρά του Σαγγιά.

Για το περιστατικό έχει ήδη υποβληθεί αναφορά στις αρμόδιες αρχές.  Το Πρόγραμμα LIFE Bonelli eastMed για την προστασία του Σπιζαετού, έχει επίσης ενημερώσει επισήμως και την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να κινήσει σχετικές διαδικασίες, καθώς το περιστατικό άπτεται ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενου Προγράμματος και ο Σπιζαετός αποτελεί αυστηρά προστατευόμενο είδος σε διεθνές επίπεδο.

Η θανάτωση αρπακτικών πουλιών αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑ!
Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία καλεί όποιον διαθέτει στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στον εντοπισμό του δράστη, να απευθυνθεί στο Δασαρχείο Γυθείου στο τηλ. 27330 22255.

Πηγή: Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία

 

Check Also

Ενημερωτική συνάντηση στο Λεωνίδιο αύριο 17/5 για απειλούμενα φυτά της Πελοποννήσου

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και …

G-EZ117CQG76