UA-49499200-1

«Μνήμες Απελευθέρωσης» στο Theophano art hotel στο Κάστρο Μονεμβασίας

Γελέκι, φορεσιά των αγωνιστών της επανάστασης.

Το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Μονεμβασιάς, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, συνδιοργανώνει με τις καλλιτέχνιδες Ιωάννα-Μαρία Γιακουμάκη και Φωτεινή Παναγιωτοπούλου, την έκθεση «Μνήμες Απελευθέρωσης», στο Theophano art hotel, στο Κάστρο Μονεμβασίας.

Η αίθουσα τέχνης Theophano, δημιουργήθηκε από τη Φανή Ζαμπέλη και προσφέρεται αφιλοκερδώς σε καλλιτέχνες για την παρουσίαση της δουλειάς τους. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 20 Αυγούστου (ώρες 7:00 μ.μ – 10:00 μ.μ.)  και θα διαρκέσει ως τις 29 Αυγούστου 2021.

Φέρμελη με ζωνάρι.

Με ανακοίνωσή τους οι καλλιτέχνιδες αναφέρουν:

«Με έναυσμα την επέτειο απελευθέρωση της πατρίδας μας, που ταυτίζεται χρονικά με τον εγκλεισμό μας λόγω covid, προσπαθήσαμε να μετατρέψουμε σε δημιουργικό χρόνο το σιωπηλό εχθρό της απραξίας, του πανικού και της θλίψης. Το οξύμωρο σχήμα, εγκλεισμός-απελευθέρωση, μας οδήγησε στην δημιουργία έργων εμπνεόμενα τόσο από ιστορικά γεγονότα και αντικείμενα της επανάστασης, όπως φορεσιές, όπλα και επιστολές των αγωνιστών όσο και από τις αναπάντεχες αλλαγές που βιώσαμε παγκοσμίως στην κανονικότητα της ζωής μας.

Πειραματιστήκαμε με πρώτη ύλη το χαρτί, ένα υλικό αντιθέσεων, ευάλωτο αλλά και σκληρό, εφήμερο και διαχρονικό. Όλα μας τα έργα ειναι σχεδόν εξ ολοκλήρου από χαρτί, κυρίως παλαιά βιβλία-δημοτολόγια του 1940-1950 που ήταν προς ανακύκλωση. Ιδιαίτερης ποιότητας χαρτί, λεπτό και εύθραυστο, που καθρεπτίζει και την τάση της ιστορίας να διαφεύγει εάν δεν καταγράφεται.

Ο θώρακας του Κολοκοτρώνη.
Σιγκούνι (αμάνικο συνήθως πανωφόρι από μάλλινο ύφασμα, τμήμα τη γυναικείας φορεσιάς).

Διπλώσαμε και ξεδιπλώσαμε κομμάτια χαρτιού, διαμορφώσαμε όγκους, σχήματα, δημιουργήσαμε σχέδια ανάγλυφα ή διάτρητα, ενώσαμε διαφορετικό είδος χαρτιού και πλάσαμε επιφάνειες, ώσπου οι απλές χάρτινες επιφάνειες πέρασαν σε σταθερές μορφές που απέδιδαν συμβολισμούς. Σε κάποια έργα έχει χρησιμοποιηθεί σίδερο και καμβάς-γάζα με μίξη και άλλων υλικών, σκόνες και φύλλα χρυσού, ασήμι, όχι λόγω αναγκαιότητας χρήσης τους αλλά γιατί ως υλικά ενσωματώνουν την ουσία και το μήνυμα των έργων.

Σήμερα καλούμαστε όλοι μας να ανταπεξέλθουμε τόσο σε εσωτερικές όσο και διεθνείς προκλήσεις, γιατί όπως έχει πει και ο Γ. Σεφέρης «Σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται».

Check Also

Μεταπτυχιακό Πανεπ. Πελ/νήσου συνδέει Μάνατζμεντ και Τεχνολογία με τον Πολιτισμό

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου προκηρύσσεται για την ακαδημαϊκή χρονιά 2024 – 2025, το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών …

G-EZ117CQG76