UA-49499200-1

Μια έκθεση του ΜΙΕΤ ενώνει ξανά τη Λύντια Μπορζέκ με το Νίκο Δραγούμη

15.2.2016_Μια έκθεση του ΜΙΕΤ

80 χρόνια μετά το θάνατο της Ρωσίδας ζωγράφου και συντρόφου του Νίκου Δραγούμη, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης αφιερώνει στη σπουδαία γυναίκα και καλλιτέχνη μια αναδρομική έκθεση με τα πιο σημαντικά έργα της.

Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τη Ρωσίδα ζωγράφο Λύντια Μπορζέκ. Κι αυτό όχι γιατί δεν ήταν ιδιαιέτερα αξιόλογο το έργο της αλλά γιατί εκείνη προτίμησε να ζήσει στη σκιά του αγαπημένου της Νίκου Δραγούμη, γιου του πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη και αδερφού του πολιτικού και συγγραφέα Ίωνα Δραγούμη. Ο Νίκος Δραγούμης ήταν ένας νέος και ταλαντούχος ζωγράφος -πολλοί μάλιστα προσομοίαζαν την τέχνη του με εκείνη του Van Gogh-  με μεγαλοαστικές καταβολές όταν γνώρισε τη Bolgek στο Παρίσι, όπου εκείνη σπούδαζε. Για την Μπορζέκ ωστόσο γνωρίζουμε λίγα πράγματα: προερχόμενη από μικροαστική οικογένεια, εγκατέλειψε τη Ρωσική Αυτοκρατορία όπου γεννήθηκε και μετακόμισε το Παρίσι για να σπουδάσει τη ζωγραφική τέχνη, συμμετέχοντας έτσι στο μεγάλο κύμα καλλιτεχνικής μετανάστευσης που σήμανε και την προετοιμασία προς τον μοντερνισμό. Οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν παράφορα, όμως σύννεφα επισκίασαν τη σχέση τους πολύ σύντομα. Κι αυτά τα σύννεφα παρέμειναν εκεί μέχρι το τέλος της σχέσης τους που σφραγίστηκε με το θάνατο του Νίκου Δραγούμη.

Η Μπορζέκ εγκατέλειψε σύντομα την καριέρα της και αφιερώθηκε στον αγαπημένο της που έπασχε από βαριά ψυχικά νοσήματα. Τον ακολούθησε στη Γενεύη, τη Νάπολη και τηνΑθήνα, περιμένοντας υπομονετικά στην ανάρρωσή του, κάτι που όμως δεν ήρθε ποτέ. Ο Δραγούμης νοσηλεύτηκε στο Δρομοκαΐτειο όπου και κατέληξε το 1933, κουρασμένος και ταλαιπωρημένος από την ασθένειά του αλλά με τη Λύντια πάντα στο πλευρό του. Μετά το χαμό του αγαπημένου της, η Μπορζέκ παρέμεινε στην Αθήνα μέχρι και το θάνατό της στις αρχές της Κατοχής, το 1941. Οι δυο νέοι δεν παντρεύτηκαν ποτέ παρά τις εκκλήσεις του ζεύγους καθότι η δημοσιοποίηση της ασθένειας του Δραγούμη θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοφιλία της μεγαλοαστικής οικογένειάς του.

Για να τιμήσει το έργο της σπουδαίας γυναίκας και καλλιτέχνιδος, που ζούσε σαν αφανής ήρωας, πάντοτε λίγα βήματα πίσω από τον αγαπημένο της, το ΜΙΕΤ φιλοξενεί την αναδρομική έκθεση «Lydia Borgek: Μια Ρωσίδα ζωγράφος από το Παρίσι στην Ελλάδα». H αφιερωματική έκθεση τρέχει ήδη από τις 2 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Εϋνάρδου επί της Αγ. Κωνσταντίνου και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Απριλίου. Όσοι την επισκεφθείτε, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τα σπουδαία έργα της Μπορζέκ που αναδύουν τις αναμνήσεις της από το ελληνικό τοπίο, αποτυπώνοντας παράλληλα την καλλιτεχνική της διαδρομή από τον μεταϊμπρεσσιονισμό προς τον φωβισμό και από τον Γκωγκέν προς την Αρ Νουβώ. Μια έκθεση εξαιρετικά προτεινόμενη.
Info
Διάρκεια έκθεσης: 02 Φεβρουαρίου-2 Απριλίου
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγ. Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου
210 5223 101, 210 5229 156, 210 3234 267
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Παρασκευή 10:00-14:00
Τετάρτη & Παρασκευή 18:00-20:00
Σάββατο 12:00-14:00.

 

 

 

Πηγή: clickatlife.gr

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76